Kuća A by Studio Autori

Rimejk hedonizma zlatnog doba soc-aristokratije!

Kuća A –- adaptacija kuće porodice Novakov iz 1925.godine, Mokrin, Kikinda
Namena – kulturno turistički kompleks “Terra Panonica”. Autori projekta: Studio “AUTORI”: Dipl.Ing.Arh. Dijana Novaković; Dipl.Ing.Arh. Maja Trbović; Dipl.Ing.Arh. Aleksandra Nikitin; M.Arh. Dušan Nenadović.

Uvažena Gospodo Drugarice i Drugovi!

Uzmite čašu panonskog vina, otvorite link, stavite na repeat i počnite da čitate ovo što sledi.

Kada je pre 30-ak godina porodica Novakov jedne večeri tiho odlučila da samo napusti svoju porodičnu kuću, za sobom su ostavili atmosferu imućne građanske porodice iz doba procvata Titove zamisli udobnog društva. Ostavili su i papuče, otvorenu Politiku, srebrni poslužavnik sa 2 šoljice i čajem, penkalo u knjizi, YSL pudrijeru, nijednu poruku i zabranjenu romansu.

AUTORI su ušli u kuću naišavši na osećaj da će se neko od domaćina samo pojaviti na sporednim vratima trema. Nisu imali dvoumljenje oko toga kakvu pak oni atmosferu žele da stvore Vs. ostave u ovoj građanskoj vojvođanskoj kući.

Intuitivno su pretapali moderno sa tradicionalnim poštujući sve davnašnje stilove opremanja doma ovog kraja. Odati poštu tradiciji nije u sukobu sa savremenim opremanjem prostora, … . U slučaju ove kuće, lako se prethodna rečenica nastavlja sa: “, šta više!”.

Zamisao ove kuće, da bude gostinjska kuća - inspirativno stecište okupljanja umetnosti, edukacije, dizajna, agrikulture, društvenog razvoja, komunikacija, proizvodnje i sličnih naprednih stvaralaca, je unapred ostvarena. Mistika ovog zdanja koja se u novom ambijentu nastavlja i danas, dovešće u nju napredne ljude koji će iz nje otići, ponevši sveže ideje, a u njoj ostaviti deo svog slobodnog duha.

Prekrajači ove kuće su uspeli da transformišu funkcionalnost kuće u ambijent koji teško da danas može biti očekivan u zaboravljenim kućama, a potpuno se bazirajući na umetnost življenja kakav bi poželela moderna vojvođanska porodica koja bi komfor svog urbanog života stvorila baš ovde, u sred ravnice.

Umirujuća atmosfera svetlom okupanih prosivljenih tonova preneta iz najudobnijeg doba Titove soc-aristokratije u prostorima ove kuće se oseća svuda. Sami ćete prepoznati nameštaj s kraja 70.ih i početka 80.ih koji će vas odmah odvesti u sve one mirne državne institucije tadašnjeg blagostanja (SIV, CK, beogradske opštine,..), iz kojih je posle mnogo godina završio na okolnim stovarištima starog nameštaja, a onda, prevučen i umiven, ušetao u kuću A.

Kuća A je komšijska kuća prepoznatljivoj “crnoj kuću iz Mokrina” kojom ste svojevremeno (a ne tako davno) prošetali baš na designed.rs, i kao i mi, ostali bez daha.

Ući ćemo u nju, kako i domaćinski dolikuje, kroz veliki verandu – trem, gde će nas prvo dočekati dominantan dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom. Dalje ćemo vas provesti kroz prostore u potkrovlju, balkon, i na kraju sići u vinski podrum.

TREM - Veranda

Sa tipičnim lokalnim širokim stepeništem, trem vas pred samim ulazom dočekuje domaćinski – setom stolica ‘aero’ by EMU i dvorišnim ručno pravljenim klub stolom sa pločom od podnih pločica iz jedne stare Mokrinske kuće - dizajn AUTORI.

Dnevna soba

Ne, ovo na zidovima nisu tapete! Zidovi su krečeni izvornim drvenim reljefastim valjcima “Roljama” koje su AUTORI zatekli u podrumu.

Tradicionalnu tehniku krečenja roljama im je pokazala gospođa Katica iz komšiluka. 

Veliki prostor dnevne sobe opremili su nameštajem: stolovi sa beogradskih i pančevačkih stovarišta, italijanskim lusterima "Fork" by Diesel-Foscarini i italijanskim sofama "Limbo" by Atelier Divani i "Arpege" by Busnelli.

Realan pogled - Ogledalo zid sa ugrađenim TV-om.

Ćošak za dremku = Muji player na zidu, japanskog dizajnera - Naoto Fukasawa + sto SFRJ +  fotelja sa tabureom "Limbo" 

+ Fontini retro prekidač (Španija).

Trpezarija

Niko Kralj (Slovenija) stolice sa drvenim rukohvatima + stolice iz SFRJ doba + Lusteri "Miconos" by Artemide.

Sakriveni prozor ka dečijoj sobi je mala pozornica za dečije „hajde da se igramo pozorišta“ maštarije.

Poslednji poziv na let u snove – mobilno aerodromsko stepenište za ulazak u potkrovlje u kome su velike sobe za snove.

Potkrovlje

Prostor nekadašnjeg tavana, isprekidan stubovima drvene konstrukcije krova, sada je postao dremljivi prostor za 5 spavaćih soba i terasom sa koje se uživa u pogledu na čitavo imanje.

Hodnik – bele stolice iz Mokrinskih starosedeočkih kuća + čiviluk CHI  by Nikola Petković.

Spavaći deo sobe sa starim stolicama + italijanskom slobodnostojećom kadom "Renaissance" by Glass.

Ustati ili odustati?

– platforma sa dušekom ili spavaći nameštaj GIR.

Ogledalo paravan garderobera + stara Mokrinska restaurirana komoda + ljuljaška "Catapult" by Miljana Nikolić.

Total hedonizam kupatilo = samostojeća španska kada "Agape" + obostrano ogledalo-prozor koji gleda na "crnu kuću".

A tek ovo kupatilo – dizajnirano kao soba za tuširanje. Kada u njega kročite zaboravite na to koliko se dugo tuširate.

Balkon ka dvorištu = Sunce + Politika + Earl grey + pogled na stari orah + EMU italijanski nameštaj.

Kuhinja

A gde se kuva?

Vinski podrum

A gde se uživa u vinu Terra Divina?

Na ulazu u podrum je skinuta stara tavanica kako bi se dobila impresivna visina od 15 metara = lampe dizajnirali AUTORI.

Podrum = barske stolice IKEA + ‘lanterna’ bela lampa by Bevk Perović (Slovenija).

Hvala na poseti!

Ugasite muziku.
Vaš let u Mokrin je gotov.
Do novog objekta u Mokrinu!

Smrt trešizmu, hedonizam narodu!

 

 

Fotografije: Mina Piščević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services