Digital Lab.in 2019

Drugo izdanje IT Konferencije Digital Lab.in okupilo je preko 400 akreditovanih učesnika, 27 i 28. septembra u Labinu u Istri.

 

Budućnost može biti ružičasta - i digitalna!

 

Digital Lab.in je dvodnevna ICT konferencija koja se održava u Labinu u Istri, i koja već drugu godinu za redom dovodi vrhunske govornike u web, mobilnom i softverskom dizajnu i razvoju.

Radionice i konferencija održani su 27. i 28. septembra u Labinu, predivnom srednjevekovnom mediteranskm gradu koji je smešten 320, iznad mora, s pogledom na Kvarnerski zaliv i ostrvo Cres.

To su bila dva dana nezaboravnog iskustva za programere, digitalne nomade, dizajnere i sve one koji žele da se upoznaju sa novim tehnologijama.

Konferencija je već u prvom izdanju, prošle godine, dovela u Hrvatsku zvučna imena poput Dog studija iz Belgije, Build in iz Amsterdama kao i Vitalyija Friedmana. Ove godine spisak je još duži...

Uz predavanja, profesionalne radionice, brojne aktivnosti umrežavanja, Digital Lab.in je prepoznat već po odličnoj zabavi i nezaboravnom gastro-eno doživljaju.

Na ovom izdanju su se za to pobrinuli Velo kafe iz Labina, vinarije Negri i San Martino, kao i mnogi drugi prijatelji i sponzori.

Digitalni dizajneri i developeri nove generacije - tako se zovu ti mladi, moderni i neopterećeni ljudi koji su pre nedelju dana napunili, razbudili i razdrmali pomalo usnuli rudarski grad, koji se spremao na duži odmor nakon naporne i vrlo solidne turističke sezone.

Ko li je iskopao još kakav grumen iz dubina labinskog podzemlja, koji bi mogao privući trenutno najtraženiju i najbolje plaćenu radnu snagu u Hrvatskoj - IT profesionalce?


Harry Roberts, csswizardry.com


Prošle godine, baš negde u ovo vreme, dogodilo se prvo izdanje ove mlade digitalne konferencije Digital Lab.in - i to očigledno ne toliko slučajno kako se "na prvu loptu" činilo. 

Bilo je tu nekih međunarodnih faca, spustilo se do mora "kvarat Zagreba", napravilo se malko "šušura" po gradu - ali ipak, za Smashing Magazine, Built in Amsterdam ili Dog studio čuli su samo zagriženi fanovi web tehnologija.

Ove je godine, čak nešto skromnije najavljeno, drugo izdanje u Labin dovelo imena koja govore mnogo više o snazi i važnosti ove samo naizgled male konferencije - Google, Booking.com, Raiffeisen, pa i hrvatski Infobip - svetski su brendovi za koje znaju
čak i oni koji kompjutere i telefone koriste samo za e-mail ili Facebook.


Merlin Rebrović, Google
 

Kene Udeze, Booking.com


Keynote predavači koji su učestvovali na ovogodišnjem Digital Lab.in-u su: Merlin Rebrović, UX Design Lead Google, Zürich, Switzerland; Thomas Ragger, Creative Technologist & Thomas Lichtblau, Co-Founder and head of design
Wild.as, NYC / Vienna; Mario Šestak, Head of Design Bornfight, Zagreb; Harry Roberts, Front-end Architecture and Performance Engineering csswizardry.com, UK; Kene Udeze, UX Designer Booking.com, Amsterdam; Magdalena Magličić, Mobile and web frontend developer; FIVE, NY / Zagreb; Sanja Tubak, Lead Product Designer at Infobip, Vodnjan; Enkelejd Zotaj, Executive Director of IT at Raiffeisenbank bank; Antonio Perić-Mažar, CEO and Co-Founder Locastic, Split. 


Thomas Ragger & Thomas Lichtblau, Wild.as
 

Magdalena Magličić, Five
 

Antonio Perić-Mažar, Locastic


Nakon predavanja održan je panel na temu "How can a geek become a director or CTO?" koji je moderirao Ivan Brezak Brkan.

Zaiste se nešto veliko i neočekivano događalo u tom malom, samozatajnom Labinu - i svakako ne bez razloga! Preko četiri stotine akreditovanih učesnika, dva dana u kojima je održano pet profesionalnih radionica i više od deset "keynote" prezentacija hrvatskih i međunarodnih IT i web stručnjaka, mala dvorana SC Franko Mileta koja je produkcijski izgledala kao mesto gde se odvija finale Eurosonga, završni party u Lamparni - sve je to zahtevalo organizaciju koja se nije mogla dogoditi slučajno ili "poklopiti" nizom srećnih okolnosti.


Domagoj Ostović, Lloyds Digital 


Međutim, iza svega ne stoje niti veliki kapital, niti gigantske kompanije, a niti javna mašinerija - već jedna, još uvek mala, ali rapidno brzo rastuća, uporna i profesionalna ekipa Lloyds Digital iz Labina, koja je uz svesrdnu produkcijsku pomoć takođe lokalnih event profesionalaca iz kompanije Vedras i audio-video kreativaca Level 52, dokazala da se iskrenim i srčanim pristupom, bez "fige" u džepu i s jasnim ciljem i u malu sredinu mogu dovesti velika i značajna imena. Za dobru atmosferu u pauzama je bio zadužen Pierre (Loud Minority Belgrade) a za party u Lamparni ekipa iz Seriously Twisted

Za ovu je konferenciju - kao i za digitalne i ICT profesionalce u Labinu - svetla budućnost zagarantovana. Zato, neka nikoga ne začudi ako se već kroz koju nedelju počne pričati o trećem izdanju Digital Lab.in-a i ako se pojave prve pretprodaje karata za septembar 2020. Budućnost je iza ugla, a Labin ima sreću što u njemu postoji ekipa koja zna prečicu do nje. 

Na naslovnoj fotografiji: Mario Šestak, Bornfight

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services