FontFont najavljuje revoluciju?

Nisam stručnjak (au contraire) za web te me u tom smislu potpuno zatečenim nađe newsletter koji dobijam od FontFonta-a – http://www.fontshop.com/blog/?p=1763

Parafraziram – skoro 15 godina su web dizajneri imali frustrirajući izbor kada su u pitanju fontovi, mogli su da biraju između onih nekoliko web-safe fontova koje ima svaki računar na planeti ili da se snalaze sa slikama, flešom ili Javom.

Ako dobro razumem (a nemam snage da duboko kopam po Netu) – imajući u vidu najnoviji razvoj web standarda sada je moguće koristiti bilo koji font prilikom web dizajna. Naravno, čuveni FontFont ima već spremno rešenje, nudeći, 30 svojih, rekao bih najpoznatih, familija za primenu i upotrebu na webu.

So, da li je revolucija stvarno na pomolu?

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
20:27 25/02/10

Poslednjih pola godine ovo je

Poslednjih pola godine ovo je najaktuelnija tema, sto se tiche web sveta svaki drugi post na feed-ovima koje je embedovanje fontova u sajt. Najveci problem je nestandardizacija tj. Cross-browser compatibility i support. kao i samo prilagodjavanje fontova za web.

Poceli su da se utrkuju i servisi koji ce da konvertuju te fontove u razlicite formate kao i da ih hostuju.

Prilikom ovakvog koriscenja fontova ne treba se zezati sa licencom, posto vrlo lako mogu da otkriju da li neko legalno koristi fontove.

Ja cu jos malo sacekati dok ne pocnem da koristim te tehnike dok neke stvari se ne standardizuju i postanu opste prihvacene. P.S. Ne sumnjam da je fontfont dobro odradio posao napravili su odlicahn user guide.

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
00:45 26/02/10

To je "odgovor" - kratak,

To je "odgovor" - kratak, jezgrovit, jasan - hvala ;))

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
00:19 01/03/10

neka oganicenja su neophodna

bio je pre par godina neki komentar na ovu temu na sajtu typographica

mimo tehnickih pojedinosti i unapredjenja koja su se u medjuvremenu desila, poslednji pasus tog tekstica ostaje ono sto je vazno, a on kaze:

In general, web designers aren’t typographers. Their specialty is in the realms of interface, hierarchy, and navigation. Their training does not include making decisions about what typeface to use for long passages of text. This is not so much an issue today, where HTML text is limited to screen-optimized fonts crafted by experienced type designers. But now web designers have a sea of crummy fonts to choose from. I’m afraid this does not bode well for readability and aesthetics on the web.

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
18:06 02/03/10

U potpunosti se slazem. Te

U potpunosti se slazem. Te stvari se vec mogu primetit. Najveci problem je to shto su pikseli veci od tipografske tachke, pa bilo koji font na malim velichinama izgleda prilichno shtrokavo osim ako nije web font, mada i tad izgleda bez veze.

Deo problema je taj da svaki browser podrzava odredjeni format fonta tako da IE koristi EOT, FFox TTF, OTF a od 3.6 WOFF,  Chrome TTF, OTF. tako da se i drugachije renderuju u borwseru, ono shto lepo izgleda u FFoxu ne mora znachiti da ce lepo izgledati na IE ili Safariju. Moguce da su se ovi iz FontFonta cimali za svaki format, moram proveriti. Tako da za sad web fontovi ne igraju  bas neku ulogu osim kada su u pitanju velike velichine ali one nisu bas primenjive u webu osim u npr. u naslovima. Ja mislim da su to interesi velikih kompanija pa se sad "kolju" oko formata tj. chiji ce format i algoritam biti opste prihvacen, a u pitanju su velike pare. Tako da stand by...

Evo i malo resursa:

  • http://www.miltonbayer.com/font-face/
  • http://www.evotech.net/blog/2010/01/font-face-browser-support-tutorial/
  • http://allcreatives.net/2009/12/05/smoother-font-face-embedding-in-ie-7-8/
  • http://paulirish.com/2009/bulletproof-font-face-implementation-syntax/
  • http://snook.ca/archives/html_and_css/becoming-a-font-embedding-master

Denis Boss's picture
Denis Boss
00:18 08/03/10

 Zamena fontova je

 Zamena fontova je nešto što jako dugo čekamo u web dizajnu, sa novim verzijama browser-a nadam se da će se i rešenja koja nude zamenu fontova takođe standardizovati i nama dizajnerima praviti sve manje problema kad je u pitanju kod.

Jedno od interesantnih rešenja je i Cufont koji na svom sajtu ima generator .js fonta, koji koristite kao zamenu za fontove na sajtu. Skript za rendering engine je takođe jednostavno instalirati a fontovi se menjaju uz malo koda i css-a. Za sada se pokazao vrlo efikasan, brzo renderuje fontove u prilično dobrom kvalitetu. Moguće je selektovati ih i kopirati kao plain tekst i posle zamene.

Ono što je mene najviše interesovalo kod ovog estetskog zahvata na sajtovima je nejgov uticaj na SEO koji je kod nekih sajtova koje radim jako važan, zadovoljan sam rezultatom, tako da nije bilo značajnijeg uticaja na sam rank sajta i pored zamene fonta. Tako da bez bojazni da će vam uticati na SEO možete slobodno primeniti ovaj vid tjuniranja.

Sa wordpress-om vrlo dobro funkcioniše.

Koga zanima više o ovom konverteru može saznati na adresi : Cufont

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services