Smart haljine


K-Haljina, modna kuća CuteCircuit


Kupi odeću i menjaj joj dezen preko aplikacije na mobilnom!

Odrednica “smart” se sa mobilnih uređaja širi i na modnu scenu, otvarajući širom vrata za nastanak digitalne mode.

Zvuči kao naučna fantastika, a već postaje realnost. Za to je zaslužna Francesca Rosella. Digitalna revolucija u svetu modnog dizajna učinila je mogućim download različitih stilova za jedan isti odevni predmet.


Francesca Rosella, suosnivač modne kuće CuteCircuit


Tome je prethodio razvoj  nanotehnologije, čijom su primenom u proizvodnji tekstilnih vlakana stvoreni “smart” materijali od kojih se pravi digitalna odeća izmenjivih boja i mustri, slično kao kad na kompjuterskoj grafici menjamo boje i print uzorke.


Mikro LED dioda


Streč niti koje su pre pedeset godina bile novotarija, sada su usavršene zahvaljujući nanotehnologiji koja ih oblaže slojem srebra i zlata, čime vlakna postaju provodnici slično klasičnim žičanim provodnicima. Hiljade sićušnih mikro LED dioda se može utkati u tkanine i tako kreirati odeća kojoj se digitalno menja boja i mustra, pa omogućava onome ko to nosi da se jednostavno “virtualno presvuče” i brzo prilagodi stil svoje odeće momentalnom raspoloženju i situaciji u kojoj se nalazi.


Kolekcija jesen-zima 2014/15, modne kuće CuteCircuit
 

Modna kuća CuteCircuit, koju je Rosella osnovala zajedno sa Ryan Genz, koristi ovu tehnologiju za proizvodnju ekstravagantnih odevnih predmeta namenjenih bogatoj i slavnoj klijenteli. Kada se 2004. godine pojavio modni brend CuteCircuit, neki su njihove modele nazvali “tehnologija-koja-se-oblači”. Pop pevačica Katy Perry se ne slaže sa tim. Večernja haljina dizajnirana specijalno za nju imala je utkano 3.000 sićušnih mikro LED dioda dimenzija 1,8 x 1,8 mm. Haljina je bila programirana da nežno svetli i pevačica je izjavila da se noseći ovaj model ni najmanje nije osećala kao da je “ogrnuta tehnologijom”.


Haljina koju je za Katy Perry dizajnirala modna kuća CuteCircuit


U sezoni 2014/15 CuteCircuit proizvodi kolekciju odevnih predmeta, čijim izgledom onaj ko odeću nosi može da upravlja preko smart-phone aplikacije. Ako se omogući download novog modnog sadržaja za odevne predmete koje imamo i ako na taj način bude moguće menjati njihov izgled dnevno, sedmično ili mesečno, digitalna moda će smanjiti pritisak koji modna industrija vrši i na potrošače i na životnu sredinu, doprinoseći pri tom i očuvanju resursa.


Kolekcija jesen-zima 2014/15, modne kuće CuteCircuit


Rosella ističe da će umesto proizvodnje, recimo, 10.000 sukanja, biti dovoljno da se proizvede 500 komada, a da onda u duhu digitalne tehnologije proizvodjač obezbedi kvalitetnu “podršku” modnom proizvodu u vidu hiljade različitih dezena, raznobojnih mustri i printova koje kupci mogu downloadovati, povezujući preko aplikacije na smart uredjajima svoj odevni predmet sa željenim bojama i uzorcima.


Aurora haljina, modna kuća CuteCircuit


Najzanimljivije u celoj priči je da se ovi modeli mogu prati, pa će se u budućnosti nositi ne samo kao ekskluziva, već i kao konfekcija.


Kolekcija jesen-zima 2014/15, modne kuće CuteCircuit

 

Via Dezeen 


 

  

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services