Festival Internazionale della Luce di Milano

Milano, glavni grad Lombardije. Grad koji na prvi pogled ne može da se pohvali lepotom kao što to mogu Pariz ili Rim, ali svakako kompenzuje svojom veličinom i nenametljivom otmenošću. U Milano sam otputovao kako bih se video sa drugom koji odlazi u Australiju na godinu dana, te sam na ovo putešestvije krenuo potpuno rasterećen, bez ikakvih očekivanja. Moram da priznam da me je grad prijatno iznenadio. Uži deo grada može da se pohvali sa nekih 4 miliona stanovnika, a kad se u to dodatno uračunaju prigradni delovi koji takođe pripadaju Commune di Milano, ta cifra se penje i do neverovatnih 7 miliona čineći Milano četvrtim po veličini gradom u Evropi.

Milano

Pogled na il Duomo i galeriju Vittorio Emanuele (plava kupola levo)

S obzirom da nisam ljubitelj klasičnog turizma (mapa, kompasa, turističkih vodiča, belih čarapa i sandala i svega ostalog što podrazumeva površno upoznavanje jednog mesta) imao sam sreće da me predvodi drug koji je rođen i odrastao u Milanu, te sam jednostavno uživao tumarajući gradom i upijajući sve ono što jedan ovakav velegrad može da pruži.

Šetajući tako gradom, u jednom trenutku sam naišao na bilbord za LED (Light Exhibition Festival) Milano i shvatio sam da pojedine instalacije svetla nisu puka "novogodišnja" slučajnost već da sam imao sreću da se u Milanu između 6. decembra i 10. januara održavao Festival Internazionale della Luce - prvi festival svetlosti u Milanu. S obzirom da ovo nije novi koncept, zanimalo me je da vidim kako je Milano osmislio prvi festival ovog tipa. Iako nisam uspeo da isfotkam baš sve (upravo jer sam prekasno shvatio da je festival u toku), ono što jesam video mi se zaista dopalo. Bilo je tu i velikih imena kao što su Patricia Urquiola, Fabio Novembre, Michele De Lucchi, kao i mnogi drugi.

Evo ukratko kako je to izgledalo (unapred se izvinjavam za zrnaste fotke):

Milano

Milano

Festivalski Signage

Milano

Dress the Monument (Piazza Cordusio). Autori: Alice Riceputi, Daniela Romano

Milano

Spiro Gira (Corso Vittorio Emanuele). Autor: Patricia Urquiola

Milano

Milano

Pulse (Gallera del Corso). Autori: Giuseppe Morando, Valentina Mammoli, Katrien Stakenborghs, Antonella Cheche.

Milano

Passareles de lumière entre mémoire et modernité (Stazione Centrale). Autor: Alain Guilhot

Milano

Le pune di Milano (Triennale di Milano, Viale Alemagna). Autor: Michele De Lucchi

Milano

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services