Švedski dizajn - spoj lepog, pametnog i korisnog

Jedno od glavnih odličja dobrog dizajna jeste da konačni ishod zamišljene stvari (bilo da je u pitanju čaša za piće ili automobilska felna) bude funkcionalan i lak za korišćenje ali i ujedno estetski dobro osmišljen i interesantan.

Nešto što me je obradovalo ovih dana jeste švedski sajt Rolighetsteorin.se pod pokroviteljstvom Volkswagen-a (uskoro se očekuje i Thefuntheory.com na engleskom) posvećen ideji da nešto jednostavno kao što je ljudska znatiželja i zabava mogu da postanu glavni faktori u promeni ponašanja i odvikavanja od loših navika.

Kad je reč o Šveđanima, a i skandinavcima upošte, oni su vazda važili za majstore svog zanata. Verovatno su u svetu najpoznatiji po svojoj pedantnosti i po tome da vode računa o svakom detalju. Čar njihovog dizajna i celokupne filozofije upravo i jeste ta nekakva jednostavnost kojom taj dizajn obiluje. Kroz funkcionalnost prenesenu na igru, taj dizajn budi želju u nama da zaista bude korišćen i vrši namenjenu svrhu. Dolazimo dakle do zaključka da upravo taj dizajn utiče da život učini boljim, veselijim, prijatnijim, funkcionalnijim, i na kraju krajeva - lepšim.

Evo i zašto:

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services