Ženske figure na modnim posterima Marcela Dudovicha

Italija tridesetih godina prošlog veka: Ženske figure na modnim posterima Marcela Dudovicha

dudovich

Oni koji dele strast prema posterima nesumnjivo su upoznati sa mestom i značajem Marcela Dudovicha (1878-1962) u istoriji postera. Koncentracija na figuru i pročišćena forma u njegovom delu (“ Marcello Dudovich – the poet of the Belle Epoque”) je prefinjeno i otmeno ilustrovala život s početka prošlog veka. Odabrala sam nekoliko postera iz kasnijeg perioda u kome je Dudovich sarađivao sa brojnim listovima i magazinima, najpre “Ars et Labor”, sofisticirani nedeljnik o teatru, baletu, književnosti… umetnosti uopšte, kao i relevantnom izdanjima koja su se bavila kulturom i istorijom (“La Lettura”, “Il Giornalino Della Domenica” i “Rapiditas”).

dudovich

Modni posteri vezani su za modnu kuću “La Rinascente”. Dudovich je u periodu provedenom u Milanu imao priliku da dođe u kontakt sa ljudima iz modnog sveta, zahvaljujući najpre svojoj ženi Elisi Bucchi, koja je radila kao dopisnik za renomirane modne magazine. Iz prve ruke (posećujući slavni Caffè Biffi, restorane Savini i L’Orologio ) pratio je prelomne trenutke u istoriji mode, emancipaciji žena i procvat novih trikova u istoriji zavođenja: rukavice, naklone, čipku i čarape, kao i magiju cigarete i muštikle u ženskoj ruci… Žena ie izašla iz kuće i sudelovale u društvenim promenama. U tom smislu, ženska figura na Dudovichevim delima i odabiru likovnog izraza izražava društveno prisustvo, uz spontanost i nesputanu slobodu pokreta. Poster je kao osnaženo propagandno sredstvo kreiralo i masovno prenosilo novonastali imidž, pa ga možemo posmatrati kao ogledalo života u Italiji tridesetih godina prošlog veka.

dudovich
Posteri za “La Rinascente” pripadaju fazi u kojoj se polako gubi dvodimenzionalnost dok plastičnost uz upotrebu “chiaroscuro” dobija na značaju. Dudovich uvodi novu ikonografiju žene – žensku figuru nove dekade sa obiljem lepote i šarma, apsolutno lišenu nejasnih, mističnih ili pak komičnih elemenata. Linija ostaje elegantna, vijugava, svetla ali jasno definisana i precizna.

dudovich

“La Rinascente” je bila robna marka za slednji sloj, nudeći kvalitet po razumnoj ceni. Dudovich se izdvojio kao autor koji je pored grafičkog umeća, bio majstor da prenese poruke koje su zainteresovale i privukle milione ljudi. Koncept je osmislio sa fokusom na centralni ženski lik uhvaćen u trenutku, privlačeći pažnju i zavodeći potrošače nekad, a ljubitelje dizajna danas.

Post originalno priređen za Ivana u prolazu.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services