Belgrade Design Week Powered by Samsung - Day 3

Treći dan BDW Powered by Samsung konferencije "Innovation2" - Dizajn proizvoda & evropske dizajn inovacije!

Treći dan konferencije "Inovacija2" bio je posvećen dizajnu proizvoda i evropskim dizajn inovacijama u segmentu pod nazivom European Innovation Session. Dan je započeo predavanjem Virgilia Fernandeza ispred kompanije Centro Stile Fiat. Predstavio nam se jedan od glavnih dizajnera u ovoj kompaniji, posvetivši svoju prezentaciju procesu dizajniranja novog FIAT-a 500 L koji se proizvodi u Srbiji. Upoznali smo se sa svim autorima i segmentima dizajna ovog simpatičnog komada koje je španski predavač Virgilio nazvao MPV Multi Purpose Vehicle. Naglasio je da u Fiatu mušterije ne nazivaju customers, već korisnicima - users. Podcrtao je emocionalni i ergonomski kvalitet novog Fiatovog vozila.


Nakon predavanja Virgilia Fernandeza (poslednji na fotografiji). Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Sledeći predavač bio je jedan od najistaknutijih industrijskih dizajnera na svetu, francuski dizajner Christophe Pillet, čije je rekordno predavanje, mereno aplauzima koje je dobijao, možda i jedno od najboljih predavanja Beogradske nedelje dizajna ikada.


Christophe Pillet, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Nesumnjivo jedan od najšarmantnijih predavača, Christophe Pillet je beogradskoj publici dokazao zašto je i jedan od najnagrađivanijih dizajnera današnjice. Multimedijalan pristup koji zastupa kroz miks arhitekture, dizajna enterijera, industrijskog dizajna i arta čini njegove realizacije punim pogotkom. Prema njegovim rečima, jednostavnost je univerzalno razumljiva, i treba je negovati. To objašnjava rečima: "You need to be center, objects must be simple!"


Christophe Pillet, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Svojih dvadeset godina iskustva pokušao je da sažme u predavanju od dva sata. I sve nas je ostavio prilepljene za svoje stolice. Njegov potpis je uvek povezan sa najboljim brendovima i projektima. Njegovo ime povećava vrednost i prestiž tih komada. Međutim, on ističe da same kompanije pokušavaju da izmisle naše potrebe, kako bi nas naterale da potrošimo mnogo novca, a mi kupujemo proizvode jer ih želimo, a ne jer su nam zaista potrebni. 


Christophe Pillet, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Od transformacije Lancel butika širom Francuske i ostatka sveta, dizajniranja novog hotela Seez u San Tropeu i restorana Maison Blanche u Fesu i Kazablanki, do osmišljavanja štanda za Reno na međunarodnim sajmovima - opus i raznovrsnost njegovih projekata zauzimaju isti položaj nezavisno od količine. Bilo da radi kao dizajn direktor za Lacoste ili je angažovan na duge staze za Driade, Cappellini i Emu, njegove uvažene interpretacije su svedočanstva veoma šik stila, a odlikuju se preciznošću i strogošću. Ako postoji Pillet stil, karakteriše ga efikasnost i usluga u smislu seksualne funkcionalnosti: sposobnost da se kristališe u projektu, uzbuđenje oko nacrta.


Torbjorn Anderssen, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Torbjorn Anderssen iz norveške komanije Anderssen&Voll prikazao je opus ove dizajn kompanije koju je zajedno sa kolegom Espen Voll-om osnovao 2009. godine. Prethodno su u okviru trija Norway Says stekli veliko iskustvo u dizajniranju nameštaja, osvetljenja i predmeta za kuću.

Proglašeni su za norveške i skandinavske dizajnere godine, a osvojili su brojne nagrade i priznanja. Lista njihovih klijenata je zadivljujuća, a najprepoznatljiviji su po saradnji sa kompanijom MUUTO.


Fotografija: Relja Ivanić


U segmentu European Innovation Session trećeg dana konferencije "Inovacija2" predstavili su nam se Evropski dizajn lideri (European Design Leaders), pet predstavnika profesionalnog kluba za vodeće evropske dizajn i komunikacijske studije i agencije. Oni su jedan za drugim održali predavanja o svom radu u oblasti grafičkog dizajna što je predstavljalo svojevrstan uvod u svečanu dodelu Evropskih nagrada za dizajn 2013 - EDA (European Design Awards) koja je upriličena isto veče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, na kojoj su posetioci iz celog sveta imali priliku da prisustvuju proglašenju dobitnika u najraznovrsnijim kategorijama u polju dizajna i komunikacija u 2012. godini.

Ova sesija članova elitne profesionalne organizacije Evropski dizajn lideri,bila je takmičarskog tipa jer je publika aplauzom nagrađivala najbolje predavače. Predstavili su nam se Liza Enebeis iz holandskog studija Studio Dumbar, zatim Yurko Gutsulyak iz Kijeva u Ukrajini, italijanski Studio FM, grčki dizajneri iz studija Designers United, i nemački Jäger&Jäger.


Adrien Rovero, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Sledeći predavač bio je švajcarski dizajner Adrien Rovero koji je veći deo svog predavanja posvetio najsvežijem projektu iz studija Rovero, simpatičnim kožnim Clickazoo životinjicama, kolekciji koju je razvio za poznatu kompaniju Hermes.

Ovaj projekat je originalno nastao još 2009. godine za nastup na Vienna Design Week-u, a sada je prestižni rasklopivi Hermes asesoar za klijentelu sa dubljim džepom. Ono po čemu je Studio Rovero najpriznatiji je projekat lampe "Saving Grace" koja se koristi isključivo za štedljive sijalice.


Aljoša Dekleva, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Aljoša Dekleva iz slovenačkog arhitektonskog studija Dekleva Gregorič bio je poslednji predavač ovogodišnje konferencije Beogradske nedelje dizajna. Bračni par Dekleva Gregorič čine Aljoša Dekleva i Tina Gregorič. Aljoša je predstavio neke od najvažnijih projekata ovog sada već priznatog međunarodnog arhitektonskog studija, koji je 2012. godine i prepoznat od strane organizacije Wan Awards koja nagrađuje najbolje arhitekte  kao "vodeće svetlo u arhitekturi 21. veka, kao izvanredne ljude koji razmišljaju unapred i organizaciju koja ima dokazani potencijal da bude sledeća velika stvar u arhitektonskom svetu!" Videli smo projekat za KSEVT Kulturni centar evropske svemirske tehnologije u Vitanju (Slovenija), zatim Clifftop kuću na Havajima, zatim XXS kuću, fabriku za reciklažu metala u mestu Pivka u Sloveniji. Arhitekturu koju stvaraju Aljoša je sveo na tri reči: reasearch, reflection, reaction.


Aljoša Dekleva, Fotografija: Vladimir Miladinović Piki

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services