Bianca Cappello

Venecijanka iz bogate porodice, plemenitog roda počinje svoju životnu avanturu tako što se zaljubljuje u mladog i skromnnog Pjetra Bonaventurija poreklom iz Firence.

Njeni roditelji su se oštro suprotstavili ovoj vezi međutim Bjanka (1548 – 1587) je već čekala svoje prvo dete i zajedno sa Pjetrom prebegla za Toskanu gde se udala i rodila ćerku.

 

Bes porodice Kapelo nije se zaustavio u Veneciji već su poslali svoje izaslanike Velikom vojvodi Toskane Cozimu I Medičiju i tražili su mu da im pomogne da vrate mladu odbeglu ženu. Cozimo je prihvatio da bude arbitar u ovom slučaju, pozvao je Bjanku i Pjetra na svoj dvor da bi od njih saznao šta se desilo. Smatra se da je tu po prvi put Frančesko I (1541 – 1587 ), sin Kozima i Eleonore od Toleda ugledao venecijansku lepoticu i da se još tada zaljubio u nju. 

Bjanka Kapelo, Alesandro Alori

Kasnije se ženi  Đovanom od Austrije, sestrom imperatora,  nije mario za svoj brak i suprugu već je na sve načine pokušao da se domogne Bjanke i da održi vezu sa njom. Uskoro je cela Firenca pričala o njima i bila je podeljena između ove dve žene. Pjetro Baonaventura, Bjankin muž, dobio je novac, društveni ugled i status i to mu je bilo dovoljno da zaboravi suprugu. Ali Bjanki nije bila dovoljna Frančeskova ljubav već je na sve načine pokušavala da nadmaši jadnu Đovanu a jedini način je bio da mu rodi sina naslednika koga on još nije dobio već je imao samo ćerke.

Bjanka Kapelo, Alesandro Alori

Rešila je da se posluži lukavstvom i unajmila je trudnu devojku koja je rodila muško dete, dala ga Bjanki na čuvanje a zauzvrat je dobila posao kod jedne bogate porodice,  tako je Bjanka  ubedila Frančeska da je to njegov sin. Međutim celu ovu zaveru otkrila je majka muške bebe i lekar koji je porodio nesrećnu devojku a koji je sve priznao na svojoj samrti. Sve ovo Frančesku nije smetalo, on je prihvatio sina iako je u međuvremenu dobio i legitmnog naslednika od Đovane,  dao mu status priora i viteza reda Svetog Stefana.

Frančesko I

Samo dva meseca po Đovaninoj smrti Bjanka i Frančesko su se venčali na protivljenje porodice Mediči i cele Firence. Fiorentinci su sastavili i pogrdne stihove upućene Bjanki nazivajući je kroz rimu ženom lakog morala. Ona 1578. godine postaje Velika vojvotkinja Toskane. Postaje verna i uzorna supruga koja na svaki način pokušava da izmiri nesuglasice u porodici Mediči, bavi se humanitarnim radom, ali ništa je ne spasava od mržnje Ferdinada, tadašnjeg kardinala i Frančeskovog brata.

Ferdinando I

1587. godine 8. oktobra vraćajući se iz lova u Pođo a Kajanu, Frančesko  dobija drhtavicu i visoku temperaturu za njim iste simptome dobija i Bjanka i umiru u razmaku od 11 dana jedan za drugim. Frančesko je sahranjem u grobnici Medičija a Bjanku je Ferdinando osudio na večno izgnanstvo što dalje od njegove porodice tako da je mesto njenog groba i danas nepoznato. Njihova smrt je do danas misteriozna. Sve sumnje su pale na Ferdinanda koji je naredio autopsiju tela da bi na taj način sprao sa sebe ljagu ali ni na taj način nije uspeo da se zaštiti.

Bjanka Kapelo

Bjanka nije smela da postoji ni u sećanju, proterana i izbrisana iz svih spisa i slika ova žena predstavlja simbol slepe mržnje a kod današnjeg čitaoca može da izazove  saosećanje.

Frančesko sa majkom Eleonorom, Anjolo Bronzino

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services