2017 Design Highlight: World Design Summit Montreal

Događaj godine u oblasti dizajna je zasigurno Montreal Design Summit.

Prvi globalni samit dizajna održan je u Montrealu u Kanadi polovinom oktobra i predstavlja najvažniji svetski događaj koji je, po prvi put, objedinio šest disciplina dizajna na jednom mestu.

Cilj ovog skupa je bio da se stručnjaci iz oblasti dizajna udruže kako bi svojim dizajnerskim rešenjima poboljšali kvalitet života ljudi i doprineli očuvanju prirodne sredine.

Sve kongresne sesije su dizajnirane da se prožimaju i dopunjuju, da podstiču razmenu znanja između sledećih disciplina: arhitekture, grafičkog dizajna, urbanističkog planiranja, dizajna enterijera, industrijskog dizajna i pejzažne arhitekture.

Ovom prilikom potpisana je istorijska Montrealska deklaracija o dizajnu (The Montréal Design Declaration) kojom se prepoznaje potencijal dizajna sa ciljem da pomogne boljem zajedničkom dostizanju globalnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških ciljeva.

Na kongresu je u okviru 6 discpilina bilo zastupljeno 100 interdisciplinarnih tema, gostovalo je 25 poznatih predavača i realizovano oko 500 prezentacija.

Svetski dizajn samit je bio održan u velelepnom objektu u centru Montreala - Palais des Congres u periodu od 16. do 25. oktobra. Pod sloganom „Dizajnom unesi promenu“ na samitu su se okupili priznati stručnjaci iz celog sveta iz šest glavnih disciplina dizajna: arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanizma, grafičkog dizajna, industrijskog dizajna i dizajna enterijera.

Svetski dizajn samit imao je tri važne, različite komponente. Prva komponenta je Deklaracija: To je samit na kojem je 50 međunarodnih organizacija usvojilo Prvu svetsku deklaraciju o dizajnu - First World Design Declaration.

Druga komponenta je Izložba (EXPO) na kojoj je više od 350 izlagača predstavilo glavne inovacije u dizajnu i dizajnerska rešenja.

I treća komponenta je Kongres koji je okupio više od 650 govornika i 35 predavača koji su govorili o širokom spektru tema vezanih za šest vodećih dizajnerskih disciplina.

Veliki broj govornika u programu Kongresa je istražilo šest ključnih interdisciplinarnih tema: Dizajn za zemlju, Dizajn za lepotu, Dizajn za učešće, Dizajn za prodaju ?, Dizajn za transformaciju i Ekstremni dizajn.

U kombinaciji sa kongresom, uticajnim predavačima, delegacijama velikih firmi, raznovrsnim panelima iz industrije dizajna, izložbom projekata i dizajnerskih rešenja, raznovrsnim radionicama, ovo je, nesumnjivo, najznačajniji globalni događaj u oblasti dizajna ove godine. Svetski dizajn samit ugostio stručna lica sa svetskom reputacijom i aktuelne zvezde sveta dizajna.

Među uglednim zvanicama, prisustvo arhitekte Alejandra Aravene (Čile) je bilo veoma zapaženo. Nekadasnji student Univerziteta Catolica de Santiago je predavao na Harvard univerzitetu gdje je osnovao svoj studio "Do Tank" ELEMENTAL zajedno sa Andresom Iacobelliem. Alejandro Aravena je bio direktor prošlogodišnjeg Venecijanskog Bijenala i dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu. Njegov rad je baziran na unapređenju socijalnog stanovanja, a na samitu je govorio o svom projektu rekostrukcije obale Čilea nakon zemljotresa. Danas je Alejandro gostujuću profesor na više univerziteta i  neosporan arhi – star.

U arhitektonskom sektoru, Jan Gehl (Danska) predstavio je svoju viziju dizajniranja javnih prostora, uključujući in vitro najsavremenije tehnologije, sa akcentom na aspekte koji poboljšavaju, podržavaju i olakašavaju svakodnevni život  ljudi, njihovo kretanje i iskustvo javnog prostora.         

Poznat u svetu tipografije, francuski grafički dizajner Ruedi Baur je razmotrio pitanja vezana za identifikaciju, orjentaciju, scenografiju i, šire gledano, prezentaciju institucija, urbanih prostora i političkih teritorija. U svom radu Baur često sarađuje sa renomiranim arhitektima i urbanističkim planerima.

Dirk Sijmons, dobitnik prestižne nagrade Edgar Donker u kategoriji istinske holandske kulture, podelio je sa posetiocima kongesa svoju progresivnu i kreativnu viziju pejzažne arhitekture.     

                                                   

Internacionalno priznati grafički dizajner preklom iz Kvebeka - Ginette Caron je predstavila svoj rad zanimljivim predavanjem na kongresu. Nakon studija grafičkog dizajna na Univerzitetu Concordia, preselila se u Italiju gde je ostvarila veći deo karijere. Još uvijek ima snažne korene u Kanadi, gdje je izabrana od strane ministra kanadskog nasleđa kao jedan od 150 međunarodnih kanadskih ambasadora u svetu.

Američka dizajnerka enterijera Suzanne Tick je osnivač kompanije Suzanne Tick Inc. koja je specijalizovana za strategiju brendiranja materijala, dizajn proizvoda, razvoj i pravljenje komercijalnih interijera. Poznata je po svom inteligentnom entuzijastičkom pristupu dizajniranju na promjenljivim tržištima i njenoj odlučnosti da ponudi inovativna rješenja, pa je i njena prezentacija u Montrealu bila u skladu sa tim.

Moshe Safdie, legendarni kanadski arhitekta, predstavio je svoj dobro poznati projekat  Habitat 67 i novije projekte bazirane na istom principu izgradnje Habitata.

Claude Cormier, nagrađeni i priznati pejzažni arhitekta u Kvebeku, naglasio je važnost zdrave ravnoteže između kulturne i socio-političke istorije, fizičkih ograničenja, budžetskih ograničenja, kratkih rokova i administrativnih konflikata kako bi se kreirali kvalitetni urbani prostori po meri čoveka.        

Dva važna industrijska dizajnera - holandski Pierre-Yves Panis i Christopher Rudvall iz Montreala – dali su vizije o svojoj profesiji. Doprinos gospodina Rudvala u polju dizajna automobila je bio objavljen je u nekoliko vodećih  časopisa. Gospodin Panis je na kongresu istakao da dobar dizajn treba da zadovolji kriterijume udobnosti, lakoće korišćenja, produktivnosti ili dobrih performansa.                                                  

Antoan Rozet, praunuk osnivača Ligne Roseta, vodi porodični biznis pod nazivom Roset USA sa sedištem u Njujorku. Uvaženi predavač, doprineo je izgradnji jake kompanije u Severnoj i Južnoj Americi i predstavio svoj radni koncept u Montrealu.

Kreator Le Voyage à Nantes, francuski dizajner Jean Blaise, bio je jedna od zapaženijih učesnika Kongresa. On je predstavio kompaniju koja promoviše Nantes kao destinaciju prezentacijom značajnih delova grada. 


             
Impresivni spisak učesnika upotpunili su mnogi međunarodni keinote govornici i istaknuti gosti: Amale Andraos, Gabrielle Bendiner-Viani, Carlotta de Bevilacqua, Ryan Bloom, Bill Browning, Don Chang, Tomas Diez, David Driskell, Jaime Dunn, Francesco Fresa, Sylvain Garneau, Daniel Germani, Christian Guellerin, Sushir Kadidal, Lucinda Kaukas Havenhand, Hicham Lahlou, Phyllis Lambert, Christian Lemire, Jean-Jacques L'Henaff, Colleen Mercer Clarke, Timothy Morton, Nina-Marie Lister, Alex McDowell, Caroline Naphegyi, Pedro Ortiz, Bernard Reybier, Gilles Rougon, Moshe Safdie, Dee Schlotter, Srini Srinivasan, Belinda Tato, Haruko Tsutsui, Maureen Thurston i Michael Vanderbyl.

Organizacija World Design Summit predstavlja WDS '17, međunarodnu manifestaciju koja je okupila na jednom mestu poznate stručnjake, profesionalce, strane vlade i specijalizovane aktere iz celog sveta, kao i njihove klijente i dobavljače. Arhitekte, dizajneri i urbanisti se potpisivanjem međunarodne deklaracije udružuju sa ciljem  da pronadju  inovativna i praktična rešenja za ispunjavanje ekoloških i energetskih izazova 21. veka.


Tekst i fotografije: Ana Mikić D'Apuzzo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

zacpeter5's picture
zacpeter5
19:18 30/12/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I am extremely inspired with your writing abilities and also with the format on your weblog.

Is this a paid theme or did you customize it yourself?


Either way keep up the nice quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one today..
Here is my webpage :: nba live coins free no human verification (https://www.kiwibox.com)

libbywilki's picture
libbywilki
21:06 06/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Apps - much like WordPress plugins, the apps deal


with integration with third-get together sources or achievement sites like Amazon and AliExpress as nicely social interactions like Pinterest and Facebook.
Also visit my webpage; 7 Figure Cycle

normawilde's picture
normawilde
06:04 07/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

This proposal saves $9.7 billion in FY Inbox Blueprint 2018.

treykellet's picture
treykellet
10:21 09/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?


If so how to get fifa mobile coins; http://gemma2flora.myblog.de/, do you stop it, any plugin or anything you can recommend?


I get so much lately it's driving me mad so any support is very much appreciated.

pedroleona's picture
pedroleona
00:46 10/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Formado em engenharia civil e matematica.
meu network maquina de vendas garantia - João Gabriel,

gemmag4892's picture
gemmag4892
14:16 13/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Thanks for all your efforts that you have put in this quite interesting information.

Review my site: Genf20 Side Effects

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text