Digital Cities Bootcamp

Projekat Digitalni gradovi ima za cilj da poveže gradove Velike Britanije i Zapadnog Balkana putem digitalne i kreativne industrije!

Nakon zvaničnog početka projekta Digitalni gradovi u Crnoj Gori i niza sastanaka i događaja u Velikoj Britaniji, predstavnici digitalne industrije sa područja zapadnog Balkana su od 21. do 23. februara imali priliku da budu deo intenzivnog trening kampa u „Mokrin House“-u, prvom i najnaprednijem ruralnom habu u regionu.

Povezivanjem profesionalaca koji rade u ovom sektoru, jačanjem njihovih veština i umrežavanjem, projekat doprinosi jačanju kreativne i digitalne ekonomije i pruža mogućnost za bolju međunarodnu saradnju.

Tokom trodnevnog boravka u Mokrinu, preko 40 predstavnika digitalne industrije iz regiona imalo je priliku da intenzivno radi na najaktuelnijim temama, sa istaknutim ekspertima međunarodne digitalne scene.

Brojna predavanja i radionice obuhvatili su aktuelne teme, kao što su preduzetništvo u kompanijama 21. veka, menadžment digitalnih proizvoda, timska kultura, strateški marketing i razvoj digitalnog biznisa, razvoj i mapiranje digitalne zajednice i otkrivanje blockchain-a.

Takođe, za sve one koji su započeli saradnju sa partnerima iz Velike Britanije, trening kamp je ujedno bio i prilika za pripremu implementacije njihovih zajedničkih projekata.
Trening kamp, u kome je učestvovalo 38 predstavnika habova i digitalnih MSP-ova sa područja Zapadnog Balkana, otvoren je predavanjem Habiba Leševića, gostujućeg profesora na Cass Business School i Royal College of Arts u Londonu, sa temom preduzetništva u 21. veku.

Istaknuti predavači, među kojima su bili i Lazar Džamić sa Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda; Yiuwin Tsang, predstavnik konsultantske organizacije Disruptive Thinking iz Velike Britanije, kao i Jovana Tokić, predstavnica startapa Autheos iz Amsterdama i Nana Radenković iz Nove Iskre, podelili su svoje znanje i iskustvo i omogućili im da se na konkretnim primerima upoznaju sa različitim pristupima rešavanja problema u svakodnevnom radu i strateškom delovanju.

Na događaju su se predstavili i Mališa Pušonja, koji se bavio domenom blockchaina, i Kerem Alper iz istanbulskog haba Atoyle Labs, koji je govorio o mapiranji zajednice i razvoju partnerstava.

Larisa Halilović, direktorka British Council-a u Bosnu i Hercegovini, ujedno i direktorka projekta Digitalni gradovi, ovom prilikom je izjavila: „Izuzetno sam ponosna na dosadašnji uspeh učesnika projekta. Način na koji su se povezali, uspostavili saradnju i podelili svoja iskustva i znanje jedni sa drugima je zaista inspirativno. Posebno me raduje činjenica da će novostečena znanja moći praktično da primene u svom svakodnevnom radu i doprinesu daljem jačanju odnosa Velike Britanije sa regionom Zapadnog Balkana. Ovi mladi ljudi svojom inovativnošću i preduzetništvom svakog trena menjaju svet u kojem živimo i zadovoljstvo je biti spona koja ih povezuje.“

Projekat Digitalni gradovi će trajati do kraja marta 2018. godine, a finalna konferencija na kojoj će prisustvovati svi učesnici, biće održana u Velikoj Britaniji.

 

Fotografije: Nemanja Knežević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services