Frederic Lord Leighton

Kod sestre u stanu, u Resavskoj ulici, na zidu njene spavaće sobe, videla sam print slike koja me je odmah osvojila.

Usnula lepa devojka u haljini boje šafrana napravljena od laganog i lepršavog materijala, sedi na stolici zabačene glave i mirno spava. Boje, izraz lica, njena senzualnost, lepota, vrsta tkanine, sve mi se dopalo.


Ispod nje nije pisalo ni ko je slikar ni kako se zove slika, nema informacija. Zatim, par dana kasnije na netu slučajno naletim na fotku devojke u oranž haljini. Kakva sreća! Slikar je Frederic Leighton a slika se zove Flaming June.

U tom momentu, bila je izložena u Njujorku, a inače, mesto prebivališta joj je Portoriko. Tamo ju je 60-ih godina XX veka odneo kolekcionar koji je kupio u Engleskoj za oko hiljadu funti, očaran njenom lepotom, u periodu kada nikome nije bila interesantna. Ona postaje centralna slika muzeja u kome je smeštena i od tada  doživljava svoju renesansu. Dobija značaj koji je izgubila menjajući kolekcionare i dok je stajala odbačena u nekoj londonskoj ostavi.

Devojka sa slike je Dorothy Dene, muza Lorda Leighton-a. Njegova dugogodišnja inspiracija. Ne postoje zapisi o tome da je ovaj par bio u emotivnoj ljubavnoj vezi, ali se zna da je on finansijski pomogao njenu karijeru glumice, koja je u jednom momentu postala značajna, da su zajedno povremeno živeli u njegovoj kući, odlazili  na prijeme i družili se. Bio je velikodušan prema ovoj devojci lepog izgleda, velikog stila. Posle njegove smrti dobila je pozamašnu svotu novca od lordove porodice. Umrla je samo par godina posle njega iako je bila znantno mlađa.

Smatra se da je pisac Džordz Bernard Šo koji je lično poznavao ovaj par, karaktere iz svoje knjige Pigmalion napravio inspirisan ovom neobičnom vezom. A, Frederic Lord Leighton ( 1830 – 1896 ), engleski slikar i vajar viktorijanskog doba, pripadao je grupi prerafaelita. Predsednik Kraljevske akademije, jedini slikar sahranjen u crkvi Svetog Pavla. 

Autoportret, Frederic Lieghton  1880


Zanimljiva ličnost, svestran čovek, veliki ljubitelj putovanja, prijatnog izgleda i veoma obrazovan, kretao se u najvišim društvenim krugovima.

Ono što je meni posebno bilo interesantno, jeste, da tokom mog boravka u Londonu, obiđem kuću u kojoj je živeo ovaj izvanredan i neobičan čovek,  a koja je danas pretvorena u njegov muzej.


Nalazi se u Holland Park Road – u, na broju 12. Lord je aktivno učestvovao u gradnji ove kuće koja je trajala više od 30 godina. George Aitchison (1825-1910), glavni arhitekta bio je njegov dugogodišnji prijatelj. Poslednji radovi na kući završeni su par meseci pre lordove smrti.

Arab Hall


Sama arhitektura odražava više stilova i uticaja kojima je bio izložen na svojim putovanjima. Orijentalni uticaji Sirije, Egipta, Turske su vidni. Fasada je rađena pod uticajem južne Italije. Direktna inspiracija bila je La Zisa u Palermu. Sa svih svojih putovanja donosio je keramiku, tekstil, ručno rađene pločice iz Damaska, razne predmete i druge stvari opčinjen njihovom lepotom.

Arab Hall, Tavanica
 

Mozaici, mermerni friz, fontana, svilene tapete sa različitim ornamentima, više vrsta mermernih kamina, slike, knjige, sve to na jednom mestu!

Strpenište


Treba napomenuti da viktorijanska i konzervativna Engleska ovog perioda nije trpela puno uticaja, a da lordovo opredeljenje ka prerafaelitima dosta govori o njegovoj ličnosti.

Silkroom


To je period u kome jedini kontrast zvaničnom akademskom stilu dolazi upravo od prerafaelita koji se inspirišu prirodom, osećanjima, religioznim temama kroz svojstven romantični pogled.

Studio


Izgled ove kuće između ostalog dosta govori o bizarnosti i stilu života visokog engleskog društva.

Trpezarija


Divno iskustvo i zanimljiva priča koja se krila iza jednog postera.

 

Arab Hall, detalj

Fotografije enterijera: Leighton House Museum                                                                                               

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services