Beautiful Headstones

Danas me je draga prijateljica Zeka slučajno i nesvesno podsetila koliko sam nakon bakine smrti bila opsednuta stvarima koje imaju veze sa smrću. I jako me je ljutilo što ljudima nije važno kako te stvari izgledaju. Ja sam recimo plakala dok sam birala sanduk za baku. To je sve tako jezivo izgledalo. O nadgrobnim spomenicima da ne govorim. I onda sam u Milanu, na Salonu Satellite ostala bez daha jer su mladi ljudi iz mađarskog studija IVANKA upravo izložili nadgrobnu ploču kao svoj industrijski dizajn koji predstavljaju. Za dizajn tog proizvoda su bili angažovani dizajneri Ákos Maurer Klimes i Péter Kucsera (Kuscera-Maurer Strategic Design Consultancy). IVANKA Studio je mađarska firma koju su osnovali 2004. godine Katalin Ivanka i Andras Ivanka. Koriste beton kao glavni materijal za kreativno izražavanje.

Nadgrobna ploča SEEYOU_Produced by Ivanka.


I tako sam danas ponovo razmišljajući o Ivankinoj nadgrobnoj ploči, i slučajno preturajući po netu naletela na nadgrobni spomenik koji su Peter Saville, Ben Kelly, Paul Barnes i Matt Robertson dizajnirali za svog prijatelja Tonija Vilsona-a (Anthony H Wilson). I to na blogu CR (Creative Review). Naravno ostanem bez daha! I što moja drugarica Zeka reče: " Pokušavam da smislim jednu reč kojom bih opisala divljenje, mir, ljubav, tugu, beskraj....koje osećam kada vidim..."

Tipografija: Matt Robertson. Fotografija: Jan Chlebik.


Anthony H Wilson je pored Alana Erasmusa bio jedan od osnivača nezavisnog record label-a Factory Records iz Mančestera. Peter Saville mu je bio saradnik i veliki prijatelj. Tony Wilson umire u avgustu 2007. godine. Tri godine kasnije, Peter sa ekipom završava ovaj memorijalni nadgrobni spomenik za svog prijatelja. Lokacija_The Southern Cemetery, Chorlton-Cum-Hardy, Manchester.

Tipografija: Matt Robertson. Fotografija: Jan Chlebik.


Na spomeniku se nalazi quote iz The Manchester Man (Novela iz 1876. godine koju je napisala Mrs G Linnaeus Banks - aka Isabella Varley Banks), koji je izabrala Wilsonova porodica. Citat je u fontu Rotis.

Tipografija: Matt Robertson. Fotografija: Jan Chlebik.


I tu se ne zaustavim. Dođem zatim do nadgrobnog spomenika velikog Paul Rand-a. Randov nadgrobni spomenik je dizajnirao švajcarski dizajner, takođe modernista, Fred Troller 1996. godine. A evo da ne pomislite da sam samo ja luda što me ovo okupira, i veliki Steven Heller je razmišljao na ovu temu! Ima čak knjižicu posvećenu ovome o čemu Vam pričam. Preuzmite je u pdf-u!

Levo_Paul Rand Desno_Randov nadgrobni spomenik!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

nekomozdaja's picture
nekomozdaja
13:36 27/10/10

meni strasno zanimljiva tema

http://www.wethink.se/
pa work
pa luohhka

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services