Wally Olins

Svaki projekat počinje pitanjem Zašto?

Zašto je nešto crno? Belo? Crveno? Zašto je nešto okruglo, četvrtasto, nepravilnog oblika…, veliko, malo… Zašto je tekst preveliki ili su slova premala? Zašto želimo da kažemo to što želimo da kažemo? Svaki projekat ima svoje specifičnosti i dovoljan broj pitanja ističu te specifičnosti i pretvaraju ih u vrednost. Jedinstven osećaj. Posebnost. Nešto drugačije u odnosu na druge. A drugi su vrlo slični ali nedovoljno isti da budu tu gde je i "original". Uzmimo dva viskija za primer. Dva različita proizvođača. I jedan i drugi se nalaze u kategoriji viskija. Oba imaju sličan ukus. Dobar proizvod vrhunskog kvaliteta. Zavodljivu reklamu za vrlo sličnu ciljnu grupu. Razlikuju se po imenu. Veličini slova, boji čepa, veličini etikete, obliku flaše, količini teksta ispisanoj na pakovanju… U stvari, postaju potpuno različiti kada se upotrebe ovi semantički kvaliteti kod oba.

Jedan od prvih praktikanata koji je uveo ovakav način diferenciranja proizvoda, kasnije kompanija pa naposletku i država bio je Wally Olins.

Gost Beograda 2007. godine na konferenciji Branding Serbia, promovisao je tada svoju knjigu O brendu. Wally je još jedan od velikana communcation biznisa koji nas je napustio ove godine.

 

Posle gotovo šezdeset godina neprekidnog bavljenja u otkrivanju različitosti između kompanija, stvaranja specifičnih slika i prezentovanju nacija na način koji to niko pre njega nije uradio. Od 1965 do 1990 je bio na čelu jedne od najinovativnijih brending agencija na svetu - Wolff Olins. Sa svojim poslovnim partnerom Micheal Wolff-om stvarao je istoriju dizajna. Sam nije bio dizajner. Bio je vešt poslovan čovek britkog uma i svesti da dizajn uz neortodoksno razmišljanje o poslovnim dinamikama može da pokrene i okrene tržište i kompanije koje pristupe na inovativan način sagledavanju biznisa. Taj način je bio stvaranje brenda od sopstvenog biznisa. Stvaranje dovoljnog broja jedinstvenih specifikuma koji će tačno napraviti razliku između dva brenda. Dizajn, vizuelno oblikovanje je bio onaj najvidljiviji. Proklamovane vrednosti, prenesene kroz misiju, viziju, svrhu i najveći broj poslovnih poteza su bile onaj teži, apstraktniji deo njegovog poslovnog "opusa". Jer svi su poželeli da postanu brend, neizostavni momenat u trenutku svakog pojedinca koji dođe u kontakt s njim. Podsticaj za pripadanjem određenoj grupi koja deli slične životne vrednosti. Stvaranje "plemena" kojima je brend koji koriste bio značajno sredstvo prepoznavanja i pronalaženja.

I danas svi žele da poseduju sopstveni brend. Teorija i praksa brendinga je značajno evoluirala i brend je postao centralna tačka svakog ili gotovo svakog biznisa, organizacije ili servisa. Poznatost robne marke, kako se ovde često kaže, je apsolutna potreba tržišno orijentisanih preduzeća. Svaki posao je lakše uraditi sa brendom nego sa preduzećem za izradu ovoga ili onoga. Zato što je brend poverenje, reputacija i potvrda kvaliteta i znanja. Sa tim opštepoznatim preduslovima brenda preskače se veliki broj koraka i vreme može da se potroši na stvari koje su bitne da preduzeće fokusira svoje delatnosti u pravcu stvaranja vrednosti a ne u proveravanju i testiranju kvaliteta nekog preduzeća za izradu ovoga i onoga.

Wally je ovu praksu usadio u samu srž svake poslovne strategije preuzećima kojima je bio konsultant. Brend je sama suština svakog preduzeća.

Devedesetih se seli u Španiju i sa Jacobom Benbunanom osniva Saffron Consultants u Madridu. Naravno, kompletna filozofija brendinga i kreiranja se širi i njegova misija implementacije brendiga na šire društveno jezgro se ogleda u radu na destinacijskim brendovima. Brendiranje država i nacija.

Biografijom se nisam bavio jer postoje ljudi koji su ga zaista poznavali i koji bi sa više autoriteta mogli da napišu o njegovim projektima, knjigama i radu uopšte.

U dva navrata je i Srbija bila u agendi ovog zaista preduzimljivog gospodina. Naravno, kao i uvek u Srbiji, budžet je bio nepremostiva prepreka za angažovanje.

Njegovo viđenje brendiranja destinacije se poklapalo sa stilom kojim se pristupalo brendiranju kompanija ali sa širom slikom i neuporedivo većim brojem ulaznih parametara.

"Prvo se treba pozabaviti težim stvarima kao što su nalaženje zaista jedinstvenog seta vrednosti i parametara koji karakterišu jednu zemlju i naciju, postaviti za sto sve zainteresovane strane u procesu nalaženja tačnih rešenja, naterati ih da uopšte uzmu u obzir kompletan proces i njegove osobenosti i da pristanu da iskreno testiraju u sopstvenim sredinama i implementiraju predložena rešenja. Kada ta agenda bude konačno usvojena i dobije politički pristanak ne samo vladajuće partije već i one koja eventualno može da je nasledi (jer znam da partije koje dođu na vlast ništa ne vole više nego da ukinu SVE što su njihovi prethodnici uradili) jer je u pitanju dugotrajan proces koji mora da ima konsenzus čitave zemlje, tek posle toga se pravi simbol, logo, slogani…" Parafrazirao sam njegov govor ali sam suštinu preneo.

Zato i imam potrebu da se još jednom zahvalim čoveku od koga je krenulo na neki način učenje o brendovima, brendingu i savremenom poslovanju, zašto da ne?

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services