Савршена несавршеност: Kintsukuroi

Савршен концепт. Етикета културе.

Јапанска уметност рестаурације са философским ставом.

Царевина Јапан. Земља Далеког истока са својственим погледом на свет као што су култура баштованства, зен вртови у којима је камење изабрано и распоређено да би симболизовало људски пролаз кроз свет до вечности, хармонија елемената код икебане, церемонија испијања чаја, витешки код самураја…

Када у Јапану људи поправљају своје по-ломљене предмете, они пукотине попуњавају и спајају златом које садржи и одашиље светлост. Верују да, када нешто претрпи оштећење, јединствено је, има своју историју и са њом постаје још лепше и значајније.

То је умеће које се зове kintsukuroi или kintsugi, којe значи “спајање златом” и датира с краја XV века. Не поправљају се ружне крхотине и претварају у лепе предмете са неприметним спојевима да би све изгледало као ново – не. Предлаже се виђење да предмет који је поправљен, може да буде бољи него пре, техником која трансформише и даје нову виталност. Спојени парчићи поново се сједињују и изнова ствара ново уметничко дело.

Кинтсукурој или кинтсуги је техника обнављања сломљене керамике и порцелана природним смолама и лаковима. Смола се бруси и полира како би спој на додир био гладак. Завршном обрадом додаје се злато са лаком које прекрива пукотине и ствара естетски угођај кроз овај јединствен начин репарације. Ово чини керамику још јачом, стварајући изузетан визуелни ефекат.

Метафора ове уметности је нов живот керамике, славећи њену прошлост. Кроз философију “ваби - саби” (Wabi – sabi) налази лепоту у старим и поломљеним предметима, путем којих се прихватају грешке и несавршености које су саставни део и људског живота у коме се дешавају ударци и разбијање. Ово је моћ проналажењa вредности у деловима који недостају, огреботинама, крхотинама и новог смисла кроз виђење вредности и лепоте у “несавршености”.

“Ring the bells that can still ring. Forget your perfect offering.
There is a crack in everything. That is how the light gets in.”

                                                                                         Leonard Cohen

У преносном смислу, односи се на наше грешке, емотивне ломове који постају део наше личне историје. Као део животног искуства, чине нас лепшим и вреднијим. Јер “све што живи неки ожиљак има…” пева Јесењин. Зацељују се племенитим металима, златом, сребром и платином. Злато је мекано, сјајно, синоним доброте и  симбол савршенства.

Када човек саставља делове и спаја, он кроз тај чин не поправља сам предмет, већ и себе, попримајући другу димензију којом обнавља свој живот и заокружује га.

Повезане са церемонијом испијања чаја, кинтсуги шоље, чиније, тањири су талисмани просторија за чај или чајџиница. Преносе се са генерације на генерацију и садрже мудрост предака. Фасцинирају и привлаче пажњу. Посматрањем, дају осећај протока времена уз истовремени доживљај пролазности и континуитета. Живота пре и после. Новог идентитета који у себи садржи стари. Подсећају на значајан датум, враћају у прошлост, на драге госте на чајанки и породичне приче које су се причале оног дана када је разбијен вредан предмет, касније спојен. То је неговање културе сећања.

Свако може да буде свој мајстор, да не баца, већ поправи, и не жуди стално за новим стварима којима нам савремено потрошачко друштво намеће свој (бе)смисао, већ да кроз традиционални однос, са пуно пажње и поштовања према предметима који су део породичне (или националне) баштине којима се прилази у духовном смислу, сам, остави будућим нараштајима тренутак (лома) који није изгубљен у времену.

Префињеност рестаурације кроз обнову материјалне културне баштине + нематеријално наслеђе које га је ре-конструисало на овај начин. Пример је ова чинија асиметричног облика из XVIII века. 

Моћна естетика, виђена кроз вез. 

На средњовековном пергаменту

Универзалан. 

Према овој аналогији (која се простире и на друге предмете) посматрају се ретки и важни сатови. Свака огреботина на стаклу прича микро причу. Њихов број је занемарив, оне не сметају. Сат би дефинитивно требало сачувати јер поседује своју специфичну иконографију. Тиме му се враћа вредност. а и спаја прошлост и садашњост. То је његов Идентитет.

Kintsugi: The Art of Broken Pieces from Greatcoat Films on Vimeo.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services