PeCha-KCha

Sinoc se u Superspejsu desilo drugo beogradsko Pecha Kucha vece.

Koncept je osmisljen i zapoceo u Tokiju 2003 i do ovog trenutka se rasirio na 173 grada sirom sveta. Ideja je vrlo jednostavna: prezentacija po svemu suprotna beskrajnim ppt prezentacijama. Slideshow od 20 slajdova koji se smenjuju na 20 sekundi. Dakle, svaki prezenter stoji ispred svog rada i za ukupno 6 minuta i 40 sekundi pokusava da zadobije paznju publike u nekakvoj polubucnoj poluklupskoj atmosferi.

Tema moze biti bilo sta - bilo koja oblast dizajna, ahitektura, politika, drustvo, putovanja.... stvarno sta god. Za neiskusne govornike ovo deluje kao banalno jednostavan zadatak. Ipak, ozbiljnost pristupa strukturi prezentacije i paznja koja se posveti nastupu svakako daje rezultate. Upravo to je nedostajalo sinoc.

Ako napravite smislenu celinu nekakvih slika koje se povezuju logicnom i donekle neocekivanom pricom tako da opravdate svoje prisustvo na sceni, to znaci da ce vas ljudi koje ste na ovaj nacin zainteresovali za svoj rad potraziti na netu i videti vas portfolio online. Napraviti izbor od 20 slajdova koji ce biti skracena verzija komercijalnog portfolia je poprilicno cudan za ovu vrstu promocije. Kao i za sva ostala javna predstavljanja, vaznije je da imate dobar razlog da se izlozite javnosti, nego da samo budete prisutni. Usiljeni isforsirani bullshit urusava integritet jer se vrlo lako prepoznaje. Ko misli drugacije potcenjuje publiku pa zato i zasluzuje nepaznju. Zapravo je pravilo da uvek dobijas onoliko koliko dajes.

Budite pametni i dobro se pripremite za sledecu Pecha Kuchu koja se desava u maju tokom i pod okriljem BDW-a. Procitajte jedan pametan vodic za pripremu dobre prezentacije i potrazite Pecha Kucha podcast preko iTunes-a. I svakako provezbajte govor pred ogledalom i pred test ekipicom. Deluje kao piece of cake, ali napraviti odlicnu komprimovanu prezentaciju uopste nije lak zadatak da bi se shvatao tako olako kako smo sinoc videli. Bar u segmentu koji smo odgledali i otslusali, s obzirom da je dogadjaj poprilicno kasnio, a radni narod mora na spavanje u pristojan cas... Izgleda me je razmazio ovogodisnji FEST-u i filmovi koji su ovoga puta potpuno neocekivano pocinjali na vreme.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services