Brendiranje tradicije | U potrazi za savršenim suvenirom!

Podstaknut vešću da je Etihad Airways u saradnji sa LUXE City Guides lansirao novu kolekciju setova za ličnu negu namenjenu putnicima biznis klase koji su inspirisani poznatim gradovima i njihovom ornamentikom, ponovo mi je u fokus došlo pitanje, do kada ćemo čekati i kada ćemo shvatiti da je potrebno vratiti se u prošlost i odatle crpeti inspiraciju da se tradicija prezentuje u novom ruhu, da se oprobanim konceptima da upotrebna vrednost.

Ovo nije usamljen primer, još mi duboko u sećanju stoji primer kuće Dolce Gabanna koja je na ostrvu Capri prikazala novu kolekciju, a u fokusu samo i samo ornamentika, sećate se?
 

More je primera u svetu u novije vreme gde se za ideju vodilju kreativnih poduhvata uzima estetika minulih vremena, kao skriveno, davno zaboravljeno blago sa koga je potrebno skinuti prašinu, osvežiti patinu, i prepustiti se čarobnim kombinacijama suptilne ornamentike koja se u detaljima može iskoristiti na potpuno nov način.

Ne moramo ići daleko da shvatimo važnost definisanja utabanog puta i korena koji se nadovezuje na savremene upotrebne predmete, na taj način se priča priča, vrlo diskretno, nenametljivo, ostavlja trag.
 

Ne smemo posegnuti za opravdanjima, novom vremenu, nedostatku vrednosti, gubljenju motivacije naših sunarodnika, svakodnevnici, žurbom za novcem, nemamo izgovor za stavljanje tradicije pod tepih.

Osvrnemo li se dalje na okruženje, primeri se nižu poput plavog zmijanjskog veza koji je našao svoje mesto kao zaštićena baština UNESCO-a.

Gde smo mi, kaskamo li, imamo li svetlih primera i čime se možemo pohvaliti?

Pre svega bih istakao inicijativu Prve srpske fabrike sreće i njihovu izložbu Osvežavanje memorije.

Tom prilikom prvi put vidim da se neko usudio da dosegne dublje u istoriju i istraži motive srednjevekovnih manastira i prikaže ih beogradskoj publici kao remek dela koja nestvarno asociraju na prošla vremena, sa velikom svežinom kao da su danas nastala, zadržavajući umešnost i neophodnu estetsku ekskluzivnost.

Ornament | uputstvo za upotrebu!
 

Ornament.rs

To je prva inicijativa da se ornamenitka koristi u svrhu adekvatnih suvenira zemlje, prvi put izlaze u javnost i na policama Beoizloga upravo možete naći preslikanu tradiciju na mouse pad-u, olovci, rokovniku ili fascikli. Mislim da je rešenje problema između zatvorenosti umetničke zajednice koja sigurno sa zadrškom gleda na komercijalizaciju ovakve vrste simbola, a sa druge strane te tanke granice kako upotrebiti ornament na pravi način da on zadrži svoju istinsku nepatvorenu lepotu.

Kada prolaznik svoj pogled usmeri na traganje upravo za ovakvim načinom izraza, inspiracija je zaista svuda oko nas, stepeništa, pločnici potpuno stoje zaboravljeni, o manastirima kao što je Manasija ili Žiča da ne govorim, to su mesta koja nas vezuju za obaveznu posetu u osnovnoj školi, ali skrenite sa puta, bili biste zadivljani kakvo blago oni kriju.

MANASTIRI ŽIČA I STUDENICA

Postoje dva mesta u gradu na kojima ovu vrstu inspiracije možete naći, skriveni od očiju javnosti, bez primesa masovne kineske proizvodnje koju možete naći u glavnoj pešačkoj zoni, stoje Etnografski muzej i concept Store Makadam, jedine oaze autentičnih suvenira koji zaista imaju veze sa nama a vizuelno komuniciraju na prvu, vrlo su prijemčivi stranom auditorijumu.

Od pirotskog ćilima, stakla iz paraćina ili ručno rađenih filigrantskih rukotvorina, u pitanju su riznice naše tradicije prekomponovane u savremeno pojavno ruho, zaista za preporuku za provesti par slobodnih trenutaka i proći kroz odaje priče koju priča naša istorija.


Concept Store Makadam
 


Etnografski muzej


Dokaz da ima pojedinaca (Fantasia di Yeya & NITI designed kilims&blankets) koji prepoznaju savremeni trenutak, iskonsku potrebu za begom u prošlost daju i dva svetla primera pametno upotrebljenog alata kao što je tradicionalni motiv.

 


Peškir Fantasia di Yeya 

 


NITI designed kilims&blankets


Studija slučaja, pitanje brenda. Nikola Tesla.

Nedavno je Lana Del Ray postavila sliku Nikole Tesle, to je bukvalno rasplamsalo strasti u pitanju svojatanja njegove nacionalnosti.
 

Da, Tesla je u fokusu, jedna radnja na Hvaru koja se fokusira na CRO ROOTS.Co ima viziju da njegov lik i delo pretoči stranim turistima upravo na ovaj način.

Ne bih elaborirao o tome šta je potrebno dati kao alternativu ili sinergiju u pristupu, mislim da je jasan način na koji se pravi brend, ili bi bar trebalo da se to čini.

Promocija grada ili zemlji leži samo u pričanju priče, priče koja je samo nama svojstvena, koja je srodna lokalitetu okolnih zemalja ali dovoljno autentična da pravi razliku i ostavlja pečat. Jedino na taj način možemo biti unikatni, dovoljno konkurentni, zanimljivi da budemo uvršteni u obaveznu rutu obilaska zemalja Balkana. Splavovi, noćni život i lepe žene. Dajem alternativu pristupu, skriveni kutak, zabačena ulica, manastir, mala porodična radnja, iskonske neiskvarene zubom vremena sačuvane priče vredne pomena.
Istakao bih svakako napore koje ulaže Muzej Nikole Tesle, Istorijski muzej i postavka posvećena Tesli i Pupinu, inicijativu  4D projekcije na fasadama institucija, zaista za svaku pohvalu, ali nam nedostaje jezik koji komunicira sa milenijalsima, da rekao sam to, ali oni jesu reper po kome moramo ravnati naša usmerenja i tendencije.

Teslin vremepolov u centru Banjaluke
 

Imamo toliko toga zaboravljenog, imamo čoveka koji pravi ratluk, čoveka koji pravi parfeme, čoveka koji pravi kravate, decenijama, kada ste poslednji put videli priču o njima, sem na svetskim portalima.

PARFIMERIJA SAVA

MASKOT

BOMBONDŽIJA

Ili pak možemo istaći keramiku Ras, devojku koja se diči opančarskom tradcijom ili dečkom koji krasi slatke zalogaje našom tradicijom.

KERAMIKA RAS

CRUMBS

OPANČAREVA KĆI

MOZAICI I MUSTRE

Mozaici sa tradicionalnim srpskim motivima- umetnik Katarina Roganovic; Mustre- Šumadinac u The Present Concept-u

Dodao bih da se licidersko srce i suveniri glagoljice uspešno, lepo upakovani prodaju u  predivnoj suvenirnici na šetalištu u Opatiji. Letos sam se istražujući divnu Istru kojoj se uvek vraćam iskreno ovim prizorom iznenadio #samokažem.

MANUFAKTURA SOUVENIRS

KREDENCA

Mišljenja sam da smo zajedno na putu da sve ono što je lepo, vredno pažnje, potisnuto u sveopštem uvlačenju u neku virtuelnu stvarnost, istaknemo i vratimo na površinu, da naši preci to zaslužuju, da mi zaslužujemo da postavimo temelj svemu što će doći posle nas, da ostavimo trag. Nema opravdanja za lenjost, nema bega od izazova, obojimo našu stvarnost i svakodnevicu lepom pričom.

A mislim da je samo potrebno pronaći LJUBAV, prema gradu, zemlji u kojoj živomo, pismo kojim pišemo,

Pogedajte kako su tu uradile divne Remake devojke.

Ja to radim svaki dan, pratite me na www.milestowalk.com da vidite dokle sam stigao u beleženju stvarnosti iz mog ugla.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

ufykelsey2's picture
ufykelsey2
17:06 28/11/16

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

妊娠前から妊娠したばかりの母体は、子供を作るための細胞分裂が活発に行われるため、妊婦さんは普段の約2倍近くの葉酸が消費されると言われています。そのためしている時には葉酸が母体から不足しないように葉酸サプリを摂るようにすいせんされています。ビタミンB12も葉酸と協力しあい、妊娠時の貧血予防防止にも重要な成分です。葉酸の再利用を助ける働きもあり一緒に摂取するが大切です。葉酸サプリは、ビタミンCやビタミンB12、ビタミンB6などのビタミン、ミネラルがバランス良く配合され、食品添加物が含んでいない製品を選んでください。また、葉酸は光や熱に弱く、空気に触れることでも酸化し、分解しやすい性質なので、葉酸サプリの保管方法にも気をつけましょう。

fatimamann's picture
fatimamann
21:17 02/12/16

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be at the web the easiest factor to take note of.


I say to you, I definitely get annoyed whilst folks think


about issues that they just don't know about.


You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out


the whole thing without having side-effects , folks could take a signal.

Will probably be back to get more. Thank you

Check out my web blog :: http://blog.fory.pl/quintinxz

elton86196's picture
elton86196
13:45 07/12/16

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Hello to every body, it's my first pay a quick visit of this blog; this weblog carries awesome


and in fact good material designed for visitors.

My blog page: http://www.harman-enterprise.co.uk/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1660602

marnieppk's picture
marnieppk
14:12 01/12/16

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Right away I am going to do my breakfast, when having my breakfast coming again to read more news.
productos bancarios

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services