The Significance of Sharing

Značaj deljenja u današnjoj digitalnoj eri

Knowledge is embodied in people gathered in communities and networks. The road to knowledge is via people, conversations, connections and relationships. Knowledge surfaces through dialog, all knowledge is socially mediated and access to knowledge is by connecting to people that know or know who to contact. (Denham Grey)

U današnjoj digitalnoj eri koja nas povezuje poput paukove mreže, nikada do sad nije bilo lakše da se čujemo i povežemo sa ljudima sa druge strane sveta, da sa njima podelimo mišljenje ili da od njih čujemo i naučimo nešto novo i drugačije. Više nismo primorani da računamo samo na nekadašnji monopol masovnih medija kako bismo se informisali ili došli do informacija. Kako je čuveni kanadski teoretičar komunikacija Marshall McLuhan jednom primetio - već odavno živimo u "globalnom selu" gde je "medijum poruka". To me je navelo na razmišljanje. Naime, uz pomoć današnjeg tehnološkog napretka omogućili smo da u realnom vremenu pratimo svet oko nas 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini. Dakle, sadržaj poruke sam po sebi više i nije toliko jak koliko je snažan način njenog prenosa.

Marshall McLuhan

U celom tom procesu digitalne evolucije i darvinskom borbom za opstanak i dominaciju na Internetu, jedno se nije promenilo - čovekova iskonska žudnja da sa nekim nešto podeli. Bilo da je u pitanju ideja, zapažanje ili pak nešto potpuno nepovezano, uvek postoji ta želja da se nečiji glas čuje. U tome medijum (socijalna mreža/čet klijent/komad tehnologije) i postaje dominantna figura koja oblikuje vrstu i način komunikacije.

Kada se tokom kasnih 80-ih pojavio IRC (Internet Relay Chat) i omogućio čet putem mreže u realnom vremenu, izazvao je pravu malu revoluciju u načinu korišćenja Interneta. U današnjem vremenu mobilnih smart telefona, tekstualnih poruka, kao i mogućnosti prenosa podataka preko već postojeće mobilne infrastrukture, maltene ni u jednom aspektu više nismo ograničeni kada i sa kime ćemo nešto podeliti. Na nama je samo da odaberemo kako ćemo to učiniti - da li ćemo nekom napisati poduži mail, okačiti nešto na Tumblr, tvitnuti da nam je dosadno, na brzaka proćaskati preko Facebook četa ili se pak "check-inovati" preko Foursquare-a ili Gowalla-e u lokalnom kafiću. Tehnologija nam je omogućila više različitih medijuma, a na nama je da izaberemo na koji način želimo da ga iskoristimo kako bi krearali i sa drugima podelili sadržaj.

Drugim rečima, nesvesno smo postali deo interaktivne generacije kolaborativnih bića koja vole da dele. Povezujemo i lajkujemo, komentarišemo, postujemo i poukujemo. Koliko god neki zagovornici stare škole govorili da nas to odstranjuje od realnosti, ovo i jeste postala današnja realnost koja nije beg od stvarnog života već ogromna prednost koja omogućava da se obogatimo znanjem i informacijom koja oko nas pulsira munjevitom brzinom.

Ono što sam primetio u poslednje vreme jeste da se Beograd menja i gleda da bude rame uz rame sa ostalim svetskim metropolama kada je reč o tehnologiji, razmeni inovativnih ideja i informacija. Ono što me je posebno obradovalo jeste predstojeća Share konferencija koja će se sledećeg meseca održati u Domu Omladine. Iako možda nije TED, ovo je jedan veoma značajan pionirski poduhvat koji ima za cilj da pomogne prevazilaženju raskoraka sa ostatkom sveta, pogotovo kada je reč o razmeni i deljenju informacija. Ovo je takođe jedan plemenit način da se kao društvo obogatimo nekim novim idejama i iskustvima.

Share Conference Belgrade

Verujem da upravo kroz deljenje i razmenu učimo, stvaramo, eskperimentišemo i dolazimo do ideja, a upravo su ideje te koje pokreću svet oko nas. Iskreno se radujem ovom događaju jer će se na jednom mestu okupiti i povezati stručnjaci i kreativci iz čitavog sveta. Na taj način, po prvi put je stvorena jedna velika kreativna platforma koja će domaćoj publici omogućiti direktnu razmenu iskustva, ideja i razmišljanja iz prve ruke. Upravo ovakva platforma jeste jedan novi medijum koji stvara nove mogućnosti za interakciju, deljenje sveže informacije i inspiraciju za stvaranje nečeg sasvim novog, uzbudljivog i korisnog.
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services