Skelet u centru grada

Zeleni venac


Zdanje koje zjapi nad Zelenim vencem, u istoimenoj ulici na uglu sa Carice Milice, izgrađeno je 1960. godine i javnosti poznato kao "stara zgrada Energoprojekta".
 

Zgradu je projektovala arhitekta Milica Šterić (1914-1998), najpoznatija i najpriznatija žena arhitekta iz vremena posle II svetskog rata.

Kao dugogodišnji direktor arhitekture i urbanizma u Energoprojektu, projektovala je niz energetskih, poslovnih i stambenih objekata širom sveta. Za poslovnu zgradu Energoprojekta nagrađena je Sedmojulskom nagradom. Projekat je rađen minimalistički u duhu "Bauhausa" - čelična konstrukcija i staklo, što je autorka posebno izučavala tokom specijalizacije u Holandiji posleratnih pedesetih godina. Iz ove poslovne zgrade zidane po svojoj meri, Energoprojekt se otisnuo u svet i u drugoj polovini 20. veka postao uspešan graditelj na svim kontinentima.


Energoprojektova zgrada u rekonstrukciji


Od građevine koja je obeležila jedno doba, danas je ostao samo skelet koji dominira okolinom. Vidi se iz pravca Novog Beograda, od Terazijske česme i iz Savskog amfiteatra. Mnogi koje put nanese u Beograd pomisle da je zgrada žrtva poslednjeg bombardovanja grada, kao što je to bio slučaj sa obližnjom bivšom zgradom Centralnog komiteta, koja je imala sreću da bude obnovljena i postane Poslovni centar "Ušće".

Pokušaji da se nađe novi vlasnik za Energoprojektovu staru zgradu, koji će apstrahovati njeno loše stanje zarad prestižne lokacije u srcu grada, stotinak metara od Terazija - nisu urodili plodom. Zgrada je najpre bila u vlasništvu republike, pa je prešla u vlasništvo grada, koji je 2009. godine doneo odluku o njenoj kompletnoj rekonstrukciji.


Energoprojektova zgrada (1960)


Rekonstrukcija je započeta pa prekinuta, tako da zgrada sada ima temelje i ono malo bočnih zidova. Liči na skelet. Imala je slavnu prošlost, a ne znamo kakva je budućnost čeka. Ohrabruje to što ima status kulturnog dobra pod zaštitom, zajedno sa poslovnim objektom u Carice Milice 2 na koji se naslanja, a koji je takođe projektovala arh. Milica Šterić 1957. godine.
 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services