Maskota je u nama.

Gledam ovaj konkurs za maskotu. 1000 evra je danas dosta para. Za pojedinca. I to je sve što su imali da kažu o ovom konkursu. Brif? Ma dajte molim vas - koga briga da se sad sedi i piše projekat o nekoj maskoti!? Uostalom otkud ja znam - to će dizajneri da smisle. Ja ću da zamašem paricama i oni će da se odazovu a mi ćemo da vidimo - napravićemo neko javno gledanje pa neka uostalom narod odluči... Što bih se ja petljao kad ionako ne razumem sve to najbolje (a nešto me i ne interesuje... šta ako izberem "pogrešno" rešenje... e pa nek se neko drugi lati odgovornosti - ja sam pare dao i pokazao ih...) Ovako izgleda rezonovanje osobe koja je napravila ovakav konkurs. A sad na temu.

U kom kontekstu če se pojaviti maskota? Kako izgleda vizuelni nastup naše reprezentacije? Šta želimo da kažemo maskotom? Jel nacionalni simbol? Jel sport? Jel treba da ubacimo i malo inadžijske samoranjavajuće političke konotacije? Malo. Samo malo. Pliiiiz. Ma da. Sad ćemo da im pokažemo kako smo mi do j... E upravo dotle seže kvaliet ovog konkursa. A na toj visini mirisi nisu uvek blagorodni. Sve to nam govori o stanju zemlje u kojoj živimo i dizajniramo. Poluideje nespretno i potcenjivački priredjene i prezentovane. 

Zašto nije raspisan pozivni konkurs za dizajn nastupa naše reprezentacije na olimpijskim igrama? Ipak idemo u London. Oni JAKO dobro znaju šta je dizajn i kako vizuelna komunikacija prodaje čak i poluideju. Mada, što rece Bernbah - Dobar dizajn će učiniti da loš proizvod brže propadne. Valjda mi zato i nećemo da dizajniramo ovu zemlju. Da ne ode na doboš pre nego što još malo izvučemo ovo-ono pa ćemo videti...

E na ovo mi liči ova konursna inicijativa i zbog ovoga mi se diže kosa na glavi. To je kao ona zakasnela ideja o imenu maskote Univerzijade - o ruk - idemo sad svi!

Dakle, pero u ruke - i što bi rekao Teofil Pančić - Ne služi glava samo da bi se na nju stavila kapa!

A i ovaj oglas izgleda toliko primamljivo da imaš utisak da je svima koji su bili involvirani oko ovog projekta bilo toliko dosadno da smaračina prosto izbija iz ovog "poziva".

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
13:52 31/07/10

Da i font

U oglasu koriste Font Lenjog Dizajnera (FLjD) - Myriad - još jedan momenat kojim se vidi koliko je nekome stalo da kompletira komunikacijsku sliku poruke koju prenosi.

lemisha's picture
lemisha
15:57 13/08/10

SRBIJA !!!!

Nazalost, ali ne postoje nikakva pravila i prava o raspisivanju konkursa cime bi ucesnici bili zasticeni ili makar imali mogucnosti provere ziriranja i rezultata. Ucestvovao sam na mnogim konkursima koji su, jednostavno, ili ponistavani iz kojekavih razloga ili se o njima vise nije culo ni traga ni glasa. Iz ovog se izvodi zakljucak, da je u Srbiji jedino moguce ucestvovati na konkursu postujuci pravila koja su data ili ne ucestvovati nikako. Na nama je da procenimo i postupimo po svojoj volji. Ko zna mozda se nekom i posreci.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services