FLUID dizajn forum #05 | Izveštaj | Deo treći

U trećem, pretposlednjem izveštaju prve sesije petog izdanja FLUID dizajn foruma „Vidljivo_Visible“, koji se dešavao u Podgorici od 21. do 27. aprila i 26. aprila na Cetinju, ponajviše ćemo se baviti RUTOM!
 

Postoje bar dva razloga za to, a da nisu na nivou spektakla i merenja veličine neke dizajnerske zvezde. Prvo, Ruta je nama veoma blizak autor. Preko "ograde" pomno pratimo već dosta godina unazad šta tačno radi. S obzirom da stvara veličanstvene stvari u susednoj državi već punih 23 godina, i da je jedan od najznačajnih protagonista dizajnerske scene u Hrvatskoj okupljene oko nezavisnih časopisa, smatramo da je to već dovoljno dobar razlog za ogromno poštovanje koje imamo prema njegovom delu.

Drugo, zbog svog dizajnerskog opusa, njegovog kvaliteta ali i obimnosti produkcije, uživa naravno i ogromno poštovanje sredine u kojoj stvara. Svaki hrvatski dizajner koji iole drži do sebe, bilo da je potekao u godinama "pre" ili "nakon" Rute, reći će vam da je Ruta genije. 

Dejan Dragosavac Ruta počinje da ulazi u svet grafičkog dizajna 1994. godine zahvaljujući angažmanu u Arkzinu i bliskoj saradnji sa Dejanom Kršićem. Svoj studio pokreće 2003. godine i nastavlja sa intenzivnim radom u oblikovanju hrvatskih nezavisnih časopisa, ali i hrvatske nezavisne kulture uopšte. To radi i dan danas.

Ipak ćemo i ovo reći - ako je Juko Šimizu (Yuko Shimizu) bila Bjork (Björk) ovogodišnjeg Fluida, Dejan Dragosavac Ruta je bio Tom Jork (Thom Yorke)

Nedelja, 23. april - treći dan Fluida, bio je u znaku Dejana Dragosavca Rute!

Al postoji život i pre Rute! Naime, program trećeg dana FLUID dizajn foruma počeo je konferencijskom prepodnevnom, da ne kažem jutarnjom, prezentacijom arhitekte Ivana Rajkovića iz podgoričkog neformalnog udruženja Gradio.me. Prezentacija je bila upravo i posvećena projektu pod ovim imenom, čiji je Ivan jedan od osnivača, ali i voditelj istoimene radio emisije. Ovo udruženje okuplja studente i mlade stručnjake iz oblasti arhitekture, urbanizma i ekologije, koji posredstvom različitih platformi (web sajta, društvenih mreža, raznih akcija, radio emisije) utiču na stepen uključenosti ali i informisanosti javnosti u ove sfere prostornih praksi.


Ivan Rajković, Gradio.me

 

Dugo iščekivana prezentacija Dejana Dragosavca Rute, usledila je odmah posle, i kako se uhvatio mikrofona, gotovo da ga nije pustio. Šalu na stranu, od njega se nije moglo očekivati da će izvrteti slajdove i površno prezentovati svoje projekte. Ruta je kao i u svom poslu, na najtemeljniji i najpametniji način, pokušao ipak da nam da uvid u ono što nas je očekivalo u Perjaničkom domu i Galeriji "Klub" Centra savremene umetnosti Crne Gore te isto večeri, na njegovoj izložbi, koju u Podgorici gledamo pod nazivom “VIDI DIZAJN!”. Predavanje mu je na sličan način bilo segmentirano, tako da smo sve elemente izložbe koja je modularnog tipa, mogli da procesuiramo iako nam je ceo projekat već bio poznat, pošto je veći deo ove izložbe prikazan u HDD galeriji prošle godine pod nazivom "ČITAJ DIZAJN!", kada su bili izloženi samo magazini i časopisi na kojima je Ruta radio 90-ih i 2000-ih. 

Predavanje je bilo naslovljeno „Uloga dizajna u nezavisnoj kulturi“ a sadržinski je, najvećim delom, ili gotovo celokupno, odgovaralo dizajnerskoj praksi oblikovanja magazina i časopisa (koja je trajala gotovo dve decenije), koji su i predmet pomenute izložbe, a koji su ga velikim, možda najvećim delom, odredili kao dizajnera. Među njima su: Arkzin, Bastard, Nomad, Godine nove, Libra libera, Gordogan, Up&underground, Civilno društvo.hr, Frakcija... Osim magazina, časopisa, novinskih izdanja, fanzina, Ruta se u velikoj meri osvrnuo i na druge svoje projekte koje bismo mogli svrstati u tu neku kulturno - civilno društvenu scenu, čiji je "označitelj" i sam postao. Tu pripadaju A3 Plakati za mamu - Multimedijalni institut. Zatim, projekti za Kontejner - biro savremene umetničke prakse (Ekstavagantna tijela, Touch me festival, DevetArt). A najstrastveniji je bio u delu predavanja posvećenom platformi, sada već političkoj stranci - "Zagreb je NAŠ!", koja se na predstojećim lokalnim izborima u Hrvatskoj, bori za mesto gradonačelnika i nekoliko mandata u skupštini. Ruta je deo tima koji realizuje ovu kampanju, i čini nam se da je na to veoma ponosan, i treba da bude!

Nakon Rutinog, održana su još dva predavanja. Prvo su mladi arhitekti Miloš Gačević i Tamara Marović predstavili organizaciju Urbar koja u svom timu okuplja diplomirane arhitekte, a koji već nekoliko godina unazad organizuju razne manifestacije s ciljem promovisanja kako sami kažu "pravih vrednosti u oblastima arhitekture, urbanizma, dizajna, prostornog planiranja, vizuelnih umetnosti, kulture uopšte, zaštite životne sredine, kao i kroz razvoj civilnog sektora".

Naša draga Iva Čukić iz Ministarstva prostora došla je ovom prilikom u svoju drugu državu da predstavi projekte i akcije u kojima je učestvovala u okviru ovog kolektiva, ali i da približi crnogorskoj publici čime se tačno ovaj kolektiv bavi već skoro sedam godina. Razvoj gradova, promišljanje njihove budućnosti kao i urbane transformacije i politike, sve su to polja delovanja ovog Ministarstva, koje sve prati i na sve reaguje. Sa tolikim iskustvom u najraznorodnijim oblicima aktivizma, Iva je na veoma ekspresivan i precizan način pojasnila šta sve obuhvata delatnost Ministarstva prostora - od neformalnog stvaranja novih, preko odbrane postojećih javnih prostora koji su neiskorišćeni ili uzurpirani, do next level akcija - organizovanja sadržaja u takvim prostorima, novim kulturnim praksama (poput galerije Inex Film, okupacije bioskopa Zvezda i Ulične galerije...), a sve to potpomognuto uradi sam filozofijom i samo-organizovanjem. Iva je doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu gde je gostujući saradnik i predavač na Departmanu za urbanizam. Najveće oduševljenje publike izazvali su slajdovi i priča oko akcija Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, u kojima Iva naravno participira, u "prvoj liniji odbrane". 

Večernji deo programa je bio posvećen izložbama iz programskog segmenta FLUID Expo, a u okviru kojeg su organizovane Rutina izložba "VIDI DIZAJN!" u prostorijama Perjaničkog doma i Galeriji "Klub" Centra savremene umetnosti Crne Gore i Retrospektiva arh. Slobodana Vukajlovića koja je otvorena u Umetničkom paviljonu Udruženju likovnih umetnika Crne Gore.

Napomenuli smo da je Rutina izložba modularnog tipa, da se vremenom gradila, i otvorena je za nove nadogradnje. Ona zapravo objedinjuje njegove tri prethodne izložbe a koji su ovde predstavljani kao zasebni izložbeni moduli: “Magazini i časopisi”; “Plakati za mamu”; “Kontejner − dizajn savremene umetničke prakse”. Izložbu su otvorili dizajneri Borut Vild i Oleg Šuran, a postavka je trajala do 10. maja.

"Magazini i časopisi“ koje je Ruta oblikovao poslednjih 20-ak godina su osnovni i najveći deo ove izložbe, i oni su bili predstavljeni u Centru savremene umetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ (Dvor kralja Nikole). Prikazano je njih stotinak, među kojima su: Arkzin, Bastard, Nomad, Godine nove, Up&underground, Libra libera, Frakcija i Gordogan. Drugi i treći segment izložbe smešten u istom prostoru,  obuhvatao je A3 Plakate za mamu - Multimedijalni institut i projekte za Kontejner - biro savremene umetničke prakse, koji su bili prikazani u Galeriji "Klub" Centra savremene umetnosti Crne Gore. I kako Ruta kaže - "A3 plakatići za MAMU, programirani su da ih radim po pola sata. Al, kad se skupi pola sata, po pola sata, eto ti ga pošten rad jedan veliki. Kad se spoje, svi oni, popune zid".

Isto veče, al s početkom u 21 čas, u Umetničkom paviljonu Udruženja likovnih umetnika Crne Gore, otvorena je retrospektivna izložba arhitekte Slobodana Vukajlovića (1934 – 2006). Na izložbi su prikazana njegova autorska ostvarenja. Izložbu su otvorili dr Svetislav Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta i Borislav Vukićević, arhitekta i novinar. Autor izložbe je David Delibašić, akademski slikar i unuk Slobodana Vukajlovića. 

O značaju ovog velikana arhitekture u Crnoj Gori, možda najviše govori činjenica da je oblikovao nezaobilazne tačke u mapiranju crnogorske i regionalne arhitekture, a njih ima ponajviše u Nikšiću. Poreklom iz ovog grada, učinio je da su njegova autorska dela postala sam simbol grada. Cilj ove izložbe je pre svega da se Vukajlovićevo stvaralaštvo da javnosti na uvid u što kompletnijem formatu, da se valorizuje, zaštiti, od zaborava, ali i da se uvrsti u kulturnu baštinu Crne Gore. Kao jedan od pionira modernizma ostavio je za sobom gotovo brutalističke građevine a u svom rodnom gradu reperne objekte poput Motela Jastreb na Trebjesi, Investicione banke, Dečjeg vrtića, Katoličke crkve, Kapele, Solitera, Doma studenata...kao i Spomenik streljanim borcima. Doktorirao je 1978. godine sa disertacijom pod nazivom "Heksagonalni sistemi u arhitekturi". Umro je u Nikšiću 2006. godine.

Nastaviće se.....

Prvi deo izveštaja pogledajte na ovom linku.

Drugi deo izveštaja pogledajte na ovom linku.

Organizator Fluida je Fakultet likovnih umetnosti (FLU) Cetinje. Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja Fluida: Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport grada Podgorice, Prestonica Cetinje. Izvršni producent: MAS Trade. 
Tim koji je zaslužan za još jedno uspešno izdanje Fluida koje ćemo pamtiti, čine:
FLUID koordinatori Ana Matić, Nikola Bada Radonjić i Zdravko Delibašić Beli - za FLUID; Lazar Pejović - za FLU Cetinje; Slavica Stamatović Vučković - za AF Podgorica. FLUID Assistant Team Adela Zejnilović, Sandra Đurović, Maša Mušikić, Jelena Bajić Šestović, Marija Ćaćić, Nevena Mijušković, Maša Elezović, Milutin Pavićević; FLUID Consulting Team Slavko Pejović, Robert Aleksić, Lejla Abdić Đoković. FLUID Support Team Dejan Drašković, Veljko Kopitović, Helena Tošić. FLUID PR Milena Pejović
Fotografje: Iva Ivanović i Helena Tošić
 
Pripremila: Ivana Srdanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services