Фантастични свет туфни

                      

Према истраживању у 2014. години, за најпопуларнијег живог уметника, међу музејским посетиоцима, проглашена је Јапанка Јајои Кусама (Yayoi Kusama).  

Она има пуних 86 година. Њена психоделична уметност одликује се опседнутошћу тачкама свих величина, боја и усмерења.

Почела је да их халуцинира joш као дете.


Од 1977. године изабрала је да живи у институцији за ментално здравље у Токију, а одмах поред налази се њен атеље у коме континуирано ствара са својим асистентима: џиновску бундеву, УВ-е трпезарију прекривену флуоресцентним туфнама, “бескрајну собу”… 

Њена уметност никада није била прихваћена en masse.

Трпезарија са туфнама

 
Туфна је за Кусаму симбол љубави и мира.

Туфне су за њу свеприсутне: на платнима, голим телима, зидовима, џиновским скулптурама воћа… једноставно, њима прекрива простор.

Иако бизарна сензација, за ЈоЈо тачка је симбол света, симбол космоса… цела Земља створена је од тачки; Сунце, Mесец и звезде су - тачке. Сви смо тачке. Цео свет је (као) тачкасти шаблон .

Да ли она то води коресподенцију са космосом?

Када се 50-тих година XX века преселила у Њујорк, припадала је покрету поп - арта и гламурозном кругу око Енди Ворхола. Била је кључна фигура авангарде, домаћица хепенинга и фестивала који су прослављали тело у њујоршком студију, озлоглашеној “Фабрици”.

Пионир је перформанса.

Једна од карактеристика поп – арта је масовност и репетиција објеката као део њима својствене иконографије.

Нарцисова башта

Поред тачки, позната је и по грандиозним инсталацијама, међу којима је и магична соба са огледалима - добитна комбинација која ствара гужве по галеријама. Њима представља брилијантност живота.

Замишљени свет једноставних тачки, бесконачно распрострањених…………………….

Начин да се изађе из себе, свог селфа и гледа у вечност. Извориште медитације (је тачка).

Најбоља изложба у 2012. години била је њена ретроспективна изложба у музеју Тејт Модерн.  

Шарена и маштовита. Ефекти интервенције у простору које обавља Јојо.

 Демјан Херст их воли - бескрајна апстракција сликарства на тачке. Ту су и Ворхолови рани радови (Andy Warhol, black-and-white dots), Лихтенштајнови (Roy Lichtenstein, den-day dots), Даунингови (Thomas Downing, performing circles, minimal dots), затим, радови феноменалне Бриџит Рајли (Bridget Riley) и оп - арт. Графички дизајнери им нису одолели (Daniel Eatock), ни код нас...

Слично, само на квадрате и код Герхарда Рихтера.


Сатирични Бенкси - Keep it spotless (Defaced Hirst); узгред, продато за преко, преко 1 800 000 долара…

 

Краљица туфни...


 Изложба у Њујорку 2013

 

Поједина платна подсећаjу ме на абориџинско апстрактно сликарство.(пратим фејсбук страну

Тачке су древна сензација. Има их још на петроглифима, апстрактан су мотив стар хиљадама година. Свуда су око нас. У природи, биљном и животињском свету… 

Тачка је најједноставнији графички знак, и полазиште за друге визуелне облике. Распростирање и умножавање динамизује графички простор. Даје утисак обиља и пуноће.

Као тизер за ретроспективну изложбу у Витни музеју у Њујорку, "Луј Витон" фасада робне куће и излог у коме је и Кусама лутка (модна кућа је сарађивала са њом)


Туфна кao експресија. Носилац неког значења.

Тумачење симболизма долази од изгледа. Оне симболизују заправо људску снагу… Доимају се као део космичких сила покренутих у човековој служби и које могу да се усмеравају.                                                                                          

Од (Еуклидове) математичке до метафизичке тачке... Тачка симболизује средиште, извориште, извор еманације, стваралачку моћ и завршетак света (па и реченице).  Активни принцип руку, продужетак руку.


Јојо слика туфне на стаклу


Увек је актуeлан/ретро туфнасти дизајн шерпи којије утиснут у памћење и лако се не заборавља. Некако весео и помало нападан као велике беле туфне на црвеном или шерпа - плавом фону.

 

Џон Балдесари 


И Џон Балдесари, амерички концептуални уметник  –  открио је тачке - and “put dots at people faces”… и поставља их у различитим бојама на већ постојеће снимке (кодекс: црвена-опасно, зелена-сигурно, плава-платонско, жута-лудило), брише индивидуалност да би посматрач обратио пажњу и на друге делове фотографије.

A Brief History of John Baldessari from Supermarché: Henry & Rel on Vimeo.

 


Џон Балдесари


У модном дизајну као принт незаобилазне. Цењене због своје ведрине, ове психоделичне мустре вечита су инспирација. Оп - арт у савременој моди.

Динамични шаблон и понављање део су човечије биолошке природе. Незаобилазан је и магијски принцип. Моћ туфни лежи у њиховој неизбројивости - то има изузетну заштитну функцију. Као да се моћ умножава.

У модним часописима истичу да дају сензуалну и префињену ноту, али и дашак гламура.


Хаљину на туфне (нем. tupfen, у оригиналу додирнути, потапшати, али и мрља) Кристиана Диора носи Џејн Расел, фото: Л. Волф

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services