ONCE, WE WERE NAIVENAJPRE, udjete u galeriju Grafickog kolektiva i cujete muziku. Gabi i Lola, Radmila Karaklajic, Djordje Marjanovic... A onda se pojavi ogromni plakat za film LJUBAV I MODA kao nekakav obelisk pravo ispred vas. Visok nekih metar ipo i uzak, taman za zensku figuru, vazdusasti crtez devojke sa oblak suknjom koja hoda na prstima.

Ovaj film je manifest tog vremena, realno aktuelnog stylish okruzenja i ugodnog lezernog zivota na plesnim podijumima pod otvorenim nebom. Takoreci - Dolce Vita.I tretman slova je bio potpuno drugaciji. Sa postovanjem ali ne strahopostovanjem i odvojenom otudjenom aplikacijom bez razmisljanja i radosti. Da, zapravo mi se cini da je RADOST kljucna rec u radu tog vremena. Dijakritici koji djuskaju iznad slovaca, dvotacke lebde iznad bazne linije, tackice na sredini reda.Cini mi se da je sazrelo da obrnemo krug i prestanemo da se vadimo na krizu, ratove i sve sto nas je strefilo (nasom greskom, btw) i ponovo postanemo fine komsije, pazljivi sugradjani, da volimo svoj grad i postujemo jedni druge. Da papire bacamo u kantu i izlazimo na izbore. Da zaista znamo oba pisma, da budemo srecni sto imamo tu cudnu privilegiju da imamo cirilicu kao zvanicno i latinicu kao jos jedno lepo i vazno pismo, da ih dobro poznajemo i pametno i veselo koristimo. Da ih neprestano ponovo otkrivamo. Reinvent.izlozba
IZMEĐU STRAHA I ODUŠEVLJENJA
Počeci grafičkog dizajna u Beogradu/Srbiji 1950-1970
Galerija Graficki kolektiv, Obilicev venac 27
22. jun - 18. jul 2009.


Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Bratislav's picture
Bratislav
16:46 02/07/09

Eh

kada bi nam izborne kampanje i danas bile ovakve :)

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
12:25 03/07/09

Divna izlozba

Tek kada se "suocimo" sa ovakvim presecima, bicemo u stanju da pomerimo svoj dizajn napred. Ova izlozba je fenomenalan primer kako se vizuelna kultura menja i prilagodjava vremenu. Dva pitanja. Da li je i ovo onda bilo vesnik neke nove misli ili samo pratilac? S ozirom na to da dizajn uvek ima neku notu predskazivaca buducnosti, koji je bio sledeci korak iz ove estetike?

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services