Registarske tablice

Moram priznati da me je inicijativa obradovala. Nova zemlja, država, treba da ima i svoja obeležja koja će komunicirati prelaz iz starog u novo. Automobilska registarska tablica je jedan od takvih simbola. I šta se desi? Naprave nešto što ne izgleda kao novo, sveže, poletno i inspirišuće već nam ubace standardne simbole koji ništa ne znače polovini stanovnika Srbije a potpuno su nejasni ostatku sveta koji će se susresti sa njima na drumovima širom Srbije i Evrope. Ili liče na njihove lokalne pa im i ne pridaju nikakav značaj.

Ako već imamo mogućnost da pošaljemo dobru poruku tablica je super medij. Dobro izdizajnirana slova, raspored elemenata, izbor elemenata, (zašto da svaki grad nema neku svoju karakteristiku istaknutu na tablici, ne kao u SAD ali svakako nešto što ističe određenu posebnost) eventualne sitne poruke ili natpisi diskretno dodati koji definišu poreklo automobila, vozača i zemlje... Sve su to mogućnosti koje treba uzeti u obzir. Ovaj predlog koji je osvanuo svakako nije prava stvar. 

Ne bih ni da komentarišem izbor fonta... To je inače font predviđen za korišćenje u isključivo digitalnom okruženju. Da li je neko video nemačke tablice? Pa samo onaj font koji je specijalno naručen za registarske tablice je nešto što daje poseban ton, iako nevidljiv netreniranom oku, i odmah nam je jasno da je u pitanju neko ozbiljan, temeljan i svestan važnosti kuture identiteta koja eto, može da se prikaže i na ovakav način.

Da možda organizujemo konkurs za novu tablicu ako već treba da se pravi nova?

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Djurica Sajc's picture
Djurica Sajc
13:11 24/04/09

Grozne su...

...ove table, nadam se da ipak nece tako izgledati, mada mozda smo zasluzili upravo takve??

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
13:31 25/04/09

sad smo nesto gledali...

... i izgleda da je ovo na slici levo zapravo usvojeni dizajn tablice. Zapravo, ova prva u nizu, ovo drugo su neke izvedene verzije za specificne situacije.

Na sajtu B92 je svojevremeno bila polemika oko te tablice koju ti pominjes, ali je apparently nju izmastao neko ko je pratio tekstualni opis koji se pojavio pre ove slike koja prati tekst na Politikinom sajtu, a pojavljuje se na jos nekoliko mesta koja pisu zvanicnije o ovoj temi.

Eto, ako je neka uteha, a rekla bih da jeste.


Evo japanskih tablica, uzgred, tamno zelene su:

Donatus's picture
Donatus
12:24 20/05/09

Јад и беда

Ове таблице су стварно јадне.

Ако нам је за утеху једино су таблице БиХ ружније.

Нема од конкурса ништа. Постоје правила на основу који се дизајнирају таблице. Они се чак ни тих правила не придржавају у складу са здравим разумом.

Интересантно је то како су на бедан начин уметнули ћирилична слова.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services