Omaž grafičkom dizajneru Iko Tanaki

Modna kuća Isi Mijaki (Issey Miyake) je nedavno plasirala liniju posvećenu japanskom grafičkom dizajneru Iko Tanaki (Ikko Tanaka), koja se u prodaji nalazi od ovog meseca.

 

Mijaki i Tanaka su se upoznali šezdesetih u Japanu, i bili su prijatelji sve do Tanakine smrti 2002 godine. Mijaki je vodjen zahvalnošću i poštovanjem prema Tanakinom radu, stvorio ovaj omaž koji se sastoji od 16 komada koji koriste motive tri rada.

1. Nihon Bujo /Nihon Buyo/ (1981)
Poster za tradicionalni japanski nastup koji je održan na Kalifornijskom univerzitetu. Rad se sastoji iz prostih dvodimenzionalnih geometrijskih oblika – krug, kvadrat, trougao, koji su kombinovani tako da oslikavaju tradicionalnu japansku lepotu i duh.

 

 

2. Dvestogodišnjica Šarakua (1995)
Rad povodom izložbe koja je obeležavala dvestogodišnjicu rodjenja poznatog japanskog umetnika Tošusaija Šarakua (Tôshûsai Sharaku). Elemente na radu čine devet krugova presecanih i preklapanih tako da čine portret Šarakua. Ovaj portret stilski i podseća na Šarakuine radove.

 

 

 

3. Varijacije smelih simbola (1992)
Serija grafika koju čine crni razigrani oblici smešteni u centar obojenog kvadrata. Mijaki je kombinovao na nekim komadima po dva ovakva kvadrata.

Mijakijev tretman tkanine je savršen za predstavljanje grafičkih i likovnih radova – mnogo falti, oblikovanih na pari, tako da se pri svakom pokretu tela one pune vazduhom, pomeraju i tako čine rad-patern dinamičnijim i živim.
 

////

Iko Tanaka je rodjen 1930. godine u Nari, diplomirao je na Univerzitetu umetnosti u Kjotu. Osnovao je 1960. Nipon dizajn centar koji još uvek postoji. Nekoliko godina kasnije osniva svoj studio za dizajn. Počinje da putuje 80-ih na Zapad, gde upoznaje tamošnju publiku sa tradicionalnom estetikom Japana, koja je inkorporirana u njegov dizajn.

Music Today. Ikko Tanaka. 1985.
 

Music Today. Ikko Tanaka. 1973

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services