Mardi gras ili poklade

Karnevali uglavnom nemaju veze sa medijima. Osim ako niste zagovornik teorije da tradicionalni masovni mediji jos postoje samo tokom prenosa velikih, znacajnih dogadjaja. Tako slike i zvuci karnevala postaju vazan medijski sadrzaj. 

Prethodne tri recenice su dosadan pokusaj izgovora za to sto pisem o karnevalima, a ne kao sto je dogovoreno medijima, marketingu, brendingu i svemu gde se gore navedene oblasti ukrstaju...

E pa danas je Mardi Gras* - Masni utorak, praznik ciji su karnevalski element po svetu rasirili Francuzi, brend koji bez ljubomore dele mnogi gradovi ukljucujuci New Orleans i Rio de Janeiro. Karnevali su postali deo identiteta ovih gradova. Cak i Francuzi koji se nisu proslavili svojim karnevalima, nimalo pomepezno, ali uporno obelezavaju karnevalsku sezonu. Opusteno, kao srednjoskolska priredba. Bez velikih ocekivanja. 

* Mardi gras - Masni utorak, dan pre pocetka Uskrsnjeg posta. Slavili su ga ritualno jos stari Rimljani koji su se par dana pre posta prepustali Bahusu i ostalim raskalasnim bogovima. Slavi se u vecini evropkih zemalja jos od Srednjeg veka.  U Ameriku au ga opet doneli Francuzi 1699. kada su se iskrcali negde pored Misisipija. Postoje razlicite verzije savremenih proslava Mardi gras-a. Englezi ga zovu

Pancake day

 i jos uvek imaju takmicenja u prevrtanju palacinki. U Srbiji poznat kao poklade.

** Sve ovo da bih podsetila da Beograd ima karneval brodova, ali nema onaj pravi, ulicni. A tako nam je dobro krenulo 1996/97.

*** Izvinjavam se za iPhone kvalitet fotografija...

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
13:48 26/02/09

Karneval u Beogradu

 Ja jedino znam da Jazzmate obelezava karneval u Beogradu sa Tudo Beleza zurkom! I to mislim sad u subotu!! (28.02.09)

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services