Sinergija umetnosti, dizajna i filma

Sinergija umetnosti, dizajna i filma: Art Basel + Design Miami/Basel + Locarno Film Festival 2015

Tokom leta Švajcarska postaje svetski centar kulture u kom se organizuju  manifestacije od internacionalnog značaja koje slave umetnost, dizajn i film. To su Art Basel, Design Miami/Basel i Locarno Film festival.


Za vreme trajanja jedne od najvažnijih smotri umetnosti na svetu - Art Basel 2015 od 18 do 21 juna, biće predstavljen zanimljiv arhitektonsko – umetnički projekat ''Da li sanjamo pod istim nebom'' slikara i konceptualnog umetnik Rirkrit-a Tiravanija, nemačkih arhitekata Nikolaus Hirscha i Michel Mullera i finskog kuvara Antto Melasniemija, koji će biti instaliran na Messeplatzu u Bazelu.

Novi projekat će biti nastavak projekta ''Zemlja'' umetnika Rirkrit Tiravanija  i tajlandskog umetnika Kamin Lertchaipraserta. To je rad o samoodrživoj umetničkoj zajednici koja se nalazi u blizini grada Chiang Mai na Tajlandu i koja se bavi idejom zanimljive umetničkog utopije, predstavljajući ekološki i održivi model važan za budućnost umetničke prakse. Projekat uključuje biljni vrt, kuhinju, prostorije za druženje sa trpezarijom i sobu za sastanke. Projekat će uključiti i saradnju sa inženjerima Bollinger + Grohmann i studentima iz Instituta umetnosti u FHNW Akademije za umetnost i dizajn u Bazelu i Stadelschule u Frankfurtu koji će postavljati rad u toku Sajma.

Svake godine manifestacije Art Basel i Design Miami/Basel se odvijaju u modernom objektu, remek delu arhitekture poznatih arhitekata Herzoga i de Meurona.Platforma za najbolje dizajnere i nove talente - Dizajn Majami/Bazel će se održati u perodu od 16 do 21. juna 2015 godine. U svojoj jubilarnoj 10. godini postojanja, Dizajn Majami/Bazel slavi legendarne svetske dizajnere i njihov rad i nastavlja da definiše i prikazuje aktuelne trendove zajedno sa 45 vodećih svetskih dizajnerskih galerija, uključujući 12 galerija svojih osnivača i veliki broj novih učesnika sajma.

Ove godine glavni sponzor sajma i nagrade za dizajn je kompanija Swarovski. Ove godine nagrada za dizajnera budućnosti otišla je u ruke Studija Swine.

Na ovoj svetskoj izložbi, muzejskog nivoa uključeni su najbolji dizajneri 20. veka, kao i  savremeni dizajneri koji po prvi put prikazuju svoje aktuelne radove.

Svaki sajam okuplja najuticajnije kolekcionare, galeriste, dizajnere, kustose i kritičare iz celog sveta u proslavi dizajna, kulture i saradnje.Dizajn Bazel/Majami je više od tržišta i globalnog foruma za dizajn, to je mesto gde vrhunske svetske galerije predstavljaju svoj nameštaj, osvetljenje i objets d'art. Svako izdanje sajma odlikuju ekskluzivne komercijalne mogućnosti sa progresivnim kulturnim programima, stvarajući uzbudljive mogućnosti za saradnju sa dizajnerima i dizajn - institucijama, uz pomoć panela i predavanja vezanih za svet dizajna, arhitekture, umetnosti i mode.Sajmovi umetnosti i dizajna Art Basel i Design Miami/Basel se organizuju svake godine, pored Bazela u Švajcarskoj i u Majamiju – Americi i Hong Kongu - Kini.

Dve najjače umetničke manifestacije u Švajcarskoj - Art Basel i Locarno Film Festival će ove godine ujediniti snage. To će biti fuzija filmske i likovne umetnosti na 68' Internacionalnom filmskom festivalu koji će trajati od 5. do 15. avgusta 2015. godine. I u Bazelu i u Lokarnu biće priređen omaž dobitniku važne nagrade za likovnu umetnost - Turner Prize za 2014, poznatom irskom umetniku Duncan Campbell-u.Značajna sinergija festivala umetnosti, dizajna i filma od velikog je značaja za kulturu na internacionalnom evropskom i svetskom nivou.


Fotografije: Nicola D'Apuzzo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services