Визуелни језик облака

 

“Everything in this world is in its way a cloud” Michel Serres    

У Леополд музеју у Бечу прошле године била је постављена изложба под називом ”Облак – свет ефемерног“ . Фокус је био на пејзажу с почетка XIX века, a унутар овог жанра - на мотиву облака.

Ове чудесне формације које се састоје од воде, ваздуха и светлости појављују се као преносиоци разних емоција и порука. Жбунасти облак на ведром и суначаном небу значајно доприноси позитивној атмосфери као што тмурни кишни облаци и они грмљенозни представљају меланхолично расположење. Облаци су исконска небеска сила која утиче на људски живот, који могу да се тумаче као загонетни знаци или мистериозне поруке упозорења непосредне опасности или доживљај слутње. Изазивају разне визуелне асоцијације.


Rene Magritte, La victoire (1939)  

 

Циљ изложбе био је да расветли разне аспекте облака одабраним делима европског и америчког сликарства и фотографијe од 1800. до данас.

Од Тарнера, Монеа, Ван Гога, Шилеа, Мунка, Нолдеа, Магрита, Ворхола, Рихтера…


 Ворхол, Сребрни облаци, интерактивна инсталација (1966)
 

Типично за епоху романтизма је да велича снагу природе, величанствену лепоту неба. Од тада под романтиком се подразумева олујно небо са обиљем облака. Тарнер се нарочито систематски посвећивао проучавању облака.


Тарнер (1803)
 

Магрит облаке трансформише у објекте, који се нижу у простору. Неколицина излога у Чикагу дизајнирана су користећи елементе са његових слика, са жељом да се што више изрекламира изложба. Сам уметник дуго времена је радио у оглашавању и сматрао је да је главна сврха креативности – да гледалац размишља. Изложба овог белгијског надреалисте отворена је у Институту уметности Чикаго - “Магрит: Мистерија уобичајеног, 1926 -1938“. 


 

Модернизам одбацује религиозна убеђења, да ли су облаци само метеоролошка појава?

Одувек су облаци повезани са небесима, а самим тим су сагледавани као божанске манифестације са разним симболичким асоцијацијама. У многим традицијама се повезују са тајнама божанског. У јудео - хришћанској традицији указују на присуство Бога, који се у Старом Завету појавио у виду стуба облака (II Мој. 13: 21-22). У мистичном исламу облаци су симбол праисконског нераспознатљивог стања пре постања. У Кини израз за облак звучи као “срећа”.

Симболички облак поприма различите облике, нејасне и неодређене природе, само привиђење, а истовремено је инструмент апотеозе и епифаније.

Према езотеричном тумачењу облаци су преграда која дели два космичка нивоа.


Ceslavas Cesnakevicius, Next station – “Other side”; Визуелна поетика облака дигиталне надреалистичке фотографије Литванца Чесловаса Чеснакевицијуса.
 

Ослобађају машту. Неухватљиви.


Чесловас Чеснакевицијус, Ловац на облаке


Облак је видљива маса кондензованих капљица или смрзнутих кристала суспендованих у атмосфери - научна дефиниција.

У неким научним студијама, пронађена је веза између климе у Европи у последњих шест векова и насликаних облака.


“Everything in this world is in its way a cloud” , слика са изложбе у Бечу, француски философ Мишел Сере (рођен 1. IX 1930) инспирисао Герхарда Рихтера


Облаци су општеприсутни и могу да се односе на: науку (Magellanic clouds, Molecular cloud…), књижевност, филм, научну фантастику, сликарство, фотографију, музику, дизајн, информационе технологије (Cloud.com, CloudStach, Cloud computing…)… Читав асортиман дигиталних облака виртуелног простора где се чува и дели датотека.

У антици су имали запажену улогу код грчког комедиографа Аристофана у Облакињама. Током извођења, хор обучен у облаколике костиме саветује, обећава…или добру кишу или уништење усева, разбијање кровова, кварење венчања.

Цео комад је сатира против помодне просвећености, на помаму за новом јонском философском школом, у којој је на чело је ставио једног мислиоца кога је приказао као популаризатора  “метеоролошких учења”, а облаци су нови богови.


Chema Madoz


Облаци представљају алегорију варљивих и ветропирастих ликова нове помодне философије, који своје ученике уче појавама на небу или под земљом као, на пример, како се бувиним стопама мери даљина или чиме комарац зуји… Наравно, Аристофан их је на овај начин исмевао.


Chema Madoz
 

Чувени римски песник Вергилије реч облак, нама данас познату као нимб (ореол) први помиње у контексту небеског светла, када реминисценцира Хомера који је описивао натприродну светлост око глава хероја у биткама. (лат. nimbus - облак, облак вечне светлости, назначава теофанију)

Облаци су Аполонова стада. Гласници богова.


Ленд арт - "Clouded" Fear Ryan Everson 
 

Eteam, Clouds, 2013  


Тако је руски песник Мајаковски објавио да је Облак у панталонама. Назив је метафоричан, а величина и снага песника – облака, може бити двојака: плодоносна, али и градоносна, рушилачка. Чак их је поменуо у Манифесту руског футуризма!

“Колекција појединачних облака” у стаклу 2012.  

 

У даљем развоју форме, код Роја Лихтенштајна облаци постају стрип, а у стриповима облаци инструмент комуникације.


Чарли Браун  


XXI век је век визуелних израза.

Једна урбана интервенција, скулптура, инсталација постављена је у Њујорку као протест против све већег загађења продуктима од пластике. Скулптура обухвата све беле пластичне боце које се употребе у граду у току једног сата, уграђено је тачно 53. 780 боца које су садржавале воду, газирана пића, млеко ,сокове… Све то, дизајнер Џејсон Килимоски је прикупио у облаколику скулптуру, привремене структуре која може да се премешта као део пројекта “Глава у облацима”. 


Studio KCAНекада традиционални ритуал дозивања кише - додолe - шифра за облаке и кишу, отвара кључ неба, кише, благословене влаге. Облаци се затварају и отварају…а данас…


Berndnaut Smilde, Nimbus 2012
 

Холандски визуелни уметник Бернар Смилд ствара надреалне инсталације, праве парне облаке суспендоване у затвореном простору - Art of cloudmaking. Homo creator - homo ludens. …


Berndnaut Smilde, izvor thisiscolossal


Лустер, лампа у облику етеричног облака који представља интерактивну олују, осмишљен од стране дизајнера Ричарда Кларксона који живи на Новом Зеланду, иначе, острву кога староседеоци Маоари називају Аотеароа, што значи “Земља дугог белог облака”.


Richard Clarkson


Модернистички дизајн је ушао у мејнстрим популарне културе као поједностављена стилизована форма.

Један ликовни колектив изградио је сопствени бренд пост поп визуелног језика. Агенција даје увид у комплетан опус ширења самопрокламованог “хепи – вируса”.

Постоји директна веза између технологије, уметности и дизајна са једне стране и јединственог духа времена (zeitgeist) у коме се ствара и захватања симбола који га обележавају. Чини се да облаци имају нешто са тим.

Они су свуда око нас и настављају своје путовање…

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services