Beč je dobio novi suvenir!

Bečko turističko udruženje, pozvalo je šest internacionalno priznatih dizajnerskih timova iz šest različitih evropskih država, da osmisle novi bečki suvenir povodom konkursa European Home Run: A Souvenir for Vienna.

Od učesnika je traženo rešenje koje je trebalo da pomiri istorijski šarm i težnju ka savremenom, da ukaže na kreativnost i dizajnerski potencijal ovog imperijalnog grada. Svih šest rešenja možete videti ovde.

Po izboru stručnog žirija nagrađen je italijanski studio Formafantasma, a kako je glavna interesna grupa krajnji korisnik suvenira, odnosno turista, i publika je imala pravo glasa. Španski predstavnik Héctor Serrano pridobio je srca on-line glasača.

Formafantazma (Formafantasma) je italijanski studio sa sedištem u holandskom Ajndhovenu, u sastavu Simone Faresin (Simone Farresin) i Andrea Trimarki (Andrea Trimarchi). Ovaj duo sreo se prvi put na studijama u Firenci (ISIA Firenze), da bi kasnije odlučili da zajedno pohađaju i Master studije industrijskog dizajna u Holandiji (Design Academy Eindhoven). Ističu da inspiraciju crpe pre svega iz italijanske tradicije i ruralne kulture a mnogo manje iz bogate industrijske istorije njihove zemlje. Zalažu se za održive projekte i sebe vide kao most između zanata i industrije, predmeta i korisnika. Njihova je želja da pomire lokalnu potrebu sa globalnim kontekstom i da na konceptualnom nivou podignu svest i kritički stav korisnika predmeta.

Pobednički predlog njihovog studija povodom konkursa bečke turističke organizacije sastoji se iz špila karata. „Bečke karte“ inspirisane su tradicionalnim, izduženim italijanskim formatom karata.

Dok na prvi pogled ovaj bečki špil može delovati uobičajenog dezena, svaki sledeći pogled otkriće vam suprotno.

Tako su žandarmi, dame i kraljevi kolaž modernističkih zgrada i stilizovanih lica iz miljea austrijske istorije.

Čak ni Asovi nisu iz (nama uobičajene) francuske karo/srce/pik/detelina kombinacije, već se pozivaju na tipično austrijsku tradiciju. 

Suvenir koji ne podrazumeva velike troškove u proizvodnji i bez problema se pakuje u ručni prtljag, za početak će biti proizveden samo u limitiranom izdanju.

Hektor Serano (Héctor Serrano), španski dizajner koji je posle studija industrijskog dizajna u rodnoj Valensiji, otišao u London na master studije (Royal College of Art) gde je kasnije osnovao i studio. Zalaže se za inventivna rešenja prožeta humorom. Među radovima ovog londonskog studija postoji podela na industrijski i eksperimentalni dizajn. Serano ističe potrebu jedne oblasti za drugom koja omogućuje njihovo međusobno dopunjavanje i rast.

„Pop Up Vienna“ je kolekcija bečkih pejzaža napravljenih od posrebrenog tankog metala.

Kada ga jednom kupite, možete početi sa sklapanjem zidova. Izabrane znamenitosti, oličenje su kako tradicionalnog tako i savremenog Beča.

Interaktivnost turiste koji sam sklapa građevinu koju je izabrao čini „Pop Up Vienna“ ne samo suvenirom već i iskustvom.

 

Credits: Gerhard Weinkrin, Rainer Fehringer, Serrano Hector i Studio Formafantasma.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services