FLUID dizajn forum #05 | Izveštaj I Deo prvi

Prva sesija petog izdanja FLUID dizajn foruma pod nazivom „Vidljivo_Visible“, održana je u Podgorici od 21. do 27. aprila i 26. aprila na Cetinju.

Imali smo čast da ispratimo svih šest intenzivnih dana Fluida, da se sretnemo sa dragim ljudima, upoznamo neke nove goste i nove generacije studenata, kao i da steknemo bolji uvid u crnogorsku scenu grafičkog dizajna.

Opšti utisak je da Crna Gora, ne samo što zahvaljujući ovoj manifestaciji staje rame uz rame ostalim brojnim državama iz regiona sa njihovim dizajnerskim konferencijama, već ide i korak više na tom teškom putu afirmacije vizuelne kulture i edukacije u sopstvenoj sredini, povezujući stručne umetničke prakse sa javnim ili ekonomskim interesom lokalne zajednice i privrednim subjektima, ali i pružanjem mogućnosti veoma mladim ljudima na početku njihovih karijera da participiraju u ovim procesima.  

Zahvaljujući upornosti i ogromnom trudu koordinatora Fluida koji ulažu svake godine u ovu sada već kompleksnu i veliku manifestaciju, Fluid dizajn forum je postao referentna tačka za svakog ozbiljnijeg kreativca razvojnog tipa, a ponajviše za one mlade ljude koji su na samim počecima svog kreativnog promišljanja, konkretnog i praktičnog rada i realizacija projekata, bilo da su u pitanju oni studentski ili freelance poslovi. Fluid je mesto za učenje, inspiraciju, deljenje i usavršavanje. Zato baš ovo mesto, ovu crnogorsku adresu zvanu FLUID, treba da zabeležite u vašim godišnjim kalendarima, bilo da se održava u brdima, morima, zalivima, staroj prestonici ili Zetskoj ravnici, rezervišite nekoliko dana u aprilu sledeće godine za Fluid, koji će se najverovatnije održati u Kotoru.

Osim centralnog dela Fluida koji je održan u Podgorici, sa konferencijskim i intenzivnim programom radionica, sa nekoliko pratećih dešavanja i tri izložbe u centru grada, 26. aprila je bila organizovana i poseta Cetinju, gde je upriličeno otvaranje još dve važne Fluid izložbe - „Jedan PUNKT Dva" i "Tolerancija", kao i specijalno predavanje gošće iz Njujorka, japanske ilustratorke Juko Šimizu (Yuko Shimizu), koje je održano u zgradi Ministarstva kulture na Cetinju. Zbog obimnosti programa ovogodišnjeg izdanja Fluida, izveštaj ćemo podeliti na nekoliko delova. Pred vama je prvi deo koji pokriva otvaranje Fluida i prvi dan manifestacije.

U svojoj definiciji koja je postavljena još sa prvim izdanjem 2013. godine, FLUID dizajn forum je koncipiran kao manifestacija koju čini niz predavanja renomiranih crnogorskih, regionalnih i internacionalnih učesnika, uglavnom dizajnera, umetnika ali i ostalih profesionalaca iz različitih oblasti kreativnih industrija. Zatim, obavezan činilac svakog Fluida su intenzivne studentske radionice vođene iskusnim mentorima čiji se rezultati predstavljaju poslednjeg dana manifestacije. Neizostavan deo svakog Fluida su i brojne izložbe i prateća dešavanja. Učesnici su brojni studenti iz Crne Gore i regiona, kao i svi zainteresovani pojedinci. Nakon četiri uspešna izdanja u nekoliko crnogorskih gradova (Cetinje, Bar i Nikšić), FLUID dizajn forum se za kratko vreme uspostavio kao jedan od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu.

Ove godine tema FLUID-a je „Vidljivo_Visible“, a sam naslov referiše na potrebu da se ojača vidljivost samog Foruma, ali i na oživljavanje određenih zapostavljenih lokacija u Podgorici koja imaju potencijal da budu vidljiva. Tako je i koncipirana prva izložba u nizu, pod nazivom „KONTEKSTI ILUSTRACIJE_LJUBAV“, a koja je otvorena u petak, 21. aprila u Univerzitetskom parku UCG Podgorica, na Trgu Sv. Petra Cetinjskog, i koja je data svim prolaznicima i posetiocima na gledanje.

Na ovaj način, uloga, značaj i status ilustracije postaje vidljivija. Iako ilustracija postoji kao važan segment edukacije na FLU Cetinje, ova izložba je zapravo način da se izmesti njena zadata pozicija i marginalizovana uloga koju ilustracija kao takva ima u umetničkom miljeu Crne Gore.

Autor izložbe je mr. Suzana Pajović, vanredni profesor na studijskom programu Grafički dizajn, Fakulteta likovnih umetnosti na Cetinju. Učesnici na izložbi su jedanaest mladih ilustratora iz Crne Gore: Bojana Bogavac, Branka Kovačević, Dejan Batrićević, Zdravko Delibašić Beli, Ivana Vujošević, Jelena Tošković, Radomir Milić, Radovan Vukasović, Snežana Pupović – Karović, Srđa Dragović, Helena Tošić. Ova izložba je deo programskog segmenta FLUID Expo u okviru kojeg su realizovane još četiri izložbe.

Program ovogodišnjeg Foruma je realizovan u okviru nedelje obeležavanja Dana Univerziteta Crne Gore, pa su na zvaničnoj ceremoniji otvaranja prve sesije petog izdanja FLUID dizajn foruma, u petak 21. aprila u 19 časova, u prostorijama Sportskog i kulturnog Centra Univerziteta Crna Gore (SKC UCG), ovu važnu crnogorsku manifestaciju otvorili, prof. Radmila Vojvodić, rektorka Univerziteta Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i i prof. mr Ana Matić, koordinatorka FLUID-a.

Prisustvo visokog državnog zvaničnika kao i rektorke Univerziteta shvatili smo kao vetar u leđa ovogodišnjem Fluidu, ali i kao svojevrsnu buduću, institucionalnu i finansijku podršku za neka sledeća Fluidna izdanja. Rektorka je i sama predložila da se sledeće izdanje Fluida organizuje u Kotoru, a koordinatori Fluida su se u toku ovog izdanja već bacili na razmišljanja i pripremu sledećeg kotorskog izdanja. O tome ćemo vas blagovremeno obavestiti. Takođe, rektorka je istakla da je obrazovanje studenata kroz radionice i umetničko-istraživački pristup i bezrezervni pristup pedagoga individui, nešto što je blisko suštini ideala studiranja. 

Ministar kulture Janko Ljumović je istakako kako prožimanje različite osvojene prakse vizuelne kulture i uopšte njene vidljivosti u današnjim savremenim društvima, čini da svi zajedno promišljamo, i dodao "Večeras smo tu da bismo svedočili koliko se vaš rad, misao, angažman, produkcija svega onoga što radite u polju vizuelne kulture, kroz različite oblike dizajna, tiče svih nas. Jer, to je kultura življenja, čitanja, bitisanja u savremenom svetu. I danas je projekat FLUID u crnogorskom kontekstu izuzetno inovativan i treba ga konstantno osnaživati sa različitih adresa.”

Nakon zvaničnog otvaranja, usledila je pauza, a nastavak programa obeležila je prezentacija Maje Lalić, kreativne direktorke Miksera.

Maja je upoznala crnogorsku publiku sa bogatom praksom Miksera, prvo kao kulturne platforme, a zatim i Mikser House-a kao novog koncepta kulturne institucije, Mikser Festivala čije je novo izdanje najavila za kraj maja, kao i društvenog centra Miksalište koje je pokrenuto za pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka. Maja je takođe u jednom emotivnom tonu najavila zatvaranje beogradskog Mikser House-a, ali i otvaranje novog - sarajevskog, koje je predviđeno u septembru ove godine. 

Usledilo je predstavljanje radova hrvatskih dizajnera Olega Šurana iz Splita ispred projekta Nakonjusmo, a zatim i Hrvoja Živčića iz Zagreba.

Oleg Šuran je u Crnu Goru došao ispred kreativnog dvojca Šuran i Morović ....Oleg, ili ti " Na konju smo". Šta to sve znači? Imamo dva Olega - Šurana i Morovića. Oni pored svojih ličnih projekata i akcija, rade zajedno pod imenom Nakonjusmo i imaju svoj portal nakonjusmo.net. Sa Olegom Morovićem i Andijem Pekicom vodi časopis za poeziju Polet, umetničku organizaciju Fazan. Oleg Šuran je pulsko-splitski dizajner vizuelnih komunikacija koji je magistrirao Dizajn u novim medijima na Odseku za dizajn vizuelnih komunikacija Umetničke akademije u Splitu, gde danas radi kao saradnik asistent.

Na Fluidu je bio zajedno sa Ivicom Mitrovićem u ulozi mentora na radionici Spekulativni dizajn. Ovo je Olegov drugi Fluid po redu, pa je nekako bio kao "doma". Prezentacija mu je bila kao i on sam, veoma fina, sa puno dobrih radova. Kao da smo sedeli na rivi, pijuckali vino i slušali neke lepe rime. Pokazao nam je radove koje radi sa Olegom M, sa Ivicom M, svoje lične projekte, projekte za "didu" i njegove proizvode. Sve u svemu pitko, lepo, i pametno. 

I Hrvoje Živčić za kraj prvog dana programa, a i za kraj ovog prvog Designed.rs izveštaja sa Fluida koji ćete pratiti u nastavcima! Hrvoje je ove godine na Fluidu imao pune ruke posla i kao vođa studentske radionice TIPOGRAD koja se bavila kulturno-istorijskim nasleđem urbanog jezgra grada kroz medij plakata i tipografije, kao i dizajniranjem potencijalnih artefakata

O njemu gotovo sve da već znamo, ali uvek je lepo videti ga opet. FYI, pre samo šest godina, tačnije, 2011. godine, zajedno sa svojim kolegom i sapatnikom Dariom Devićem uvršten je među najboljih 20 vizuelnih umetnika do 30. godina, po selekciji njujorškog magazina Print. Ovo je samo, Just To Let You Know. Ostalo ćete shvatiti sami pa čak i običnom pretragom njegovog imena na Google Images. I još jedna stvar FYI, magistrirao je oblikovanje pisma na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu / Royal Academy of Art (KABK).

U Podgorici nam je pokazivao svoje fantastične radove u prezentaciji pod nazivom "Gotovo istinita kronologija" Hrvoje Živčić. Možda je bilo poređano hronološki, možda je nešto i zbrkao, ali sve je bilo potaman skockano, informativno, inspirišuće. Od autorskih tipografskih projekata, preko projekata koje je radio zajedno sa Dariom Devićem (od kojih izdvajamo onaj koji obožavamo za Urban Festival 11 i 12), pa sve do nekih recentnijih ličnih projekata i saradnji poput one na projektu sistema prostornog usmeravanja za Bazenski kompleks Svetice, Hrvoje je potvrdio, da sada, sa svojih punih 30 godina i sa tolikim brojem odličnih radova, pripada kategoriji "gospodin grafički dizajner". A takav je i ovako, u životu, što bi se reklo. Osim kada je Real Slim Shady!

 

Nastaviće se.....
 

Organizator Fluida je Fakultet likovnih umetnosti (FLU) Cetinje. Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja Fluida: Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport grada Podgorice, Prestonica Cetinje. Izvršni producent: MAS Trade. 
Tim koji je zaslužan za još jedno uspešno izdanje Fluida koje ćemo pamtiti, čine:
FLUID koordinatori Ana Matić, Nikola Bada Radonjić i Zdravko Delibašić Beli - za FLUID; Lazar Pejović - za FLU Cetinje; Slavica Stamatović Vučković - za AF Podgorica. FLUID Assistant Team Adela Zejnilović, Sandra Đurović, Maša Mušikić, Jelena Bajić Šestović, Marija Ćaćić, Nevena Mijušković, Maša Elezović, Milutin Pavićević; FLUID Consulting Team Slavko Pejović, Robert Aleksić, Lejla Abdić Đoković. FLUID Support Team Dejan Drašković, Veljko Kopitović, Helena Tošić. FLUID PR Milena Pejović
Fotografje: Iva Ivanović i Helena Tošić

Pripremila: Ivana Srdanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services