Eindhoven_dan 02

Nakon divno provedenog prepodneva u šetnji po gradu i sakupljanju energije za rad, stigosmo u Strijp-S na svečano otvaranje Dutch Design Week-a.

Šetnja

Vreme je bilo čudesno, slično Londonskom, oblaci šibaju neopisivom brzinom, smenjuju se neko dobro sivilo i sunce, oba neverovatnog intenziteta. Svetlost jako fina  za fotkanje. Palo je 2 giga fotografija, zato ću Vas u ovom blogu zagušiti sa istim.

Pekarice, cvećarice, prodavnice, trgići, uličice, kafići, sve je u deminutivu jer sve je tako maleno, i neverovatno slatkasto. Čini mi se da bih i pored toga stvarno mogla, zaista mogla živeti ovde.

Na štandu je bilo malih problema tokom noći, zli dusi su nam oduvali kuću, sve smo popravili, ponovo namestili, razmestili i kuća je zasijala. Imamo i boje sa rečima...Coba se trudiooo i sve je zalepio. Klokebau hala (dobila ime po onom satu dole na slici), naš novi dom u narednim danima. Pored nas i oko nas mnooogo finog sveta. Izveštavaćemo o njima.

DDW Opening_na fotografiji levo bina, na fotografiji desno Otto i Coba

Kažu da su Holanđani opušteni ali ne tako bliski. Ne znam, Otto je super kako god. Vodio je večeras Cobu na utakmicu PSV iz Ajndhovena (ako sam to dobro rekla), igrali su protiv nekog. Sutra ćete imati izveštaj sa tog famoznog stadiona.

Uz preukusno slatko slano pecivo i neobično alkoholno piće sa jabukom i ledom saslušali smo šta su domaćini imali da nam kažu. I pričalo se, bogami je trajalo. Naročito sponzor Apple. Baš je preterao, to su primetili i fanovi Apple mašina. Prezentacija mu je baš potrajala...

Pre Iphone, Ipod i slične priče, ćaskanje u gomili prekinulo je obraćanje novog direktora DDW-a. Gospodin Hans Robertus nas je svojom pričom i pojavom uverio da smo na pravom mestu.

Fotografija levo_ćaskanje u potato kafeu, fotografija desno Ivana i Hans Robertus

Nakon njega prisutnima se obratio gradonačelnik Ajndhovena Rob van Gijzel, simpatični političar okićen nekakvim ordenjem, koji je između ostalog i jedan od zaslužnih što je Ajndhoven dobio titulu pametnog grada - Brainport City. U trci sa Helsinkijem za titulu World Design Capital 2012 navijamo naravno za Ajndhoven.

Otvaranje je pratio art performance holandskih umetnika. Smejali smo se...

Fotografija levo, ćaskanja u gomili, fotografija desno Piet Hein Eek na video bimu. Povezali su se čak i sa Milanom, obratio nam se momak (zaboravih ime), simpatični Italijan idea maker Zona Tortona platforme zbog koje baš volimo Milansku nedelju dizajna.

Video linkom nam se obratio i veliki Piet Hein Eek koji je rekao nešto što mi se učinilo zanimljivim. Po njemu, grad Ajndhoven je počeo da doživljava prosperitet u svakom smislu te reči, onog trenutka kada je kompanija Philips definitivno napustila grad i preselila se u Amsterdam. Kao da je ime i veličina Philips-a sputavala i gušila grad, njegovu kreativnost i razvoj. Philips-u ipak hvala, reče grad Ajndhoven!

Ajndhoven je na svetskoj mapi pametnih gradova postao evropski intelligent city no.1. Brainport Eindhoven nudi: high design-high tech-high culture-high nature. Holandija je mala zemlja, i Ajndhoven nije Milano, ali što se tiče dizajna stoji rame uz rame svim svetskim dizajn metropolama. U to smo se ovde uverili. Kvalitet, promišljanje, inovativnost, održivost i neki poseban zapadnoevropski šmek i preciznost su jače strane ove strane svetske dizajnerske scene. Plus tradicija. The Design Academy Eindhoven od 1947.godine predstavlja jednu od najrelevantnijih obrazovnih ustanova u svetu iz oblasti industrijskog dizajna. U ovu školu su išli Hella Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey i mnogi drugi poznati i manje poznati dizajneri.

The Design Academy Eindhoven & De Witte Dame

Akademija se 1997.godine useljava u De Witte Dame ili White Lady. Predivna bela dama, sazidana je između 1928 i 1931. Autor je arhitekta Dirk Roosenburg (Kolhasov deda po majci).

De Witte Dame je Philips-ova bivša fabrika naravno, i predstavlja jednu od mnogih masterpisova Holandske moderne (rađenu po principima Nove Objektivnosti). Pored škole u ovoj zgradi se smestila i gradska biblioteka.

A tu studentski život izgleda zanimljivo...Bicikle u svim bojama, i divna zgrada u kojoj studenti svakodnevno borave. Škola za pamćenje...

Oh da, danas sam vozila bicklu kao prava Ajndhovenka. Imali smo peh, trebalo je kupiti double fix traku. Kako, gde? Pojavi se dobra vila Inge, dade mi svoju biciklu, objasni mi trasu, i put pod točkove. Traku mi je prodao neki fini gospodin koji me je malo zadržao raspitujući se o Đinđiću, to sam volela da pričam. Trajalo je. I njemu bilo fino. Kao da mu je bilo jasnije. Nadam se, dala sam sve od sebe. I u povratku, vozeći bicikl razmišljala sam o njemu, našem premijeru. Baš mi je prijalo, uz vetar...

Ingina bicikla levo i crkvica desno

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

jelenadamir's picture
jelenadamir
19:16 20/10/09

...vrati se...

Otisla si a sarmu probala nisi...

sto nam je tuzno i prazno bez vas...cobina soba...(citaj: gjinova soba) je totalno prazna...djino pita a kada ce ona teta ponovo da dodje...i da se igra sa cicijem...

Ivana, pa vi ste fantasticni gosti koje smo mi doziveli kao nase najblize, kao drustvo koje se decenijama zna...a tako ce sigurno i biti...

Toliko komentara vezano za zurku...toliko pohvala i svi su cini mi se bili u transu slusajuci dvojicu muzickih designer_a koji su zaista zapalili rulju...a sada totalno umoran od tolikih uzbudjenja idemo u vecna lovista...

vama srecan put, pozdav svima u Kelnu i...

nastavicu se...

Damir (vas holandski dady!!)

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text