Redizajn readings

Stigao nam je jedan mail u kome pitaju koje knjige da procitaju o redizajnu logotipa.

Ja mislim da sve knjige o dizajnu pricaju o redizajnu. Redizajn je sastavni deo odrastanja jednog brenda. U pitanju je prirodan proces. Kako brend raste i razvija se, tako je njegov uticaj na siru okolinu raste i njegova poznatost trazi da bude razumljivija. Prosto, postoje trendovi koji su dominantni u odredjenom vremenskom periodu i brendovi se uskladjuju sa tim promenama. Kako vizuelno, tako razvijaju i svoj kulturni element i da bi preziveli primaju uticaje savremenog trenutka. Kod bilo kog redizajna bitno je znati sledecih nekoliko stvari:

 1. Kako je izgledao KOMPLETAN, dostupan, stampani materijal
 2. Kakav je odnos vlasnika i korisnika prema logotipu.Ukoliko je veza tanka, postoji veci prostor da se izvrsi radikalnija promena
 3. Potrebno je da vlasnik logotipa zeli da kroz novi identitet pokaze promenu u nacinu rada, rast, spajanje, nesto sto bitno opravdava promenu identiteta kako ona ne bi bila kozmetickog karaktera. Avio kompanija koja lose posluje nece promeniti lose poslovanje ako ofarba avione...
 4. Da se shvati momenat i prostor u kome ce identitet da zivi
 5. Kome ce biti prezentovan novi identitet, ko ce dolaziti u kontakt s njim
 6. Ciljna grupa i sl.
 7. Tvoja sopstvena kreativnost i sposobnost da nametnete sopstveni stav, naravno argumentovano

Naravno da ima jos aspekata koje treba uzeti u obzir ali ovo su bazicni elementi bez kojih je jako tesko bilo sta uraditi.

Sto se tice knjiga i udzbenika koji pricaju o ovoj temi trenutno mi na pamet nekoliko sa izrazenom uredjivackom politikom koja govori o redizajnu

 • Prva je japanskog izdavaca PIE Books i zove se - Re / Design ideas for RENEWAL, Puna je primera i slabo ima teksta
 • Sledeca se zove - Branding: From Brief to Finished solution by Mono - izdavac RotoVision
 • Treca je dosta interesantna iako stara 6-7 godina. Izdavac je Rockport i zove se - Redesigning Identity
 • Poslednja knjiga iz Pentagram kuhinje se zove Pentagram MArks: 400 Symbols & Logotypes, Izdavac Laurence King
 • Od Aline Wheeler - Designing Brand Identity: A Complete Guide to Creating, Building, and Maintaining Strong Brands - Odlican udzbenik!
 • Na srpskom ima Brand Gap, Case Serbia... Nema sa slikama vise...

Sve moze da se kupi na amazonu!!

Uzivaj u citanju. I u dizajnu!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
12:16 10/03/09

Ja kada pomislim na redizajn,

Ja kada pomislim na redizajn, ne znam zashto ali uvek se setim RTS, mislim znam bodu mi ochi ovim dizajnom 5-6 godina tu i tamo se neshto promeni, i sve vreme se prica da je javni servis sada drugaciji, bolji, noviji, uopshte nemam taj osecaj, sigurno bi se mnogo toga promenilo u tom odnosu kada bi se tu nesto redizajniralo,  ta pricha bila bi uverljivija. To je isto kao kad si neka bitanga pa te posalju u popravni dom a ti se vratish "bolji" a i dalje si oshishan na celavo i nosish iscepanu odecu... jednostavno ne odajs utisak

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
10:07 11/03/09

Pa probali su

 Sto se PTC tice, ovi kruzici su simpaticno iako zakasnelo resenje. Ono sto me nervira je koriscenje Myriad fonta. Mislim da su pokazali neznanje u sklapanju identiteta jer tipografija je sastavni deo, mozda i najvazniji, cele price. Naravno, tipografija je nesto sto se ne vidi odmah, ne postavlja se pitanje o njoj ali ima jaku notu koja nosi identitet jace od mnogo vidljivijih elemnata.

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
22:43 12/03/09

rts redizajn, epizoda 2

Evo, sad sam specijalno zbog ove price prebacila na RTS (ili sto bi Coba rek'o "PTC") i jedino sto mogu da konstatujem (a da ne krenem previse da se zestim), je da mi je tuzna svaka televizija kojoj 2009. reklame izgledaju bolje od programa.

Inace, proglasili su oni krajem januara skori pocetak nove epizode redizajna. Nekako ne verujem u startu u taj pohod posto antrfile za tekst koji na njihovom sajtu prica o tome kaze da ce RTS "obuci novo ruho". Maj gad.

Kljucna stvar: Radio-televizija Srbije uskoro raspisuje međunarodni konkurs za nove ćirilične fontove koji će biti primenjivani na elektronskim medijima. O detaljima konkursa javnost će biti obaveštena u štampi i na sajtu RTS-a.

Bez linkova na njihov sajt, thank you very much.

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
13:34 13/03/09

he, he

he, he, "reklame bolje izgledaju od programa" strava. Meni su top stvari: suncokreti (evropska porodica) i hit su mi one razglednice sa eurosonga koje su iz-chop-ovane... no dobro to je to ne treba dalje ni komentarisati, bice zgodna prilika kada vidimo to novo ruho i te fontove pa da bacimo neki komentar

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
23:07 16/03/09

Evo par adresa

 Kljucna stvar: Radio-televizija Srbije uskoro raspisuje međunarodni konkurs za nove ćirilične fontove koji će biti primenjivani na elektronskim medijima. O detaljima konkursa javnost će biti obaveštena u štampi i na sajtu RTS-a.

Ovo mi zvuči idiotski!! Pa neka izaberu jednu od 5 firmi koje rade fontove da valjaju. Kao da takvih ima puno pa sad prave konkurs!!!???!!! Alo PTC?!?!!

Dalton Maag

Hoefler-Frere Jones

Typotheque

Jeremy Tankard - Lepa prica o fontu Bliss

ITC Fonts

+ Imaju Oliveru ovde koja zna da napravi dobar font! Njen URL nemam! Please add!

Tipično saopštenje nekoga ko se pravi važan pa izgovara reči a da mu njihovo značenje nije u potunosti jasno!!! Topla voda je već izmišljena, ne mora ponovo.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services