Velopresso - Kafe bar na točkovima

Često imam prilike da pri pretraživanju interneta vidim puno dobrog i lepog industrijskog dizajna koji pleni svojim formama i bojama. Međutim isto tako ogromnoj većini, na prvi pogled prelepih proizvoda, nedostaje funkcionalnosti, a često ne ispunjavaju ni osnovne zahteve ergonomičnosti pa samim time ne uspevaju da budu ništa više od lepih predmeta male upotrebne vrednosti. Zato uvek kod proizvoda tražim primenljivost, funkcionalnost i razmatram stepen upotrebne vrednosti i održivosti i baš me obraduje kada pronađem neki lep primer interligentnog dizajna. Zavalite se u fotelju, uzmite skr svoje kafe i pogledajte šta dvojica industrijskih dizajnera imaju da vam predstave.

Velopresso

Amos Reid i Lasse Oiva, dva studenta Londonskog Royal College of Art, su spojili svoje ljubavi prema kafi, biciklizmu i održivosti i dizajnirali prototip kafe bara na točkovima Velopresso.
Bicikl na tri točka koristi kao pogonski sistem karbonske kaiševe (nema masti kao na lancima), koji je povezan i na mlin za kafu. Promenom brzine potrebno je pet sekundi da samelju jednu dozu duplog espressa. Mobilni bar koristi kampersku plinsku bocu za zagrevanje vode i pravljenje pare koji su potrebni kafe aparatu ali dizajneri trenutno rade na rešenju da soc od kafe upotrebe za pravljenje goriva i na taj način u potpunosti zatvore priču održivosti ovog zanimljivog proizvoda. Projekat je osvojio nagradu Deutsche Bank Award 2012 za dizajn kao i drugo mesto na 2012 Pininfarina Design Contest. Trenutno su dizajneri u pregorima za serijsku proizvodnju ovog proizvoda.

Velopresso

Velopresso

Velopresso je zbog svoje mobilnosti idealan za sve događaje koji se održavaju u prirodnom ambijentu ali i  svuda gde struja nije dostupna.Nadam se da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da popijemo Velopresso kafu.

 

www.beindesign.com

Post originalno priređen za beljanemanja.blogspot.com

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services