365 +

365 dana nakon veličanstvene noći u Grant parku u Čikagu i sasvim opravdane i razumljive euforije, koja je vladala od istočne do zapadne obale, situacija na prostoru od Njujorka do LA nije vise identična pomenutoj. Puno započetog, dosta toga urađenog, mnogo još uvek neispunjenog, nekoliko kontraverzi, par potencijalnih razočarenja ili neispunjenih obećanja u najavi, bespotreban i razočaravajući višesatni izlet u Kopenhagen, juče izgubljena Virginia i New Jersey, države koje su stale iza Yes, we can slogana pre godinu dana, svakako puno nervoze, nestrpljenja i dalje velikih iščekivanja su samo neke od sintakstičkih kategorija kojima bi se moglo opisati stanje nacije prvog dana druge godine prvog mandata prvog predsednika Amerike, drugačije boje kože od svih prethodnih 43.

Široki je horizont diskusije o tome šta jeste a šta nije Barak Obama uspeo da uradi za svojih prvih godinu dana otkada je izabran kao 44-i predsednik SAD, ali za one koji su imali bar promil dileme kome dati glas prošlog četvrtog novembra i dalje ostaje dilema da li je Barak Obama samo fenomenalani govornik, čovek koji zna da pridobije široki auditorijum i opredeli ga šta da uradi sa svojim glasom ili je sve to plus sjajni političar, koji je u stanju da ispuni sva svoja predizborna obećanja i vrati naciju na put slave i poztivnih vrednosti. Drugim rečima, dilema se može iskazati kao pitanje: Da li je 44-i izabrani predsednik SAD sposoban da rukovodi najmoćnijom zemljom sveta i da hendluje sve probleme sa kojima se sadašnja administarcija suočava, a od kojih su mnogi nasleđeni od prethodne garniture, koja je definitvno dosta zla nanela kako sopstvenoj naciji tako i celokupnom svetu?

Ja, lično,dilemu nikakvu nemam…pitanje je samo da li će biti dovoljno prostora, vremena, strpljenja i političke volje i znanja da se to sve dogodi…za to moramo da sačekamo bar još tri godine.

Ono što je definitvno jasno je da Obamamania, iako deluje da malo posustaje, što i sam pad rejtinga pokazuje (73 % na 53%) i dalje traje…u malo izmenjenom obliku, ali je ipak tu među nama, a dok vatra tinja…

Činjenica je da od Kenedijevog vremena nije postojala značajnija politička figura čije je eksponiranje bilo jače nego što je to zabeleženo u vremenu predizborne kampanje 2008. Tu i dolazimo do razloga postojanja ovog teksta na ovom mestu…gde je i kolika je uloga dizajna bila u celom procesu izora BO kao #44, novembra 2008. Drugim rečima, mislim da je na prvu godišnjicu izborne pobede Baraka Obame, sasvim uljudno i prikladno osvrnuti se na vizuelnu stranu kampanje i svega što je sledilo nakon ulaska Baraka Huseina Obame u Belu kuću.

U tom mom osvrtu me je (neznajući) podržao i sam Spike Lee uz veliku pomoć Taschen-a, što me je iskreno i lično obradovalo, moram da istaknem…blago sam bio razočaran što nisam mogao lično da prisustvujem, ali dobro, ne može se sve, bar ne uvek...

Dakle, bez ulaska u bilo kavu ozbiljniju analizu, pogledajmo i podsetimo se na nekoliko primera vizuelizacije koja je pratila Baraka Obamu na njegovom putu ka 1600 Pensylvania Avenue NW i prisetismo se puta slave i uspeha. Ko zna, možda će nekome nešto i koristiti da nauči ponešto za ubuduće.

Napomena: Ako ste očekivali da vidite briljantne imidže slavnog Shepard Fairey-ja, verovatno ste blog napustili zadovoljni, ali ako ste očekivali ili ne daj Bože želeli da vidite i nešto sa druge strane ringa, kao npr. bivšu guvernerku Aljaske u svom razularenom zanosu ….onda bolje stanite ovde…

          

…mada ako bolje razmislim, biću fin, odlučio sam da vas častim sa malo "fine" erotike za radničku klasu…onako, za kraj:

Fino, zar ne? Prosto je neverovatno kako nije uspela da se sa Aljaske preseli u DC...šteta, mnogi bi rekli, a ja ću za razliku od tih i takvih da vas za kraj, za svaki slučaj da se ne bi opustili, podsetim na mantru: 

Yes we can !

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
15:26 09/11/09

(365 x 4) x 2

Mozda je dovoljno... Mada ko zna da li ce ikada moci da se isprave dve velike brlje protekla dva predsednika kojin su dozvolili svojim odlukama da se pusti nekontrolisana proizvodnja kredita i ratovi. Sta ce se dogoditi posle svega toga tesko da ce Obama moci da utice jer ce posledice ove krize nadziveti njegova dva mandata...

mada, ko nije video, imali smo jedan osvrt i na temu Obmanije ranije

http://www.designed.rs/blog/slobodan_jovanovic/moc_i_opasnosti_ikonografije

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
15:28 09/11/09

Sara

Moram priznati da polako postajem fan Sare Palin... pogotovo posle ove fotke u patriotskom kostimu!!

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services