USLUGA DIZAJNERA: SORT BY PRICE

Photo credit: hikashop.com

Poznata je činjenica da mladi kreativci imaju problem da odrede cenu svog rada. Međutim, vreme i mesto u kojem živimo nas je dovelo do situacije da ni iskusni i više puta nagrađivani umetnici ne mogu da odrede cenu svog rada zbog trenutnog stanja tržišta. Kako i zašto smo došli do toga?

Nakon više od deset godina rada u advertajzing agencijama i dizajn studiju shvatila sam da pojedine klijente ne zanima kvalitet rada već isključivo novčana vrednost. Tačnije, interesuje ih samo koliko moraju da plate za angažovanje kreativaca. Nekada se osećam kao da radim na pijaci i da sve što treba da iskomuniciram jeste koliko košta jedan logotip, jedna etiketa ili jedna ilustracija. Pomišljala sam i na to da postavimo cenovnik ispred ulaza u studio, kao u restoranu, i da pojedinci znaju da li imaju dovoljno veliki (čitaj: mali) budžet za uslugu koju žele da dobiju.

Šta se desilo sa KVALITETOM samog rada? Da li kvalitet usluge, stručnost, nivo kreativnosti, pouzdanost, proaktivnost, dugogodišnje poznavanje tržišta, upućenost i profesionalnost zaista nisu toliko bitni? Kako je moguće da klijentu nije važno kako će se njegov proizvod/usluga predstaviti tržištu koje ne prašta? Ili ipak jeste, ali misli da je potpuno svejedno kome će taj posao poveriti. Stalno se spominje da je dosta novca uloženo u ostale aktivnosti koje prate izbacivanje proizvoda/usluge na tržište i da je dodatno ulaganje u njegov izgled precenjeno!!!!??
Zašto konstantno nailazim na situaciju da je cena jedini faktor prilikom donošenja odluke o radu sa umetnicima (ovde mislim i na dizajnere, i slikare, vajare, arhitekte i ostale). Ovo čak više nije ni tajna. Klijenti jasno komuniciraju svoju odluku.

Photo credit: pexels.com

Na pitanje klijenta kako izrada jednog rešenja može da košta TOLIKO kada je dizajneru za to trebalo svega 15 minuta, računica ide ovako: iza pola sata rada iskusnog kreativca stoje četiri godine studija, godinu dana stažiranja, dve godine dodatnog akademskog usavršavanja, par godina rada na najnižim pozicijama, više godina na mestu senior dizajnera, art direktora i nebrojano puno skica, logotipa, etiketa, ilustracija, projekata ..... Kako bi dizajner mogao nešto da nacrta za 15 minuta treba dosta vremena i ulaganja, a to ima svoju cenu. Naravno postoji i razlika u kvalitetu, ali o tome govore sami radovi. Poštovanje rada dizajnera / umetnika se iskazuje kroz nagrade, pohvale, pa i novčane nadoknade jer na kraju dana se ipak od toga živi.

Možda je došao trenutak da svi kreativci postave svoje usluge na jedan sajt i da se programira filter SORTIRAJ PO RASTUĆIM CENAMA kako bi pojedinci mogli da izaberu uslugu po svojoj meri. Ili je možda u pitanju samo decenijski trend i sve će uskoro proći.

Zaključila sam da je niska cena bitna klijentima kojima nije stalo da ulože vreme i novac kako bi od svog proizvoda/usluge stvorili nešto što vredi platiti.

P.S. O tome koliko njih se posle godinu dana vrati sa zahtevom da se uradi kompletan redizajn nečega što je neko po “povoljnijoj” ceni uradio neću ni da spominjem jer bi se iznenadili. Pojedinci su shvatili, ali šta ćemo sa ostalima?

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

owen316408's picture
owen316408
05:38 24/06/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

insert your data





Feel free to visit my website - Whatsapp Spy

jimmy57650's picture
jimmy57650
06:07 24/06/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I view something genuinely special in this web site.








Also visit my website - tinh bot nghe nguyen chat

Tip of the day

"If you are not curious, forget it.” 

Achille Castiglioniviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services