Šveđani u Beogradu

LOD u Kulturnom Centru GRAD

Juče sam imao priliku da prisustvujem predavanju Tobiasa Birgerssona iz švedske umetničke komune LOD. Predavanje je krenulo nešto odmah nakon 14 časova gde je visoki šveđanin (za koga sam zbog izgleda i guste brade prvo posumnjao da je neko iz naših krajeva) krenuo da sa ovdašnjom publikom deli neka svoja iskustva i predstavlja neke od LOD-ovih radova.

Priča o LOD kolektivu počinje 1999. godine kada su se 6 mladih švedskih umetnika organizovala i osnovala istoimenu galeriju u simpatičnoj ulici Norra Agnegatan u Stokholmu. LOD se uglavnom bavi dizajnom i obradom plemenitih metala, a najčešće su u pitanju unikatni komadi nakita i male serije ručno radjenih umetničkih predmeta karakterističnih za Skandinavski dizajn. Pored redovnih godišnjih izložbi i saradnji sa umetnicima i dizajnerima iz čitavog sveta, LOD često organizuju radionice i projekte u kojima sarađuju sa umetnicima iz drugih zemalja. 2000. godine bili su u Beogradu, a pre dve godine u Stokholmu predstavljen je projekat Belgrade Connection u saradnji sa umetnicima iz Srbije.

LOD Stockholm Sweden Beograd KC GRAD

Pored toga što je beogradskoj publici predstavio individualne radove koji su nastali u LOD-u kao i njihove autore, Tobias je sa publikom takođe podelio neke svoja lična mišljenja i iskustva. Dosta se pričalo o samom kreativnom procesu ali i o saradnji sa klijentima i prodajom proizvedenih komada. Zanimljivo je istaći da je Tobias spomenuo da čak ni u Švedskoj nije uvek lako raditi ono što volite a da pritom od toga možete adekvatno i da zaradite. Istakao da je za ovako nešto potrebno neverovatno mnogo truda, ljubavi ali i odricanja.

LOD Stockholm Sweden Beograd KC GRAD

Pored toga što je ovo uglavnom bila jedna kulturna razmena, Tobias je istakao jednu veoma interesantnu stvar - da u Beogradu za razliku od Stokholma postoji ogromna koncentracija pokretačke energije. Čudno je čuti tako nešto od stranca, a pogotovo od nekog ko u našem gradu boravi tek nekoliko dana. Tobias takođe nije skrivao svoje oduševljenje, te je posavetovao sve prisutne da iskoriste taj plamen kreativnost što bolje, jer je prema njegovima rečima za razliku od nas on odavno počeo da odumire u metropolama širom zapadne Evrope.

Ova mini radionica za mnoge možda i nije bila nešto grandiozno - ali ipak - kada se bolje porazmisli, svako razmenjeno iskustvo je vredno, stoga je i ovo jednočasovno predavanje otkrilo neke nove horizonte i obogatilo nas novim i svežim idejama.

LOD Stockholm Sweden Beograd KC GRAD

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services