Art Basel + Design Miami/Basel 2015

Da li sanjamo pod istim nebom?

Na platou koji povezuje najznačajnije svetske izložbe dizajna – Design Miami/Basel i umetnosti – Art Basel, našla se zanimljiva umetnička instalacija koja je učinila da barijere između ljudi na trenutak nestanu.

Ovaj zanimljivi multidisciplinarni projekat „Da li sanjamo pod istim nebom?“ je zasigurno highlight umetničkog leta u Bazelu.Tokom trajanja ovih manifestacija projekat „Da li sanjamo pod istim nebom?“ konceptualnog umetnika Rikrit Tiravanija, nemačkih arhitekata Nikolas Hirscha/Michel Müllera i finskog majstora kulinarstva Antto Melasniemija je bio instaliran na platou Messeplatz u Bazelu.

Novi rad je ekstenzija ranijeg rada Rirkrit Tiravanija i umetnika sa Tajlanda Kamin Lertchaipraserta pod nazivom „Zemlja“. „Zemlja“ je samoodrživa umetnička kolonija – zajednica pored grada Chiang Mai na Tajlandu, koja se vodi idejom umetničke utopije, predstavljajući ekološki i održivi model za buduće umetničke prakse, uključujući bavljenje baštovanstvom, kuvanjem, spremanje zajedničkih obeda na zajedničkim mestima okupljanja. Projekat je potpomognut od strane inženjera Bollinger + Grohmann i studenata sa „Instituta Umetnosti FHNW Akademije za Umetnost i Dizajn“ u Bazelu i  Städelschule iz Frakfurta.

Sa ovim projektom Tiravanja je pretvorio trg u veliku javnu kantinu gde su hrana, spremanje i služenje predstavljali dušu performansa. Pored grilovanog povrća i toplih supa, Tiravanja je predstavio „vegan-vegan“ pristup hrani, potpuno ekološki, koji je ranije razvio u svom rodnom mestu Chiang Mai. Svi posetioci sajma i slučajni prolaznici mogli su da se posluže besplatnom hranom, spremljenom na sunčevoj energiji, ali pod jednim uslovom da nakon konzumacije sami operu svoj pribor za jelo, kako bi se sledeći posetilac mogao poslužiti. Lepo je bilo videti sve slojeve društva, od kolekcionara umetnina do studenata, na istom mestu, kako strpljivo čekaju u redu i sa divljenjem prate poteze kuvara.


ArtBasel Acquavella Gallery
 

Art Basel - 46. izdanje najvažnijeg sajma umetnosti i dizajna na svetu je sredinom juna u Bazelu okupilo 223 galerije iz 33 zemlje predstavljajući preko 4000 savremenih umetnika.


Fondation Beyeler, Jean Michel Basquiat, Art BAsel
 

Ovaj sajam još nazivaju i „Mekom umetnosti“ i predstavlja centar oko koga gravitira svetska umetnička elita i najbolje mesto za predstavljanje umetničkog tržišta koje je je u ekspanziji.


Landau Fine Art, Art Basel


Ove godine je jasno napravljena podela između već afirmisanih galerija i onih koje obećavaju.


Olafur Eliasson, Leaving and returning, 2015, Tanya Bonakdar Gallery, New-York

 

Tako su se na prizemlju našle najpoznatije galerije Acquavella, Landau, Gmurzynska i galerije – temelji savremene umetnosti: Gagosian, Lisson, Continua, Hauser & Wirth, Pace, David Nolan, Sperone.

Landau Fine Art je prezentovao najbolje od moderne umetnosti: radove umetnika kao sto su Chagall, Picasso, Arp i Miró.


Gallery Gmyrzynska, Art BAsel
 

Na drugom spratu svoje mesto su pronašli galerije poput Marianne Boesky, sa svojim minimalističkim i elegantnim radovima, i umetnici Frank Stella i Pier Paolo Calzolari, čije su cene radova dostizale i do milion dolara.

Zanimljivom postavkom se isticala poznata Galleria Tega, iz Milana, gde su prezentovani veliki formati radova umetnika kao sto su Lucio Fontana i Valerio Adami i Christo - ov poslednji projekat „Lebdeći dokovi“.


Galleria Tega, Christo_Lebdeći dokovi, Art Basel

 

Luhring Augustine Gallery je takođe privukla pažnju radovima u plavom bakar – sulaftu mladog umetnika Roger Hiorns-a.


Roger Hirons, Untiteled2015, Luhrig Augustine Gallery, Art BAsel
 

LEVY Galerie je prezentovala radove Daniela Spoerri-ja. U Galeriji Gagosian dominirali su radovi Paul-a McCarthy-ja „Snow White Bambi“ koji je prodat za 2,8 miliona dolara. Takođe, tu su bili prikazani i radovi Anish Kapoor-a i Jeff Koons-a.


Anish Kappor, Untitled 2015 (gold sculpture), LissonGallery, Art Basel


Skulpture Tony Cragg-a su se posebno isticale na štandovima galerija Marian Goodman, Buchmann i Lisson


Tony Cragg, Marian Goodman Gallery, Art Basel

 

„Art Unlimited“ je sekcija u kojoj su bili izloženi radovi velikog formata. Na ulazu u halu prvi rad kojim su dočekani posetioci je bio performans „Egocentik Sistem“ umetnika iz Berlina Julius Von Bismarck-a, koji se tokom celog dana okretao u svojoj „rotirajucoj sobi“ skupljenih ruku i nogu, povremeno koristeći svoj mobilni telefon.


Julian von Bismark, Egocentric System, 2015, Art Unlimited, ArtBasel


Zanimljiv je bio rad Ai Wei Wei-a kula od 760 bicikala (Galeria Continua).


Ai Weiwei, Stacked, 2012, Art Basel Unlimited, 2015


Zatim i 110 radova Emilia Vedove (Galeria Dello Scudo, Verona).


Emilio Vedova, in continuum 1987 88, Art Unlimited 15, Galleria dello Scudo

 

Radovi „Untitled (Blue Placebo) Gonzaleza Torresa, instalacija „Živi Model“ Davida Shrigley-a, rad Kader Attia „Arapsko proleće“ - metafora destrukcije muzeja u Kairu, „Plastično drvo“ rad Pascale Marthine Tayou su ispunili prostor i privukli pažnju posetilaca.


Jesus, Rafael Soto, Sphere-Lutetia, Art Unlimited 2015David Zwirner, Dan Flavin European Couples,1966-1971, Unlimited in Basel 2015
 

Robert Irwin, Black 3, 2008, Pace and White Cube Gallery, Unlimited at Art Basel 2015


Design Miami/Basel je više od izložbe dizajna, gde svetske najbolje galerije prezentuju postavke muzejskog kvaliteta: nameštaja iz 20. i 21. veka, rasvete i „objets d'art“.


Galerie Maria Wettergren Paris, Design Miami Basel


Svaka postavka balansira između komercijalnih mogućnosti i progresivnog kulturnog programa, kreirajući uzbudljive saradnje sa dizajnerima i institucijama, predavanja, diskusije, panele sa fokusom na dizajn, arhitekturu, umetnost i modu i najbolje svetske dizajnere i arhitekte.


Studio Job Train Crash Table, Carpenters workshop gallery, Design Miami Basel


Sajam je ponudio uzbudljiv pregled aktuelnosti u savremenom dizajnu: od klasika dizajna prezentovanih u galeriji Dansk Mobelkunst do skulptura organskih formi u Seomi International, preko skulptura u obliku životinja R & Company do savremenog dizajna iz Kine u Gallery All.


Gallery All, Design Miami Basel 2015


Nameštaj dizajniran od strane arhitekata je nekoliko poslednjih godina u fokusu sajma, ali ove godine arhitektura vodi primat.


Edouard François, Flower House, 2015, Design Miami Basel 2015


Kustos sajma André Balazs je izabrao sedam objekata poznatih arhitekata: Shigeru Ban-a, Jean Prouvé-a , Ateiler Van Lieshout-a, lociranih u prizemlju hale.


Shigeru Ban, Carboard House, Design Miami Basel
 

Na prvom spratu smeštena je obnovljena „Demontirajuća kuća“ iz 1944 Jean Prouvé-a, u koju ce se useliti njen vlasnik Patrick Seguin nakon sajma. Većina galerija je podlegla trendu scenografije u svojoj prezentaciji, neke od njih su Demisch Danant, Jacques Lacoste, Laffanour – Galerie Downtown, sa posebno ukomponovanom arhitekturom u svom dizajnu. Radovi Isamu Noguci-ja, Prouvé-a i Perriand -a su bili u centru postavke.


André Balazs, kustos, projekat Design at Large, Design Miami Basel 2015


Mnoge galerije su bile fokusirane na male dizajnerske objekte: R & Company, The Haas Brothers, umetnik Thaddeus Wolfe. Saradnje među umetnicima posebno su bile ove godine zastupljene u sektoru dizajna nakita.


Philip Sajet, Design Miami Basel 2015
 

U galeriji Louisa Guinness mogli su se videti komadi nakita dizajnirani od strane Gavina Turka i Conrad Shawcross-a.

Swarovski Designer Of The Future Award 2015, Elaine Yan Ling Ng Sundew, Design Miami Basel 2015


Umetnici Danh Vo, Andy Coolquit i Leonor Antunes su izložili skulpture, lampe, ogledala i stolove na granici između umetnosti i dizajna.


Rotterdam, Galerie Vivid, Arnout Meijer lampa


Krajem godine iz Bazela će sajmovi biti preseljeni u Ameriku. U prvoj nedelji decembra Majami će postati umetnički i dizajnerski centar sveta i domaćin ovih značajnih sajamskih izložbi: Design Miami/Basel i Art Basel 2015.


Design Miami Basel Hala

Tekst: Ana Mikic D'Apuzzo
Fotografije: Nicola D'Apuzzo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services