Grad u znaku leoparda – Lokarno 68. Film Festival

Opisana od strane turističkih vodiča, kao oblast koja u sebi nosi "italijanski duh", kanton Tićino ima blažu klimu od ostatka Švajcarske, smešten na jezerima, okružen Alpima od davnina predstavlja mesto koje privlači umetničke duše iz celog sveta.

U srcu Tićina se nalazi srednjovekovni grad Lokarno koji je popularna turistička atrakcija još od 19. veka.

Kao grad sa karakterom, šarmom i predivnim pogledom na jezero Maggiore u toku leta postaje centar vizuelnih umetnosti i preobražava se u najveći bioskop na otvorenom u Evropi.

Centralna tačka grada je veliki trg "Piazza Grande", koji svake godine doživljava urbanu transformaciju i postaje scena sa preko 9.000 sedišta i velikim ekranom razapetim između dve zgrade. Na trgu je ove godine na 68. Filmskom festivalu prikazano oko 300 filmova iz celog sveta, jake umetničke crte i slobodnog izraza.

Paralelno su održane brojne likovne izložbe i konferencije na temu umetnosti. Ove godine je zabeleženo da je oko 200.000 ljubitelja filma i umetnosti posetilo grad u periodu trajanja festivala – od 5. do 15. avgusta 2015.Festival iz godine u godinu karakteriše jak vizuelni identitet, a za simbol festivala izabran je leopard. Za aktuelno grafičko rešenje i brending festivala zadužena je, poslednjih osam godina, firma za grafički dizajn iz Londona – „Jannuzzi Smith“. Predsednik festivala Marco Solari naručio je rebrending i kreiranje novog vizuelnog identiteta, odnosno modernizovanje starog simbola leoparda. Simbol festivala je žuti - crni leopard u pokretu, a svaki propratni detalj festivala je u tom duhu, od scene, brošura do suvenira i nagrada. Logo festivala je sada skraćen, modernizovan i prilagođen marketingu i advertajzingu kao i publikacijama na internetu i štapanim medijima.Svaki film na ekranu dimenzija 26 x 14m počinje moćnom projekcijom žutog leoparda. Najava koja publiku ostavlja bez daha predstavlja leoparda u pokretu, pri čemu se u krupnom kadru do detalja vidi krzno koje se pomera pri disanju. Po rečima dizajnera kompanije „Januzzi Smith“ za ovo efektno rešenje je angažovan fotograf specijalizovan za životinje - Tim Flach i filmska produkcijska kompanija „Between the Eyes“. Oni su bili zaduženi da fotografišu i snime leoparda u realnom okruženju. Leopard se zove Chota i živi u zoološkom vrtu u Oxfordshir - u. Slep od rođenja bio je odbačen od svoje majke i sada je pod patronatom čuvara. Izabran je kao simbol festivala zbog svoje  elegancije pri kretanju, pitome naravi i uvek dobrog raspoloženja za igru. Ovaj leopard je od tada postao prepoznatljivi znak festivala i nalazi se na svemu od gradskog mobilijara do automobila i bicikala i fasada zgrada. Leopard i ove godine oživeo, u novom ruhu, veliki ekran na glavnom trgu u Lokarnu - Piazza Grande, gde se 10.000 gledalaca okupljalo svake noći tokom festivala - najavljujući nove hitove „Filmskog festivala Lokarno“. Grad je u celosti zahvatila „leopard – groznica“ upotpunjena aplikacijom za pravljenje selfi fotografija – leoparda, skeniranjem lica i postavljanjem na društvene mreže lepard-print portreta, što je još jedna potvrda značaja grafičkog dizajna i vizuelnog identiteta, u ovom slučaju, za veliku manifestaciju kao što je jedan internacionalni filmski festival.Pored jakog vizuelnog identiteta i forme, festival odlikuje i izvanredan kvalitet koji se tiče prikazanih filmova i dodeljenih nagrada koje se uručuju veliknima filmske umetnosti iz godine u godinu. Dovoljno je pomenuti da su dobitnici nagrada za glumu ove godine bili Edward Norton i Andy Garcia, a Michael Cimino, tvorac filma legendarnog „Lovac na jelene“, je dobio nagradu za životno delo. Glumcima i režiseru je bila čast da se pojave pred publikom, prime nagrade i  zahvale se inspirativnim govorima. Film izvanredne glumice Meryl Streep „Ricki and the Flash“ doživeo je svetsku premijeru na trgu u Lokarnu.

Od srpskih ostvarenja premijeru je imao srpsko – ruski film „Brat Dejan“ sa ka velikanom našeg glumišta Markom Nikolićem u glavnoj ulozi, režisera Bakura Bakuradze. Film je izazvao jake emocije, ovacije publike i bio u konkurenciji za nagradu festivala u takmičarskom delu. Ovogodišnji festival je bio posvećen stvaralaštvu američkog režisera Sam Peckinpah – a, a  između ostalih prikazan je i njegov film iz 1977 godine „The Cross of Iron“ sa legendom našeg filma u jednoj od ključnih uloga – Slavkom Štimcem.

Glavnu nagradu festivala  - „Zlatni leopard“, dobio je režiser Hong Sangsoo iz Južne Koreje za film - „Sada dobro, nekada loše“. Festival je obeležilo i gostovanje jednog od najvećih svetskih mađioničara za sliku i zvuk Waltera Murcha i njegov govor koji je završen rečima: „Uživajte u ovom malom raju na zemlji“.

Tekst: Ana Mikić D'Apuzzo
Fotografije: Ana Mikić D'Apuzzo/press kit Locarno Film Festival

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services