FLUID 2

Završen prvi FLUID-ni ciklus

FLUID je koncipran kao dizajn forum – niz predavanja, panel diskusija, radionica i izložbi koje se u okviru dve sesije (april, jun 2014) održavaju na više lokacija na Cetinju.

Projekat ima integrativni karakter u smislu povezivanja stručnih dizajnerskih praksi sa javnim interesom, posebno interesom lokalne zajednice. Objedinjuje više subjekata: akademsku zajednicu, mlade kreativne potencijale, stručnu javnost, lokalnu samoupravu, kulturne institucije i građane kao pojedince.

Na Cetinju je od 24. do 30. aprila 2014. održana prva sesija FLUID dizajn foruma #02/2014. Tema foruma je "Grad i komunikacije".

U sedam dana koncentrisanog programa posetioci su imali priliku da vide poznata imena regionalne i svetske scene grafičkog dizajna. 

Predavači, učesnici prve sesije FLUID-a bili su: Srđan Ćešić, Nikola Đurek, Jaime Garcia, Mirko Ilić, Dalida Karić-Hadžiahmetović, Aleksandra Nina Knežević, Dejan Kršić, Viktor Koen, Ivan Kucina, Ana Matić, Miomirka Mila Melank, Duško Miljanić, Matthias Müller-Wieferig, Lazar Pejović, Borut Vild i Dijana Vučinić.


 

FLUID je otvoren i predstavljen na trećoj PechaKucha Nights Podgorica, na kojoj su učestvovali: Ana Matić (FLUID dizajn forum), Sanja Planinić i Đorđe Jovanović (SOS Dizajn Festival Sarajevo), Slađana Ivezić, Lidija Rabrenović, Marko Tufegžić, Senja Vild (Beograd), Luka Laković, Mišo Joskić, Tatjana Rubežić, Emin Mustafić i Balša Lompar.

Seriju predavanja, drugog dana foruma otvorila je Aleksandra Nina Knežević, koja je otkrila kako izgleda proces rada na dizajniranju knjiga za sarajevsku izdavačku kuću Buybook. Crnogorski freelance fotograf i oficijelni fotograf CNP-a, Duško Miljanić, prikazao je magični svet pozorišne fotografije. Iste večeri u Galeriji 420, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje otvorena je izložba plakata Challenges of modern living Dalide Karić-Hažiahmetović iz Sarajeva.

Treći dan FLUID-a nastavljen je pričom o agitacijskom plakatu i otpočeo je predavanjem Dalide Karić-Hažiahmetović. U okviru programa FLUID design friends, Miomirka Mila Melank (ULUPUBIH) predstavila je projekat SARAJEVO 100, a Borut Vild (NVO Blokovi, Beograd) podsetio je sve bivše "vojnike" na četiri izdanja beogradske konferencije Grafički dizajner: autor ili univerzalni vojnik, i predstavio kako je izgledao dizajn u Srbiji u periodu 1950-1970. Isto popodne na Cetinju, "šakom u lice" sreli su se Mirko Ilić i autor knjige Dejan Kršić, koji su u nadahnutom razgovoru otkrili šta stoji između redova knjige "Mirko Ilić: Fist to Face"

Izložba Underground Images: School of Visual Arts Subway Posters, 1947 to the present  –  School of Visual Arts, NY, otvorena je u galeriji Atelje Dado i na glavnom gradskom trgu na Cetinju.

Publika je imala priliku da vidi preko 50 originalnih plakata ove elitne njujorške škole (Gail Anderson, Marshall Arisman, Gene Case, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Sal DeVito, Louise Fili, Audrey Flack, Nathan Fox, Bob Gill, Robert Giusti, Milton Glaser, Phil Hays,  Mirko Ilić, Viktor Koen, Stephen Kroninger, Marvin Mattelson, James McMullan, Jerry Moriarty, Tony Palladino, Stefan Sagmeister, David Sandlin, Paula Scher, Eve Sonneman, Gilbert Stone, George Tscherny, James Victore, Robert Weaver), kao i da se sretne sa dvojicom autora, profesorima na SVA (NY): Mirkom Ilićem i Viktorom Koenom, koji je i otvorio ovu izložbu.

Četvrto kišno cetinjsko jutro započelo je sa maestralnim tipografskim vođenjem Nikole Đureka, nakon čega je sledio čudnovati svet ilustracija Vikotora Koena (SVA, NY).

Jaime Garcia predstavio je Školu vizulenih umetnosti iz Njujorka (SVA,NY).

U pauzi između predavanja studenti su imali priliku da se sretnu i čuju direktnu korekturu od četvorice veličanstvenih - Mirka Ilića, Boruta Vilda, Dejana Kršića i Nikole Đureka. Viktor Koen analizirao je portofilo studenata koji su svoje uže usmerenje opredelili u pravcu ilustracije.

U nepredvidljivu budućnost postsocijalitičkog grada učesnike je nadahnuto poveo arhitekta Ivan Kucina.

Peti dan foruma bio je rezervisan za Panel diskusiju. Dr. Matthias Müller-Wieferig, direktor Goethe-Instituta, Beograd i Ivan Kucina predstavili su niz aktivnosti koje su realizovane u okvru projekta Urban Incubator Belgrade. Nikola Đurek predstavio je projekat Tipografija i signalizacijski sustav zagrebačkih ulica i kućnih brojeva. Dijana Vučinić, prenela je atmosferu sa prethodnih radionica Kotor APSS-a, a organizatori Ana Matić i Lazar Pejović su predstavili projekat Mapiranje tematskih staza i specifična turistička signalizacija lokaliteta Godinje – rezultate radionice treće sesije prošlogodišnjeg FLUID dizajn foruma koja je septembra 2013. održana u selu Godinje. Dinamični tok FLUID Panela bio je upotpunjem maestralnim vođenjem Boruta Vilda i Dejana Kršića.

Izložba Ilustracije To Go, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić". Aleksandra Nina Knežević predstavila je radove koji obuhvataju turističku, suvenirsku, image-building, brand establishing i site-recognition produkciju za grad Sarajevo.

Veče je završilo dvosatnom, kao i uvek nadahnutom pričom Mirka Ilića. U prvom delu izlaganja predstavio je knjigu "Lettering Large" koju je prošle godine objavio zajedno sa Stevenom Hellerom, a u drugom delu predavanja diskutovao o profesiji dizajnera uopšte, o odnosu prema poslu, o druženju sa velikim svetskim dizajnerima, o životu i ljubavi vrednim stvarima.

Šestog dana FLUID-a, smehom i zbiljom učesnike je probudio Laughtivism Srđana Ćešića, nakon čega su učesnici utonuli u beskrajno maestralno izlaganje Dejana Kršića, koji je proveo kroz dizajn u Hrvatskoj iz perioda socijalističke modernizacije. 

Tokom svih fluidnih dana preko 40 studenata Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju imali su priliku da učestvuju u radionicama.
Ivan Kucina, profesor i arhitekta iz Beograda, vodio je radionicu Mapiranje grada: Cetinje u krugovima. Aleksandra Nina Knežević, radionicu Cetinje to go. Fotograf Duško Miljanić, vodio je radionicu Cetinje – pogled iznutra. Poslednji dan FLUID-a bio je rezervisan za prezentacije radionica, gde su studenti pokazali da ovakva koncentrisana dešavanja zaista ispunjavaju postavljene ciljeve organizatora, koji su pre svega usmereni ka njima.

I panel diskusija, kao i radionice i izložbe, bavile su se krovnom temom – Grad i komunikacije. I u drugoj, junskoj sesiji (9–14. jun 2014) FLUID dizajn forum nastavlja ovu tematsku celinu. U okviru FLUID Expo programa predviđeno je gostovanje i izložba Slavimira Stojanovića, kao i prezentacija namaTRE.ba bijenala. Ivica Mitrović iz Splita, koji je i prošle godine bio na FLUID-u, vodiće radionicu dizajna interakcija - Cetinje - Hibridni grad. Slavimir Stojanović radionicu plakata Cetinje – pogled iznutra, a Boštjan Botas Kenda (ALUO Ljubljana) radionicu koja će se baviti mapiranjem i orijentacionim sistemima. Predavači druge sesije biće i arhitekta Rifat Alihodžić iz Podgorice, Igor Bošnjak iz Trebinja i Oleg Šuran iz Pule.

Projekat FLUID dizajn forum suorganizuju Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje i Narodni Muzej Crne Gore, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, US ambasade u Podgorici, Ambasade Republike Slovenije, Goethe-Instututa Beograd, Prijestonice Cetinje, School of Visual Arts i Mirko Ilić Corp. iz Njujorka, i mnogih domaćih agencija: DAA Montenegro, DesignBox, Primo design i Doding. Izvršni producent je kompanija MAS trade, Cetinje.


Fotografije: Duško Miljanić i Lazar Pejović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services