Apple-ov iPad - pogodak ili promašaj?

Dakle, stigao je i iPad. Više nije tajna - Apple se definitivno, nakon skoro više od 20 godina, ponovo upustio u vode tablet PC-a. U prethodnom postu sam pisao o spekulacijama kako će Apple-ov proizvod izgledati i koje će ga funkciji krasiti, stoga moram i priznati da su spekulacije uglavnom bile tačne.

Jučerešnja pres konferencija u San Francisco Yerba Buena Centru je počela nešto malo posle 10 sati po Pacific Time-u uz zvuke Boba Dylan-a i atmosferom punoj nezivesnosti. Uskoro nakon toga se pojavio i Steve Jobs, osnivač i izvršni direktor Apple Inc.

Apple iPad

Imao sam prilike da pratim ovaj događaj online, onako poprilično zainteresovan. Ipak se dosta pričalo o ovome u poslednjih par meseci. S obzirom da je unošenje video kamera bilo zabranjeno, oslonio sam se na novo čudo tehnologije - live blogove. Prvo sam se priključio na live blog Financial Times-a čiji je novinar bio akreditovan, međutim posle nekih 15-ak minuta se ispostavilo da je g. Chris Nuttal ili zaspao tokom predavanja ili bio toliko fasciniran novim iPad-om da je prosto... zanemeo. Stoga sam se prešaltovao na Engadget-ov live blog, gde je Joshua Topolsky izveštavao u intervalima od 20-30 sekundi, i to sve sa fotografijama! U tom momentu sam shvatio da pratim dva live bloga, gledam direktan video prenos Crunch Gear komentara i da preko Skype-a pričam sa prijateljem koji trejduje na Njujorškoj berzi i prati oscilacije Apple-ovih deonica. Osećao sam se kao veoma obavešteni geek...

Elem, priča je započela uz nešto malo istorije ove kompanije, kako to obično biva ali i uz malo statistike - objavljeni su Apple-ovi godišnji i kvartalni izveštaji. Jeste da se Designed bavi dizajnom a ne ekonomijom, nekako je ipak teško da se ne spomenu sledeći podaci:

  • Od početka proizvodnje iPod-a, prodato je 250 miliona ovih uređaja
  • App Store na današnji dan ima oko 140 hiljada aplikacija a preuzete su oko 3 milijardi puta
  • Apple je trenutno najveća firma za proizvodnju mobilnih uređaja, veća od Sony-ja, Samsunga i čak Nokije po prihodima.

Apple iPad

Za samo prvi fiskalni kvartal ove godine, prihodi Apple Inc-a su bili negde oko 15.6 miljardi dolara. Pretpostavlja se dakle da će se na godišnjem nivou ova cifra popeti na nekih 50 milijardi američkih dolara.

Apple iPad

Takođe je zanimljivo da su deonice Apple-a (AAPL) u roku od tri minuta od početka konferencija vrtoglavo pale sa nekih $204 na skoro neverovatnih $199. U svakom slučaju, ovo govori kako je vest primljena, očigledno sa velikom dozom skeptičnosti među ljudima iz finansijskog sektora. Zanimljivo je doduše da se ta cifra povratila i da je čak šta više - skočila na $207 pa opet pala na nekih $200. Zanima me daljnji razvoj situacije na berzi i uticaja novog proizvoda na ukupno poslovanje firme ove godine.

Apple iPad

Sve u svemu, ovo su upečatljivi rezultati imajući u vidu da Apple danas verovatno ne bi ni postojao da nije došlo do iPod revolucije pre nekih devet godina. Danas je Apple zgrabio ogroman udeo tržišta koji ne prepušta konkurenciji već naprotiv, sebično čuva i gleda samo unapred. iPad je upravo i proizvod takvog razmišljanja.

Konferencija je prošla besprekorno. Sve upeglano i promišljeno do najsitnijeg detalja. Nema šta, Apple je imidž, a imidž je Apple. Iako veoma zainteresovan, pristupio sam promociji iPada sa određenom dozom rezervisanosti.

Apple iPad

Možda je neskromno komentarisati, s obzirom da svaka roba ima svog kupca, ali kao dugogodišnji korisnik Apple uređaja smatram da su momci iz Cupertina u neku ruku izneverili svoje fanove. Mnogo prašine se diglo oko nečeg što realno nije bilo vredno tolike pažnje. Iako nisam pristalica tablet PC-a/netbook-a, ipak sam očekivao nešto više od ovog proizvoda koji u trenutkom obliku podseća na preksupi džinovski iPhone/iPod Touch. Da se razumemo, dizajn je dobar, a materijali su kvalitetni. Barem tu Apple retko kad greši. Mene doduše najviše muči svrha i funkcionalnost ovog proizvoda i to šta su zapravo dizajneri mislili kad su stvarali iPad.

Naime, svrha jednog tableta PC-a je da premosti prostor između prenosivog računara (koji je u pojedinim trenucima pretežak i nezgrapan) i pametne telefone koji nisu dovoljno napredni za pojedine poduhvate. U ovom slučaju se traži uređaj koji je brz, stabilan, prenosiv i funkcionalan. Možda iPad poseduje ove prve tri karakteristike, ali, ruku na srce, nikako nije funkcionalan. Barem ne u onom kontekstu u kome sam ga malopre opisao.

Jedan od glavnih problema jeste to da iako poseduje moćan novi Apple A4 procesor od 1 Ghz, ceo uređaj je baziran na iPhone OS 3.2 operativnom sistemu što ga lišava mogućnosti mutitasking-a. To bi bilo kao da na primer u auto stavite motor od 500 konjskih snaga a ograničite ga svega na 100. Pomalo besmisleno, zar ne?

Još jedan veliki propust jeste manjak kamere i mogućnosti telefoniranja. S obzirom da će se iPad isporučivati u dve verzije, u jednoj sa i drugoj bez SIM podrške (što je samo po sebi apsurdno za jedan ovakav uređaj) ovo je totalno neproračunato... ili Apple i AT&T čekaju i to da naplate? O nepostojećoj podršci za Flash i da ne pričamo. Ovo je ravno samoranjavanju, jer čemu inače služi spravica koja je isključivo pravljena za web ako nema podršku za Flash aplikacije koje su danas postale standard.

Takođe nisam mogao a da ne primetim da su za povezivanje sa računarom/sporednim uređajima potrebni adapteri. To znači da iPad nema USB portove. Da, nema ih. To znači da svakih put kad budete poželeli da skinete neki podatak ili da prebacite nešto na iPad, moraćete to da uradite ili uz pomoć adaptera ili uz pomoć veze sa računarom (što opet potpuno gubi svrhu a i estetski nije primaljivo). Mislim da me je ipak najviše dotukao docking-station sa sve TASTATUROM! Opet... čemu to? Ukoliko na to još prikačimo i miša, eto i zamene za MacMini! Cene ne želim da spominjem s obzirom da su neopravdane, uzimajući u obzir da jedan iPhone može da uradi skoro sve što i novi iPad.

Apple iPad

Apple iPad

Verovatno sam veoma subjektivan, preoštar i možda grešim, ali plašim se da ako Apple ne promeni određene stvari u sledećim generacijima iPada, ova priča može veoma brzo da se završi neuspehom, tragovima G4 Cube-a koji nikada nije bio prihvaćen od strane Apple korisnika. Ukoliko Apple bude želeo da i ubuduće zadrži poziciju lidera u proizvodnji i dizajna mobilnih i prenosivih uređaja, mislim da će morati itekako da se potrudi ne bi li i ubuduće imao prihode od 50 milijardi dolara. Marketing jeste bitna stavka (on im je svakako odličan) ali da li je dovoljno oslanjati se isključivo na dobar marketing, samo vreme će pokazati. Iskreno se nadam da će ekipa iz Cupertina imati razumevanja prema svim svojim korisnicima i da ubudeće neće ispuštati proizvode koji su zbrzani i nedovršeni.

Apple iPad

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Ivana Srdanović's picture
Ivana Srdanović
17:09 28/01/10

Odlicna analiza!

Potpuno si me ubedio i uverio da je promašaj.

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
17:47 28/01/10

cu-koo

first things first - U tom momentu sam shvatio da pratim dva live bloga, gledam direktan video prenos Crunch Gear komentara i da preko Skype-a pricam sa prijateljem koji trejduje na Njujorškoj berzi i prati oscilacije Apple-ovih deonica = Vasilije u rehab :)))

a onda - meni BAS pashe ovaj koncept, opseg mogucnosti, trajnost baterije i cena za sve to zajedno. to sto nema usb portove samo govori o vrsti namene, dakle dokuje se i nosi sa sobom. nije primarna sprava nego leteca tablica za poneti. Ja ga ne poredim za telefonom, nego sa MacBookAir-om, pa je za mene ovo tanji, laksi, pojednostavljeni i znatno jeftiniji Air. Pomogao mi je da se odlucim za MacBookPro17" umesto 15" koji ce da mi bude stacionarni, a ovu laganicu da nosim sa sobom. Kad samo pomislim koliko bi mi zivot bio laksi u radu sa studentima sa ovom jednom jedinom plocicom...

Kljucni zez sa Apple-om u Srbiji je to sto mu ovo nije prirodno okruzenje. Kupovina sadrzaja, pristup netu i servisiranje. Sve postaje mucno dovijanje i previse truda a to je upravo kontra inicijelnom konceptu koji nam Apple prodaje.

Vasilije Perović's picture
Vasilije Perović
20:15 28/01/10

Izbor

Kao što sam i spomenuo u tekstu, svaka roba ima svog kupca. Sve ostalo je pitanje ukusa, želja, izbora i (finansijskih) mogućnosti.

Što se tiče Apple proizvoda i njihove implementacije/održavanja u Srbiji, to je svakako priča za sebe kojoj se može posvetiti čitav blog. Doduše, optimista sam i verujem da će i taj dan svanuti kad-tad. Zanimljivo je istaći da se u zemljama u okruženju iPhone može naći u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj u okviru ponude T-Mobile mreže. Priča se da Deutsche Telekom planira da uđe i na naše tržište. Videćemo...

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
00:03 29/01/10

Pogodak.

Sličan kriticizam postojao je i kada su se pojavili prvi modeli iPhone-a - sada ga poseduje više od 42 miliona ljudi (sumnje nisu pristune samo ovde, na blogu, već širom Neta).

Nisam objektivan... kako rekoh u svom postu-brief informaciji o iPad-u jedva čekam da ga uzmem u ruke jer meni po super ceni fantastično popunjava mesto između desktopa/notebook-desktop-replacementa i iPhone-a...

I da ponovim - mišljenje je lično - svi mi ovde, na ovom blogu, smo samo korisnici a ne analitičari... mada i "pravi analitičari" imaju otprilike onoliko stavova koliko ih samih ima :)

Konačno, ne bih se baš brinuo za Apple - iPad je najjeftiniji Apple-ov računar koji može što i bilo koji Win netbook ali je pravi seksi Apple! Sa boljim ekranom, lakši je, baterija duže traje, ima super aplikacije, konačno, na njemu će se lepše i lakše igrati... a siguran sam da ćemo se i mi, ovde u Srbiji, već nekako snaći, kao i uvek.

... i tako... sad sam baš postao krajnje neobjektivan.

Kako god, moj glas je pozitivan, skroz.

Ivana Srdanović's picture
Ivana Srdanović
14:17 29/01/10

Za nesto izmedju??

jer meni po super ceni fantastično popunjava mesto između desktopa/notebook-desktop-replacementa i iPhone-a...

Nesto izmedju sto treba da popuni mesto izmedju...."tričavih" 1200 evra procitah u novinama uskoro u Srbiji. Za nesto izmedju!?

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
09:11 30/01/10

$499

Apple-ov sajt lepo kaže – od $499 koliko će koštati najjeftiniji model (to je 357,6 evra po trenutnom kursu)… najskuplji će biti $829 (593,7 evra)… mislim da je za nešto između sa već komentarisanim karakteristikama to sasvim prihvatljivo.

Savršeno me ne interesuje koliko će koštati u Srbiji. Nisam, naime, nameran (kao ni do sada) da pomažem bilo kom domaćem trgovcu da se neopravdano i bezrazložno bogati na moj račun.

Timothy Collins's picture
Timothy Collins
04:29 11/01/11

iPad

It's not really an e-reader, but has turned out to be a terrific hit for the apps. I love mine!

 

 

Nikola Radojcic's picture
Nikola Radojcic
19:26 29/01/10

Nisam siguran...

... da znam cemu bi meni sluzio, ali kapiram da je trend trzista gde je internet mnogo dostupniji i jeftiniji sigurno doveo do toga da se ovakav divajs pojavi. Recimo, koristim 3% mogucnosti svog iPhone-a samo zato sto je ovde edge kao "suho zlato", a wi-fi bas i nije dostupan svuda. Eksterni uredjaji ionako polako izlaze iz upotrebe, sem za cuvanje i skladistenje podataka (Apple je prvi izbacio floppy sa svojih kompova, a za PC ti i dalje uzmu desetak evra za ugradnju istog) i sve prelazi na web.  Ne secam se kada sam poslednji put nekome narezao pripremu na CD umesto da posaljem preko nekog od free servera!

Prisustvovao sam sceni u 1001 Baru* u Londonu gde stotinak ljudi sedi i bleji po podu i foteljama i pije caj i pivo sa ekipom. Na svakom cosku je neko imao laptop ispred sebe i svi do jednog su bili na ili na Facebook-u i Twitter-u ili su pisali mailove, niko "nista pametno" nije radio! Prema tome, za Blog/Twitter/Facebook generaciju kojima je telefon tesan a laptop nezgrapan, ovo je idealna stvar. Pritom i nije mnogo skup! Ono sto mi se cini je da mu definitivno fali neka kamera. Desi se da ti zatreba da nesto zabelezis i objavis ili posaljes emailom, ali opet mahati i slikati nesto njime nije bas kul... Prateci Apple verujem da ce se za par meseci na sledecoj generaciji ispraviti neki "logican nedostatak" i dopuniti ga nekim novitetom, pa cemo videti.

I naravno, sigurno postoji taj "magic moment" kada se prvi put susretnes sa njim uzivo, kao i sa svakim Apple proizvodom.

U stvari, verujem da imam klince nekog pristojnog uzrasta, iPad bi bio idealan poklon za Novu godinu ili rodjendan (do tada ce se stanovi verovatno meriti u terabajtima, a ne kvadratnim metrima i putovacemo u gigabitima, a ne kilometrima). S tim sto to i nije tako daleka buducnost... :)

*Namerno sam naveo ime Bara, posto je neko od vas mozda bio tamo, pa zna o kakvom mestu je rec.

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
16:55 30/01/10

:))

To - odličan, odličan komentar - savršeno logičan i tačan!

Uzgred, kad smo kod iPhone-a, ne bih mogao da ocenim koliko % njegovih moućnosti upotrebljavam ali čini mi se da postajem ovisnik (u ovim godinama!)... stalno dovlačim i isprobavam nove softvere a ne ustručavam se ni od korišćenja edge/3G - imam kod Vip-a nekakav cool paket koji mi uz razgovor donosi i adekvatan protok u Mb.

Konačno, taman dok klinci stasaju za ovakvu "igračku", Apple će ispraviti sitne nedostatke koje iPad ima sada na početku i onda eto zabave za sve...

Pozdrav.

Mika Knezevic's picture
Mika Knezevic
14:57 30/01/10

Sjajna igracka...

 ali, i dalje je to glomazno za nosanje (po kaficima) ! Nesto izmedju iPhon-a i iPad-a bi bilo savrseno !

Pedja Rusic's picture
Pedja Rusic
05:36 01/02/10

Sto da ne....

Ne znam da li ste videli ovaj clip sto je microsoft uradio.

http://www.fubiz.net/2009/03/17/microsoft-sustainability/#

Kontam da je ovo samo potez ka takvom zivotu, gde ce cak i novine biti multitouch imati svoje mikro procesore, wifi koji pokriva jutra dometa, ja sam "za", realno zelim da mi bude takva buducnost, ovo jeste veoma beznacajan proizvod ali je isti kao jedne novine koje kupite na trafici, kontam isto da su ljudi postali malo uobrazeni, ako nije revolucionarno nije vredno moje paznje.

f that, svaka stvar je revolucionarna, jes ocekivao sam tablet, koji je bezican, ima savrsen display, ima savrsenu olovku, to je tipa 80% ljudi mislilo, posto ako gledamo istoriju proizvoda i njihovih releasova uvek mesec dana ili manje neka druga firma izbaci neki neverovatan proizvod, samo da bi Apple izbacio nesto wtf dobro, ovaj put niko nije ocekivao ovo, a bash je bilo logicno da bi napravili tablet na osnovu novih wacoma

http://www.wacom.com/bamboo/bamboo_fun.php

Sad zamislite kao cintiq, samo Apple dizajn, preciznost, cistoca, bezicnost! etc.

damn

Mika Knezevic's picture
Mika Knezevic
18:33 01/02/10

 Da, ali...

nema PS, indesign, ilistrator, 3Ds...

Pedja Rusic's picture
Pedja Rusic
01:26 02/02/10

pa...

ne zelim da bude ista na njemu, vetj da je povezan na neki komp...samo konekcija da nije usb ili firewire, wetj magija! xD

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services