Izložba “CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation” u Rijeci

Izložba “CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation” predstavljena je od 17. do 26. marta u riječkoj galeriji Mali salon (Mali Korzo 26).

 

Izložba “CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation” u organizaciji Dis-patch kolektiva posvećena je vizuelnom svetu kanadskog muzičkog kolektiva Constellation.

Projekat CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation premijerno je predstavljen u Beogradu u aprilu mesecu 2012. godine. Nakon toga, izložba je započela svoju međunarodnu turneju, i do sada je prikazana u galerijama i na festivalima u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Sloveniji. 

Prvo predstavljanje ovog sveobuhvatnom projekta u Hrvatskoj održalo se u martu mesecu ove godine u riječkoj galeriji Mali salon. Izložbu je na samom otvaranju posetilo oko 200 ljudi, a na otvaranju je upriličen koncert lokalnog kantautora Vava riječkog gitariste i bivšeg člana grupe Laufer i En Face.

Ova koncept-izložba po prvi put na jednom mestu sakuplja kompletan vizuelni opus kultne alternativne muzičke izdavačke kuće iz Montreala - Constellation Records. Na inicijativu autora i kustosa projekta Relje Bobića, a u produkciji beogradskog kolektiva Dis-patch, poziv za ovo pomalo neočekivano partnerstvo predstavljen je kanadskom izdavaču još pred nekoliko godina.

Izdavačka kuća je osnovana 1997. godine, sa namerom da se osigura prostor za nastupe lokalnih bendova koji nisu imali potrebnu podršku u svojoj zajednici.

Za Constellation su izdavali ili izdaju Tindersticks, Godspeed You Black Emperor, Vic Chessnut, Black Ox Orchestar, Elfin Saddle, Eric Chenaux, Elizabeth Anka Vajagic, Glissandro 70, Hangedup, Sofa, Sackville, Siskiyou, Dead Science, Hrsta, Clues i brojni drugi muzički projekti iz domena folka, post-rocka, noisea i avangardne improvizacije.

Izložba je od samog starta koncipirana kao putujuća, pa su svi elementi koje je beogradski arhitektonski studio Petokraka dizajnirao specijalno za ovaj projekat, rasklopivi i prilagodljivi različitim prostorima.

Osim premijernog izdanja u Beogradu koje je predstavljeno u aprilu 2012. godine, izložba je već gostovala u Ljubljani, kao i u Bernu, Leipzigu i Beču kao deo nesvakidašnje turneje etikete Constellation povodom 15 godina postojanja.

Izložba bi trebalo da poseti i svoju pra-postojbinu Montreal tokom 2015. godine, uz direktno učešće vizuelnih autora koji su uobličavali njihov nesvakidašnji vizuelni identitet tokom poslednje dve decenije.

Specifičnost ove izložbe i ambijentalne postavke je da se jednom muzičkom temom bavi isključivo kroz vizuelni registar. U prvom planu nisu muzičari i njihove kompozicije, već omoti njihovih izdanja i plakati za koncerte, prateći printovi, objekti, fotografije bendova sa turneja, kao i u studijskom okruženju u Montrealu.

Zahvaljujući svom senzibilnom i beskompromisnom pristupu vizuelnom uobličavanju svojih izdanja, kao i posebnog obraćanja pažnje na vrhunsku DIY produkciju, ručnu štampu i upotrebu specijalnih papira, etiketa Constellation postala je globalno prepoznatljiva kao jedna od najaktivnijih i najupornijih indie pojava na globalnoj muzičkoj sceni tokom poslednjih 20 godina.

Taktilnost je od velike važnosti za Constellation izdanja, tako da i ova izložba na specifičan način pruža posetiocima priliku da na jednom mestu sagledaju i dodirnu kompletan opus ovog izdavača koji je do sada objavio preko 100 muzičkih izdanja u različitim formatima, uz poseban naglasak na vinile. Bitan aspekt izložbe je i prenošenje CST estetitke u prostor kao i kreiranje ugodnog ambijenta za publiku, u kome može provesti više vremena i uživati u prikazanim vizuelnim rešenjima, ili odgledati izbor video radova nekih od njihovih autora.

Iza naziva Impulse, u okviru koga se izložba održava i koji po prvi put u Rijeci organizuje lokalno udruženje Distune, stoji višednevno festivalsko događanje kome je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog muzičkog segmenta. Manifestacije pruža promišljanje muzike kroz različite umetničke forme i medije. 

Kustos i autor projekta: Relja Bobić; Dizajn izložbenog modula: Studio Petokraka; Grafički dizajn: Isidora Nikolić; Dizajn izložbe: Relja Bobić, Isidora Nikolić, Aleksa Bjelović, Milica Maksimović; Koordinator: Neda Šorak; Stolari: Vlada Vidaković, Dejan Klajić, Srđan Carević; Obrada metala: Gojko Suša; Produkcija: Dis-patch Kolektiv & Distune promotion & SKC Rijeka; Posebno hvala Don Wilkie & Ian Ilavsky.

Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

Fotografije: Saša Arsić 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services