Opservatorijum

Walking City from Universal Everything on Vimeo.

 

Radim na jednom vrlo zanimljivom projektu. Projektu koji ima za cilj da poveže dve različite društvene discipline, dva jednako nerazumljiva jezika, većini, poveže i učini ih bliskim i zanimljivim i možda čak i razumljivim.

S jedne strane je nauka, univerzalni jezik opšteg napretka, potpuno izolovana od opšteg svojim posebnostima, ličnostima i granama. S druge umetnost, nerazumljivi svet istraživanja unutrašnjeg jednako kao i nauka izolovana od sveta, donekle mistična i degradirana strahom onih koji je ne razumeju i samim tim ne žele da je prihvate jer ih intuitivno razdražuje i tera da se bave stvarima kojima zaista ne žele da se bave. Ti neki su oni…

Kako spojiti istraživanja jednih i drugih, razumeti probleme nastajanja i shvatanja i iz te interakcije stvoriti neku novu vrednost. To je zadatak evropskog projekta u organizaciji Ars Electronica iz Linca, Austrija, vodećeg evropskog i svetskog instituta za razvoj digitalnih umetnosti i njihovih Evropskih partnera među kojima je i Centar za promociju nauke iz Srbije.

Veliki izazov se postavlja pred umetničku zajednicu: da se izađe sa projektom koji povezuje umetničku praksu sa naukom. Kakav projekat? Svakako nešto što treba da uzme u obzir činjenicu da će izabrani projekat biti izveden i predstavljen na Festivalu Ars Electronica u septembru na kome se prikazuju radovi najznačajnijih umetnika današnjice, putovati na izložbe u sedam evropskih gradova odakle dolaze partneri projekta i kao glavni, možda, pokretač odlazak izabranog umetnika u ESO opservatoriju u Čile gde će raditi sa mentorom iz astronomije, astrofizike, gledati svemir i razvijati sopstveni projekat u okruženju koje verovatno inspiriše isto onoliko koliko i blokira kreativnu osobu. Imaće priliku da naučnicima približi ideju umetnosti, potrebu za njom i da zauzvrat dobije novo znanje koje će sigurno trajno oplemeniti njegov budući rad. Rad koji će korespondirati sa stanjem u kome se svet danas nalazi, izaći na ulicu sa umetničkom provokacijom, postaviti pitanja na koje će želeti da daju odgovor. I oni…

Ovo je na samom početku i prosto me uzbuđuje činjenica da ću imati priliku da kao deo međunarodnog i lokalnog kreativno komunikacijskog tima radim na nečemu toliko naprednom, toliko mobilišućem, toliko progresivnom sa saznanjem da će možda neko odavde napraviti pomak čije konsekvence nismo u stanju da previdimo.

Svi koje zanima ovaj projekat mogu više da saznaju o njemu i propozicijama za učestvovanje na linku Art & Science sajta i CPN.rs. 

Napomena, rok za prijavljivanje je produžen do 16. februara!

 

Fotografije: Slobodan Jovanović, Ars Electronica Festival 2014, Linc

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services