Ah, ta Ravena.....

Ravena, prvo što me asocira kada pomislim na ovaj grad je….. mozaik. Bogatsvo mozaika, očuvanost, sjaj, sklad forme i boje, njihova vanvremenska lepota, maestralnost u izradi, kanalisanost ideje koju prenose jednostavno su zapanjujući.

Uverljivost i zrelost ove umetnosti su jedinstvene i ona može biti jednako sagledana kao celina i kao detalj. Zahteva duboko i pažljivo posmatranje zbog obilja informacija koje nosi a u nekim momentima deluje čak savremeno.

Ali, da li se Ravena može opisati jednom rečju? Mozaik  jeste prvi utisak a ovaj grad nudi još mnogo toga.

To je sam život koji se vidi na ulicama i koji se oseća, kafei, aperitiv barovi, mali porodični restorani, red, mir, ljudi koji se druže, penzioneri na jutarnjoj kafi po barovima, puno pešačkih zona...

Veliki izbor lokalnih vina i hrane zatim tu se može naći gastronomski kutak Pulje, Toskane i drugih krajeva Italije.Divan grad sa fantastičnom atmosferom.

Ovde i danas postoje male radionice za izradu mozaika.

Tu je i pravi karusel.

Table sa imenima ulica su prava mala umetnička dela

Nastala je kao Venecija na velikom broju malih ostrva samo nekoliko stotina metara udaljena od mora i zaštićena peščanim dinama. Rimljani su shvatili njen stratateški položaj i Oktavijan Avgust je napravio veliku vojnu luku Classe.

Ravena 402. godine postaje glavni grad Zapadnog rimskog carstva. U njoj hrišćanstvo doživljava procvat upravo preko luke Classe odakle dolaze veliki uticaji sa istoka koji jačaju razvoj Ravenske crkve.

Izdvojila bih samo nekoliko važnih istorijskih perioda Ravene kao što su period Gale Placidije (oko 390 – 450) kada su izgrađeni Krstionica ortodoksnih

Mauzolej Gale Placidije

Zatim vladavina Teodoriha (454-526) kralja Ostrogota iz čijeg vremena potiču crka San Apollinare Nuovo

Krstionica ArijevacaTeodorihov mauzolej

Period Justinijana (oko 482- 565) i Teodore (oko 497-548) kada je Ravena pod velikim uticajem Vizantije. Crkvene građevine ovog perioda su San Vitale

San Apollinare in Classe

Unutrašnja dekoracija crkve San Apollinare Nuovo

Ko god ima priliku i mogućnost trebalo bi da počasti sebe jednim odlaskom u Ravenu (može i zimi, nije obavezno toplo vreme) jer nije tako daleko, a kada se malo saberu misli ovaj grad naizgled neupadljiv ostavlja podjednako utisak savremenosti i patine, snage i naravno poetike za sve one koji su skloni romantiziranju. Pravo mesto za uživanje.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services