FAF 09

Sutra pocinje Festival autorskog filma. Pre nekoliko dana iz genijalne stamparije Borba, one providne, u Kosovskoj, u koju su cini mi se svi mali graficari zaljubljeni od detinjstva, tim povodom izasla je novina, odnosno ZURNAL.

Razmisljala sam da li da pisem o tome na Designed-u posto je za ovogodisnji vizuelni identitet FAF-a odgovoran Igor Orsolic. Kao, nepotizam i tako to ;p. A onda, posle dve i po sekunde tog razmisljanja odlucim da vam ponosno prikazem ovde gotovo sve strane novine i, pre svega, plakat/naslovni stranu Zurnala.

Ako kazemo da posao ima dva segmenta: proces rada i njegov rezultat, situacije mogu biti samo dve:

PROCES RADA moze biti:
1. predivan ili
2. grozomoran

REZULTATI mogu biti:
1. sjajni ili
2. promasaj

Sad, ja cvrsto verujem da treba da radimo samo sa ljudima sa kojima smo na istim frekvencijama. I cika Milton isto kaze. Dakle, ne verujem da rezultati mogu biti dobri ako je proces mrcvarenje i patnja.

Druga strana je takodje opasna, da se prepustimo drugarskom odnosu koji se izrodi iz dobre saradnje i zanemarimo da je rezultat rada, proizvod, ono oko cega smo se skupili na samom pocetku. I onda se desi da rezultati budu losi, prakticno bez ikakvog razloga.

Odrastanje u poslu ne znaci otupljivanje, iskljucivi prelazak u biznis i odvajanje od svoje kreativne sustine. To je pre umece slusanja i pregovaranja, savladavanje okolnosti i gradjenje svog igralista, poznavanje sebe i kreativnog procesa. Da dodjemo do toda da mozemo svaki dan da zivimo situaciju da je klijenti odabrao sebi adekvatnog dizajnera i da je istovremeno dizajneru to pravi klijent, dakle da se ovaj spoj desi na obostrano zadovoljstvo, da te dve strane (koje nisu sukobljene) pametno i sabrano isplaniraju sta im je ciniti, i uz kontinuiranu otvorenu komunikaciju (vrlo vazno!) privedu posao kraju na najbolji moguci nacin.

Entuzijasticni polet u kome je nikao ovaj paket u uslovima jednostavno i precizno isplaniranog rada, ugodnih ljudi sa kojima se divno saradjuje i dobrog dogovora na zdravim osnovama, i krajnji rezultat je svima za ponos. Zadovoljava sve strane a da nije nalazenje na pola puta. To bude upravo to, pravo resenje, ne polovicno.

Sto se dizajna FAF-a 09 tice, rezultat je taman misteriozni noceci visualsi, novine cistog preglednog izgleda u kojima vec uzivaju dutrasnji posetioci FAF-a, a i ljudima iz struke ovaj efektni cisti amerikana layout ce imponovati. Pazljivo odabrana tipografija, mnostvo regular, condensed i extended verzija, masno crno, cisto i kontrasno, kao obozavani radovi iz slovoslagacnice kod profesora Ilije Knezevica na trecoj godini Tipografije na FPU. To smo obozavali. Tajnu prostoriju u podrumu zgrade na Kosancicevom vencu.

Uz svu tu prociscenost i snagu, trunke ispisanog i iscrtanog, taman da se osvezi, ali ne preterano da ne bi titralo gde mu mesto nije. Tabele kakve skoro niste videli, prezabavne i pametne. Ludo sveza strana za Koju i wall of fame koji mozete da razgledate kao izlozbu.
Zasednite na kafu pre filma, raskrilite svoj primerak roto stampanog Zurnala, onako smekerski strokavih i sa bocnim rupama od grajfera. God damn, life's good.

p.s. plakat fotka Ana Kostic
p.p.s. to JESTE prava tetovaza, na ledjima Vesne Milovac, done by La Madre Muerta, Novi Sad

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
12:30 25/11/09

Strava, jeste vi radili "Fank

Strava, jeste vi radili "Fank i lastis crnog zuba" ili ste dobili poster?

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
14:31 25/11/09

ovog puta nisam ja...

... nego igor solo. nije ta strana plakat, samo je igor izdizajnirao to kao malo drugaciju stranu zurnala.

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
15:12 25/11/09

stava, poznajem i ovaj fontez

stava, poznajem i ovaj fontez sa naslovnice :)

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services