Šta je to UX strategija i da li vam je zaista potrebna?

UX strategija je jedna od glavnih tema o kojoj se u poslednje vreme raspravlja u dizajn krugovima. Najčešće se postavlja pitanje šta ona zapravo podrazumeva i da li bi kompanije koje kreiraju i prodaju digitalne proizvode trebalo da se bave razvojem UX strategije.

U svojoj osnovnoj formi, strategija određuje detaljan plan akcija kojima će se ostvariti postavljeni ciljevi kompanije u određenom vremenskom periodu. Kada govorimo o UX dizajnu (dizajnu korisničkog iskustva), strategija podrazumeva definisanje načina na koji će se efikasno spojiti ciljevi kompanije sa potrebama korisnika kako bi se dizajnirali uspešni proizvodi koji donose opipljiv ROI (prihod u odnosu na investiciju).

Pripremila: Marijana Mrkalj za Koncept
 

koncept-spicefactory-designed_rs-01

Kako je UX dizajn postao glavni faktor diferencijacije proizvoda od konkurentskih rešenja na tržištu, vreme je da se njime pozabave više instance u kompanijama i da se za stolom uprave nađe i CxO ili Chief Experience Officer. Međutim, to će se desiti samo ukoliko postoji jasna strategija za postizanje diferencijacije i konkurentske prednosti kroz kreiranje pozitivnog korisničkog iskustva.

U idealnim uslovima, UX strategija bi trebalo da bude vidljiva celokupnoj organizaciji - nešto nalik svetioniku koji vodi UX dizajn u pravcu uspeha i daleko od uobičajenih grešaka koje vremenom ubijaju svaki novi proizvod. Izuzetno je važno da se unapred definiše kako će taj uspeh da izgleda, odnosno da se odrede specifične UX metrike na osnovu kojih će se meriti uspeh.

Pojedini dizajn timovi će se fokusirati na metrike kojima se meri uspeh proizvoda, gde je upotrebljivost kao mera potencijala proizvoda za postizanje ciljeva korisnika neizostavni deo te jednačine. Drugi će se pak fokusirati na uspeh pojedinačnog projekta. Krajnji cilj je rešavanje poslovnih problema kroz dizajn koji podrazumeva i ispunjavanje potreba samih korisnika.

Kako bi se ovo postiglo, digitalni proizvod mora pažljivo da se istraži, dizajnira i validira kroz testiranje upotrebljivosti, a UX strategija sve to uzima u obzir.

Definišite UX strategiju u 5 koraka
Strategija korisničkog iskustva (UX-a) sagledava ključne pokretače biznisa, a zatim određuje mogućnosti, prioritete, rokove, neophodne ljudske resurse i budžet.

Ukoliko niste sigurni odakle da počnete, uz pomoć ovih 5 koraka ćete znatno lakše osmisliti vašu UX strategiju:

  • 1. Definišite indikatore ključnih performansi (KPI), kao i namere i ciljeve biznisa
  • 2. Uskladite UX strategiju sa ciljevima vašeg biznisa i zatim odlučite šta vaš proizvod treba da bude. Ključna pitanja su: a) na koji način će proizvod pomoći u postizanju određenog poslovnog cilja i b) na koji način će pružiti vrednost krajnjem korisniku.
  • 3. Definišite plan razvoja proizvoda
  • 4. Dokumentujte ko će sve biti uključen u razvoj proizvoda. Ovo je posebno važno ukoliko na projektu rade multi-funkcionalni timove.
  • 5. Odredite budžet i krajnji rok za završetak projekta.

Kako UX strategija izgleda u stvarnom svetu?
Različite kompanije imaju različit pristup UX strategiji, pa tako ne postoji univerzalno rešenje. Bitno je da se odlučite za pristup koji najviše odgovara specifičnim potrebama vaše kompanije i vaših korisnika.

Na primer, kompanije koje nemaju ustaljenu UX dizajn praksu koja obuhvata sva iskustva interakcije korisnika sa kompanijom u digitalnom okruženju najčešće kreiraju ad hoc plan za dati projekat. Na taj način definišu ciljeve koje kompanija nastoji da ostvari, da bi zatim oko te strategije izgradile proizvod. Ovaj model je tipičan za digitalne agencije koje imaju za cilj da želje svojih klijenata ugrade u UX dizajn koji će oblikovati profitabilni proizvod.

Drugi primer bi bila kompanija vođena UX dizajnom, gde UX strategija određuje celokupan dizajn i odluke o proizvodu. Ovaj tip kompanije ima razrađen plan za razvoj proizvoda, zasnivajući svoju praksu na kontinuiranom testiranju, korisničkom feedback-u i iterativnom razvoju. Kultura ovakve kompanije se fokusira na iskustvo korisnika, a uspeh se meri putem metrika koje ukazuju na korisničko ponašanje i interakciju sa proizvodom.

Razvoj ovakve strategije zahteva vreme i trud, kao i posvećenost ljudi iz oblasti IT-a, interaktivnog dizajna, grafičkog dizajna i marketinga, budući da je cilj stvaranje koherentne celine od pojedinačnih interfejsa. 

U pojedinim slučajevima, mali dizajn tim može jednako efikasno da stvori strategiju i integriše poslovne ciljeve u proces planiranja UX dizajna. Na ovaj način funkcioniše tim koji stoji iza Koncept aplikacije. Mi smatramo da UX strategija podrazumeva sagledavanje šire slike, ali se takođe trudimo da stvari učinimo dovoljno jednostavnim kako bi svako u timu razumeo strategiju i učestvovao u njenoj implementaciji.

Naš CxO posmatra UX strategiju sa praktične strane: “UX strategija je proces skrojen prema scpecifičnom proizvodu i inkorporiran u biznis radi kontinuirog validiranja i pobošljanja proizvoda tokom njegovog celokupnog životnog ciklusa.”

Zalažemo se za ‘Design Thinking’ pristup (dizajnersko promišljanje), pa tako sve što radimo, radimo sa ciljem da udovoljimo potrebama korisnika na način koji podstiče razvoj biznisa.

Design Thinking kao strategija
U našem timu, Design Thinking proces koristimo kako bismo rešili realne probleme i pronašli najbolja moguća rešenja za naše klijente.

Stenfordov proces u 6 koraka izgleda ovako: koncept-spicefactory-designed_rs

Naš fokus je na izradi prototipova i testiranju. Zašto? Jer nam testiranje interaktivnih prototipova proizvoda sa realnim korisnicima na duže staze štedi mnogo novca i vremena. Pomaže nam da izbegnemo skupe greške vezane za upotrebljivost proizvoda.

Ovaj proces je deo UX strategije tokom koje pratimo korake prikazane na gornjem crtežu kako bismo kreirali korisničko iskustvo koje postiže određene poslovne ciljeve. Planiranju strategije prethode analize tržišta, konkurencije, ciljnih grupa i korisnika. Rezultat istraživanja je set specifičnih dizajn kriterijuma koji su dokumentovani kao deo strategije sa ciljem da se proizvod diferencira na tržištu.

Na izvestan način, mi nemamo jedinstvenu UX strategiju za više proizvoda. Veliki deo samog procesa vremenom evoluira, prateći promene u očekivanjima i potrebama korisnika.

Da zaključimo, strategija oslobađa UX tim suvišnog lutanja i daje im mapu puta koji treba da pređu kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo proizvoda.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

celestemof's picture
celestemof
02:56 19/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Vous pourriez par exemple lisser, boucler, ou crêper vos cheveux, ou bien vous faire


un chignon, des ondulations, une tresse élaborée, ou une queue de cheval.
Here is my web site :: rencontres femmes Mures

terraayi38's picture
terraayi38
13:28 19/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I am actually grateful to the owner of this web site who


has shared this wonderful post at at this time.
Also visit my web page: text spy free Without target phone

merlingoug's picture
merlingoug
17:42 19/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

If you are an adventure sports lover, then you can enjoy


the breath taking views of forts from the sky with the


help of thrilling zip lines. Phimai must have been the important city of the Khmer empire and most of


the buildings were built during the late 11 and the 12 century.


Those wanting to book flights from Bangkok to London and vice versa now have more choice, with the schedule of


seven flights per week (once daily) being doubled to 14 flights per week (twice daily).
My web site - Asia Tours (Asiatours.Biz)

raygenoves's picture
raygenoves
06:15 23/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Why wait til the weekend to go to Bloomington?

Also visit my web site best trip ideas

shawneesoc's picture
shawneesoc
02:19 08/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I've also discovered to politely ignore people who instantly


start giving me recommendation on learn how to SCALE, when ninety nine% of these individuals haven't ever made a single greenback on a product themselves.Feel free to surf to my web page - Zero Up Review

jaimegarsi's picture
jaimegarsi
19:05 08/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?


My blog has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it appears


a lot of it is popping it up all over the internet without my


agreement. Do you know any methods to help stop content from being ripped off?


I'd certainly appreciate it.

Also visit my web site :: click over here

leonardogu's picture
leonardogu
02:46 26/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Tube Visitors Secrets 2.0 has been capable of faucet into this powerful supply and now wants


to show you methods to do the identical.

My web page - inbox blueprint review

fawnandron's picture
fawnandron
07:12 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

As the compressor which makes most of the noise


is outside your home, they tend to be relatively quiet.
Here is my web site - Air Conditioning Repair Altamonte Springs FL (Edwina)

latonyavon's picture
latonyavon
22:59 13/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

The hoot of an owl is regarded as a bad omen announcing


death or illness. Lesser known, but equally important, is her work during the India-Pakistan partition during the 1940s.


Here, if you have good eye contact with a person, it generally signifies that you are


interested in the person you are looking at and in what that person is saying.
Look into my web blog vietnam travel

chasitymal's picture
chasitymal
07:41 14/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Amazing! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea on the topic


of from this paragraph.

My page :: antalya escort

nidazov957's picture
nidazov957
11:11 10/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I know this if off topic but I'm looking into starting my


own weblog and was curious what all is required to get setup?

I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?


I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.


Many thanks

Here is my webpage: Strona główna

inesmanuel's picture
inesmanuel
10:58 12/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Using them as teaching tools, the educator must be aware that while the historical accuracy of some of the films is


better than other films, accuracy is not the focus


of most Hollywood films. Also, if you neglect to make


eye contact with a person, you may be thought to


lack self-confidence. The Battlefield levelling system takes so long and has so much to unlock


along the way that I would not choose to start it all over again if I did have the option.

my homepage; vietnam travel, http://wiki.tophyips.info,

axgmarcia5's picture
axgmarcia5
18:06 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Subject: Leaky winky It may be due to low refrigerant which is caused by a


leak. Sign Up for Our Newsletter. Please enter valid E-Mail Address.


Download the Little-Big Econ Trails map NORTHWEST FLORIDA.
my webpage ... Air Conditioning Repair Altamonte Springs


FL (Roberta)

reneandre4's picture
reneandre4
22:43 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Since Freon is odorless it is likely not the problem, however there


may be some other issue that is causing


the noticeable smell. A heat pump is like a conventional Air


Conditioning Repair Altamonte Springs FL; Abdul,


conditioner except it also can provide heat in the winter.

kristansan's picture
kristansan
06:13 04/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Two Americans decided that American seniors should have


opportunities for educational travel at affordable costs. There are opportunities to travel and learn by


train, by ship, and in outdoor activities like Birding, Bicycling, Golf, or Winter Sports.


Rick has designed his own travel bag collection along with


other items and accessories that he feels the world traveler needs to venture


out on trips.

My web blog :: travel to asia

jacquiefue's picture
jacquiefue
10:51 09/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I am truly pleased to glance at this blog posts which consists of


plenty of helpful facts, thanks for providing these kinds


of information.

Here is my web-site; telecharger des films dvdrip

domenicbassett106's picture
domenicbassett106
18:00 13/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

The town's main market day falls on Sundays while it lights up with lanterns on Saturday nights.

They were considered property as much as a cow or a building were.


When it came to portable music, a small $200 dollar transistor radio was the most basic and "affordable" choice.
Also visit my web site :: vietnam travel, myspaceforgrace.com,

avawarman8's picture
avawarman8
22:03 21/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Ask your nice customers to share their experience together with your merchandise - let them tell everyone why you are the


fitting individual to trust.

Feel free to visit my site ... EverWebinar Bonus

janislaure's picture
janislaure
07:02 22/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

The Tube Site visitors Secrets and techniques 2017 Editio


will show you tips on how to get more visitors to youyr youtube movies from each Google and YouTube,


learn how to build a listing along with your videos,


and methods to find more clients along with your movies.
my web site :: Social Kickstart

lowell9603's picture
lowell9603
19:03 22/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Need to know more? When is the very best time to go?
Also visit my weblog :: Top travel blog

marianteag's picture
marianteag
15:13 26/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

In fact, the island is already synonymous with thresher sharks as most tourists


come here to see a glimpse of these creatures.


On the western side of the African continent lies the Giant


of Africa commonly known as Nigeria. Prior to your


visit in Sri Lanka, rent a car services could be arranged in order to avoid last minute change in plans in your


travel itinerary.

My web site asia tours (Asiatours.Biz)

dianaesteb's picture
dianaesteb
16:00 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Dual Fuel Heat Pump. The best AC units afford you easy access to the Air Conditioning Repair Altamonte Springs FL (Dollie) filters,


coils and other areas of the unit. These would vary from project to project, but


must be taken into consideration when developing the budget.

reynadigby's picture
reynadigby
20:08 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Give us a call today and experience the Matthew Roberts difference!

Quick test, put a light bulb old school bulb not a CCF or LED


into the power socket powering the modem. Make sure it is wired correctly—with no cross-connected wires.My weblog; Air Conditioner Repair Altamonte Springs FL (Sofia)

adellehman's picture
adellehman
19:28 04/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

That's why at present it's a must to learn my Tube Rank Jeet three to see how


powerful it is.

my website :: Forex Equinox

dianemonte's picture
dianemonte
20:53 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Make it soon or your compressor start windings will burn out.


Questions of a Do It Yourself nature should be


submitted to our. Installation Services and Air Conditioning Repair Altamonte Springs FL.

waldorosen's picture
waldorosen
04:48 09/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Howdy! I understand this is sort of off-topic


but I needed to ask. Does running a well-established website such as yours


require a massive amount work? I'm completely new to


running a blog but I do write in my journal every day.


I'd like to start a blog so I can share my personal experience


and views online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips


for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

My page ... telecharger film

violetpipp's picture
violetpipp
19:00 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Chemical refrigerants are used in the heating, Air Conditioning Repair Altamonte


Springs FL - Zita, conditioning, and refrigeration industry to transfer heat from one area to another.

If the compressor is bad it will pull more amps than what is listed on the label.

kelley8813's picture
kelley8813
21:26 04/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

The town's main market day falls on Sundays while it lights up with lanterns on Saturday nights.


She also took pictures of Queen Elizabeth II for the Walt Disney


Company, Demi Moore for Rolling Stone magazine, and


many other famous photographs. Modern Warfare 2 offers a


classes option which can only be changed outside of


an active game.

Review my blog post - vietnam travel (http://www.smdservicesllc.com/UserProfile/tabid/57/userId/2436701/Default.aspx)

juliet3637's picture
juliet3637
16:56 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

The Air Conditioner Repair Altamonte Springs FL (cornellmackinlay.blog.ru) flows over


some chiller pipes through which a coolant fluid is circulating.

keenanritt's picture
keenanritt
12:48 30/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

It has always been my belief that good writing


such as this takes researching as well as talent.


It’s very evident you have carried out your homework.


Great job!

Also visit my site ... real life psychic

tereseloma's picture
tereseloma
07:44 09/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

How to Reset a hotmail sign in Password


if You Forgot the Secret Answer;. Click the "Continue" button at the


end of the page.

robbielore's picture
robbielore
17:05 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I saw them on the roofs of homes in AZ and NM. A regular maintenance


schedule can allow an experienced technician to find and AC Repair Altamonte Springs FL damaged wiring, short fuses, and other potential hazards within the


system before they happen.

estellabau's picture
estellabau
21:43 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

If there is no closet in your garage to house the furnace, consider having one


built.

my web blog ... AC Repair Altamonte Springs FL, Lola,

lavonnegri's picture
lavonnegri
17:39 08/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

How to Upload Photos in Facebook Using the Simple Uploader;


How to Remove the facebook taiwan Photo Uploader; ehow.


Depending around the name you may receive a great number of results to take a look through, therefore you must narrow you


search down on the location of England.

mauriceess's picture
mauriceess
20:10 08/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site?


The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

my web site ... Try This

timothyq84's picture
timothyq84
21:10 22/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Each summer time, I've been getting an internship to construct my resume, but when I wasn't doing either of these


things college or internships, I may in all probability


overview seven to fourteen vehicles in every


week, and you are not going to get seven or fourteen press automobiles all at the identical time for one individual.
Also visit my website - Social Kickstart 2

lateshalaw's picture
lateshalaw
08:36 28/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I like the efforts you have put in this, thank you for all


the great blog posts.

My webpage :: Comprar Lenceria Online

zitaracine's picture
zitaracine
14:08 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

If you email your phone I will call you and play back the recordings of


the noise they are extremely loud!!!

Also visit my web site: Air Conditioning Repair Altamonte Springs FL

sal57p1793's picture
sal57p1793
16:22 23/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Logos: Check as well if you have your company logo in your brochure.


There is a mother ship called White - Knight - Two that takes off from the ground and achieves high altitude flight.


It's pretty noticeable that superior promotions just will never pop up on-line like that; the much less


expensive kinds are certainly not generally on limited traveling distance.
my site; tourist campany (Epifania)

hollyi1661's picture
hollyi1661
05:25 25/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

As you assemble your business plan and reply the above questions, you will note alternatives to wonderful-tune


your idea, keep away from issues that might change into disasters and ultimately increase your odds of success.Also visit my website ... Zero Up Review

chassidysh's picture
chassidysh
05:34 05/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Being able to learn his name on the parcel elevated his expertise and gave him a way of possession over


the task that awaited him contained in the brown cardboard sachet.
Feel free to visit my web blog Doodly

keristjohn's picture
keristjohn
14:25 08/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Those heading to Bali for the nightlife and abundant supply of shopping opportunities suited to one of the bigger cities like Kuta or Seminyak.


, ownership of one of these fish is completely prohibited under the


Endangered Species Act (except for public zoos and aquariums, which can obtain permits).


The important thing here is to make sure you get the


unit best suited for your geocaching needs.

Also visit my webpage; asia holidays

vdqgwendol's picture
vdqgwendol
23:08 12/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

"We tossed the bodies of dead Japanese into trenches we had dug, sprinkled them with lime, and covered them with dirt. The ship also features something new called the fun hub. When the vietnam travel (Angus) tour guide announced the coming of Phong Nha, people almost breathlessly, eyes stretch not want to miss any detail of the unique heritage


of this world.

verleneout's picture
verleneout
06:17 14/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

But the experience of the war taught that large, survivable


aircraft were at a premium for carrier battle groups, because unlike air


wings on land carrier based aircraft squadrons could not be quickly reinforced in order to replace losses, and


a lack of aircraft could quickly mean the destruction of a threatened carrier.


Unlike Modern Warfare 2 online you cannot talk to whomever you wish ' in Battlefield


you can only converse with whomever is in your squad.


Out of action for several months, she was repaired


on the US West Coast and was back in action by June 1944.
Look into my web site: vietnam travel

leao69621's picture
leao69621
20:40 26/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

With a greater understanding of seo (SEO), it is time


to construct out your store.

My web site - Zero Up Bonus

amyspaldin's picture
amyspaldin
04:03 29/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

They are the result of many times of rising and lowering processes of the continent to form a karst.


Later under the Tran and Le Dynasties, Ling Lang reappeared as


a genie to help the King to defend the country against enemies.


By booking a taxi, you get to travel in proper conditions and relax in the


back seat of a well maintained car.

Have a look at my web-site: halong guides (Http://halonghotels.info/en/category/halong-travel-guides/)

minerva66p's picture
minerva66p
19:12 29/07/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

You could definitely see your kills within the article youu write.


The sector hopes for more passionate writers such aas you who are not


afraid too say how they believe. Always go after your heart.
My blog post - SMM Los Angeles

roryavelar's picture
roryavelar
10:37 10/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Asia China pharmaceutical distribution ensures


top services as to ensure customer satisfaction – such services in Asia provide efficient results.


You are not recommended to go with the cheapest services simply because


they 1) limit your monthly bandwidth, and 2) share too many users per server, which also slows down your connection. The Mayans regarded corn as a sacred crop and it


was brought back by Christopher Columbus when he returned


to Spain.

Feel free to surf to my weblog - travel to asia (Www.servicecenterteam.com)

hellenpott's picture
hellenpott
12:57 03/08/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

In Sweden proposals exist to phase out direct electric heating for this reason see oil phase-out in Sweden. Added water to the tray and it


started emptying it normally. As a result, the temperatures in the house


are incredibly stable and comfortable.

Here is my page; Air Conditioning Repair Altamonte Springs FL

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services