The Designers Republic RIP

Stigao mi je novi broj (mart 09) Creative Review-a (CR) i u uvodniku sam saznao da je Ian Anderson morao da zatvori svoj studio - The Designers Republic! 

Moram priznati da me je ova vest šokirala!! Jedan od najinspirativnijih studija i večitih začetnika novog, neočekivanog i uzbudljivog u dizajnu je prestao sa radom. The Designers Republic - prva velika dizajn žrtva finansijskog kolapsa svetske ekonomije! Studio iz Šefilda koji je počeo sa radom 1986 oduvek je bio u centru pažnje svetske dizajn javnosti zbog svog beskrompromisnog stava u dizajnu. Važnost ovog studija se ogleda i u agencijama koje su iznedrili - Build, Sanderson Bob,...

Ono što ih je zatvorilo nije bio nedostatak kreativnosti već nemogućnost da se usaglase sa težnjama klijenata i njihovim zahtevima za kvalitetnim client service-om kakav kompanije poput Coca Cole i sličnih velikih klijenata žele i očekuju. Šta klijenti očekuju? To ćemo u nekom sledećem blogu. 

U uvodniku CR-a su lepo primetili - Klasičan problem-koji su mnogi pre tDR imali! Nemoguće je ostati mali, ali kada rasteš, rizikuješ da uništiš vrednosti koje su te načinile onim što jesi i koje su uvek bile važne za tebe kao dizajnera i studio. Jedan od retkih studija koji je to uspeo je Pentagram   - Da zadrži karakter i kvalitet malog studija uz velike poslove koje rade.

Ovo je tema koja treba da se stavi u kontekst svakog studija i da se ponovo pogledaju vrednosti, kultura i etika i da li ova kriza može da i na ovom tržištu odnese neku žrtvu?

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Djordje's picture
Djordje
11:25 11/03/09

RIP TDR!

Steta! Tuzna vest. Bili su od velikog uticaja. Mozda cak i prevelikog! 

Pozdrav

Dj.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services