Nova Yahoo početna stranica

Ovih dana pojavila se nova Yahoo stranica, novo osveženje na webu. Yahoo je prodisao,  layout su proširili za 20px još se drže ispod 1024px i ne pokušavaju da se zezaju sa liquid layout-ima.

Yahoo home page

Stranica je grafički svedenija, tipogrfija ujednačenija,  povećani su razmaci između redova  što je  čini mnogo čitljivijom I preglednijom. Nova boja loga i lagani gradijenti su joj dali jednu mekšu I pitkiju notu.  Moram da priznam da me je prethodni dizajn prilično odbijao.

Moje zamerke se odnose na header koji je mogao malo više da diše, možda su tu štedeli na prostoru kako bi se videlo više informacija iz glavnog sadržaja.  Search bar-a je  vidno uvećan  što je OK mada je čudno pozicioniran u odnosu na ostale elemente stranice. I većina ikonica mi se ne sviđa, nekako nisu mi dovoljno kontrastne i kreativne.  Autos, Mail, Sports, četri jako slične: Hot Jobs, Deal of the day, Shoping, Travel ... Prava je umetnost napraviti dobre ikonice 16x16px u ovom slučaju 24x24px.

Nemate flash player / You don't have flash player

Yahoo je uveo jednu bitnu novinu. Sada možete da personalizujete glavnu stranu Yahoo-a ali samo levi meni. Odlična ideja, my Yahoo + stara Yahoo naslovna = nova Yahoo naslovna. AJAX i AHAH uzimaju maha  u vidu novih tabova koje su povećali funkcionalnost samog sajta, na rollover imate pristup najbitnijim informacijama za koje ste ranije morali više da klikćete a stranice su se učitavale iznova, a realno sve te informacije se nisu mogle smestiti na naslovnu. Te iste tabove možete da pozicionirate da dodajtete nove i menjate postojeće. Malo sam ih testirao napravio sam novi tab i dodao RSS Designeda, radi odlično, probao Gmail  add-on i on radi odlično. Videćemo kako će se dalje odvijati stvari.

Yahoo je dosta pomogao svojim savetima za unapređivanje brzine učitavanja sajtova prvenstveno Yahoo developer network-om a zatim i plaginom  za Firebug , ySlow. Za razliku od Googla Yahoo ima mnogo bogatiju naslovnu stranicu, raznim vrstama optimizacija postigli su da se ista veoma brzo i pametno učitava. 

Nova naslovna se parcijalno učitava kao i stara, prvo se učita osnovni sadržaj a zatim po zahtevima krajnjeg korisnika i dodatni sadržaj. Za razliku od novog levog menija gde se za svaki rollover preko taba zahtevaju friški podaci zbog prirode tabova (želite da proverite mail), elementi u srednjem i desnom delu učitavaju parcijalno, na svaki klik taba ili slidera stranica (HTML) se proširuje (kešira se) dodatnim sadržajem.

Sa levim tab menijem yahoo postavio nove standarde i mislim da će ovaj trend slediti i drugi sajtovi , samo je pitanje vremena. Uprkos nekim dizajnerskim neslaganjima, mene je Yahoo novom stranicom definitivno kupio . Lepo kaže koosnivač Yahoo-a Jerry Yang: “Nova Yahoo početna stranica nije radikalno drugačija ona je radikalno bolja”You betcha man.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Pedja Rusic's picture
Pedja Rusic
17:08 01/08/09

Ali yahoo...

Podrzavam to sto se trude da naprave nesto novo i sto bi trebalo da se svidi ljudima, ali ovo i dalje ne mozhe da se poredi sa googlom.

Svidja mi se cinjenica da od kad ih je microsoft kupio da imaju novi menadzment i da tje imati neke nove ideje, ali je glupo praviti kao home page na kojem ima +fav's? Cemu onda bookmarks ili last visited site, ili uostalom browser favourites? I dalje imaju previshe brzih linkova koji stvarno niko nikad ne klikne, ono sto im treba vishe nego ishta jeste bolji search engine...

Sto se tiche dizajna slazhem se da su oni liquid bili totalno idiotski, ovo fura na malo sleek stranu web 2.0 ali i dalje je pre nabudzen sa stvarima i bash nista ne dishe jedno od drugog, sto se tiche iconica trebali su da urade pictograms velicine fonta koje koriste, iliti 16x16 kao sto si rekao.

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
13:45 03/08/09

velike korporacije kada rade

velike korporacije kada rade neke fundamentalne stvari dobro se preracunaju i nista ne rade tek tako. to da li je glupo ne bih bash rekao. yahoo ima oko 80 miliona poseta ovo ce olakshati korisnicima da brze dodju do zeljenog sadrzaja, to je postojalo i na proshloj samo su je unapredili, a i sa tehnichke umesto da se uchtava chitava strana ajax i json poprilichno smanje kolichinu podataka koja se prenese do end usera.

Ja te stvari ne bih poredio sa bookmarksima i favorites-ima.

Pedja Rusic's picture
Pedja Rusic
21:34 05/08/09

Licno

Licno mi se ne svidja to sto pokushavaju da namecu ljudima da im yahoo uopste bude kao homepage koji im sve "izvestava",gomila linkova koje mogu da stavljam izbacujem i tolko ima stvari koje nekim userima ne treba. Sta fali da imaju obican search page, realno da je samo ovaj gornji deo gde je search bar to bi meni bilo totalno ok.

Ali ako vetj zele da imaju tu mogucnosh home/mail/profil pages(btw zasto zele i social networking site?) To neka bude odvojeno ako user zeli to...

Sad sam morao da ga koristim posto sam dobio novi mail od kolege, i onaj constant advertajsing mi bash smeta i neki linkovi koji ne mogu da se sklone, bag kada kliknem na edit acc da mi se strana/tab reload-uje dok ne iskljucim add-onove...

Sto se tiche brzine i tech strane super ali i dalje ima previshe contenta koji smara neke ljude, samo zelim da se zamisle i pitaju a sta ako to nekome ne treba...

Josh i da im platjam kao mail+ za vetji bandwidth i vishe mb da mogu da poshaljem...kad google mail ima 23-25mb per message, i ima 7gb...

I da i to sto reklamiraju Internet Explorer 8 kao super fast i safe, realno mene bi bio blam znam da ih qupio microsoft ali c'mon kolki im je ego...bash su pc.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services