iPad ili iSlate?

Kao i svake godine, Apple će u sredu, 27. januara održati još jedan Apple Press Event. Kao što to i obično biva, na ovim događanjima se nestrpljivo čeka na obelodanjivanje tajni koje Apple mesecima sebično čuva u svom kreativnom arsenalu.

Prema sve masovnijim glasinama, maltene je sve izvesnije da će ove srede, nakon dužeg perioda neizvesnosti, Apple napokon predstaviti svoju verziju dugo očekivanog tablet računara. Naime, Apple je još davne 1983. godine koketirao sa ovom idejom pa je čak i razradio par prototipova (između ostalog i model pod kodnim imenom Bashful) u saradnji sa firmom Frog Design. S obzirom da je prenosivi računar osetljiv na dodir bio poprilično neisplativ u to vreme, projekat je konzerviran za neka bolja vremena. Ipak, s tehnologijom koja sve više napreduje iz dana u dan i sve isplatljivijom proizvodnjom, Apple će, izgleda, u pravi čas izaći sa novinom koja ima potencijal da ponovo oduva konkurenciju.

Apple Tablet Frog Design Bashful

Priča se naime da će Apple-ova verzija tableta izgledati kao neka vrsta pljosnatog i izduženog iPhone-a, sa ekranom od 10 ili 11 inča (verovatno se i Steve Jobs posle toliko vremena latio oklagije) ali da još nije odlučeno da li će se praviti sa OLED ili LCD ekranima. Ovo će svakako biti interesantna stavka, s obzirom da jedan OLED displej dijagonale 10 inča košta oko $400, a isti takav ali u LCD varijanti staje svega oko $60. Na dizajn timu iz Cupertina je dakle da odluče o ovom, a samim tim i da li će "iPad" ili "iSlate" biti dostupan svima ili isključivo šminkerskoj eliti.

Apple Tablet Touch Screeb iSlate iPad

Takođe je zanimljivo da je nedavno skinut sadržaj sa sajta Fingerworks, kompanije koja se bavi gesture recognition tehnologijama - odnosno prepoznavanjem ljudskih pokreta, a koju je Apple prisvojio još 2005. godine. Da li je u pitanju namerno prikrivanje tragova ne bi li se na taj način slučajno odale potencijalne mogućnosti novog Apple-ovog tableta, ili je ovo ipak samo puka slučajnost, saznaćemo veoma uskoro. S obzirom da je Apple uz lansiranje iPhone-a 2007. godine napravio potpunu revoluciju na tržištu mobilnih telefona i prenosivih uređaja osetljivih na dodir, preostaje nam samo da sačekamo sredu kako bi se i sami uverili da li ćemo uskoro zaista biti u prilici da prelistavamo časopise, gledamo fotke, surfujemo netom i sve to samo uz pomoć dodira...

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Slobodan Jovanović's picture
Slobodan Jovanović
08:53 26/01/10

100% ce ubaciti i iPhone

100% ce ubaciti i iPhone elemente tako da ce moci da se telefonira sa novog racunara... Jedino ne znam kako ce npr Ilustrator da se koristi u novom okruzenju... Bice tu svasta, ocigledno. Moracemo da menjamo navike, opet. Ocigledno da mis polako ali sigurno nestaje kao opcija a da nam prsti postaju mnogo vise sredstvo rada. Najzad cemo moci da kazemo kako sa ovih deset (!) prstiju stvaramo svoju buducnost!! Zivela nesigurna buducnost!

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services