Vojnik5 | Izveštaj | Deo drugi

Izveštaj sa Vojnika5! | Deo drugi

Od 22. do 25. marta u Beogradu je održana peta po redu međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik — Veza.

Raport drugi, i voljno! Do sledećeg viđanja!

Na samom početku drugog dana predavanja, predstavnici srodnih konferencija i festivala iz regiona, predstavili su svoje iskustvo, planove i nove koncepcije. Sa nama su bili stubovi FLUID dizajn foruma iz Crne Gore - Ana Matić, Zdravko Delibašić Beli i Nikola Radonjić Bada koji su prošli kroz sva četiri izdanja ovog najvećeg događanja o dizajnu u Crnoj Gori i predstavili svoje peto izdanje koje nas uskoro očekuje, ovog puta u Podgorici, od 21. do 27. aprila. Više o petom Fluidu pogledajte na njihovoj Facebook stranici, a za koji dan i na zvaničnom sajtu manifestacije.

Sledeće predstavljanje pripalo je organizatorima transformisane hrvatske manifestacije Dan D (koja je od nedavno promenila i ime u Plan D). Sa nama su bili Morana Matković, Petra Milički i Luka Borčić koji su objasnili ovu promenu formata iz jednokratnog festivalskog događanja u kontinuirano aktivan, celogodišnji program i novu dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu tokom cele godine. Prema njihovim rečima, ovaj celogodišnji program kulminiraće festivalom koji će se održati u septembru i koji će predstaviti ishode svih godišnjih aktivnosti, a svojim diskurzivnim i izložbenim programom obraditi aktuelnu, zadatu temu.

Usledilo je izlaganje veoma, veoma, veoma bogatog iskustva Marije Juze i Bernarde Cesar, o brojnim angažovanim projektima koji se odvijaju pod krovnom platformom Organizam. Organizam čine Sintoment, Ubu, Babushke i Nefunkcionalni most, a njihovo polje delovanja obuhvata strukturu, funkcionalnost, osvešćivanje i promociju dizajna, arhitekture i kreativnih praksi kroz sve pore i starosne kategorije društva. Koncentrišući se na temu Veze, izdvojile su nekoliko projekata među kojima je bio opštepoznati i mnogo puta nagrađivani tipo-projekat Balkan, kao i serija akcija organizacije bivših učenika srednje dizajnerske škole Spud iz Zagreba...

Apsolutne ovacije publike, dobili su Nenad Trifunović i Lazar Bodroža, osnivači beogradskog dizajn studija Metaklinika. Uveli su nas u svoj portfolio najnovijih projekata identiteta, ambalaže i ilustracija, koji su kao i njihova prezentacija bili krajnje vrcavi, sveži i inspirativni.

Prikazali su i svoje tzv. projekte iz ljubavi, odnosno samoinicijativne akcije promocije domaćeg savremenog i/ili istorijskog dizajna, među kojima su Laserski samit, Sideeffects galerija i izložba Polet o reklamnim prilozima unutar biznis nedeljnika Ekonomska politika, koja je upravo u okviru Vojnika doživela svoju premijeru. Sada već dizajneri srednje generacije, Trifun i Bodroža nastavljaju da budu i daju primer odličnih grafičkih dizajnera koji istražuju, eksperimentišu, neguju savremen i sebi svojstven vizuelni jezik, uz konstantnu promociju rada drugih dizajnera, fotografa i kreativaca, kao i jugoslovenskog dizajn nasleđa. Publika je bila oduševljena!Nakon ovakvog kreativnog vulkana, Bratislav Milenković nas je ništa manje zasenio svojim predstavljanjem. Njegov rad odavno je poznat ovdašnjoj publici, ali opisi procesa razvijanja vizuelnog jezika ili pak mentalnog stasavanja, zatim pronalaska agenata i klijenata i rešavanja mogućih konflikta, utrkivanja sa vremenom i sl., svakako su i više nego dragoceni saveti ilustratorima bilo kog nivoa iskustva. Možda i tim pre, jer sve svoje bitke u odnosu na prethodne izlagače koji iza sebe imaju ceo studio, ovaj autor bije sam, što i jeste podstrek svim mladim autorima da istraju, budu uporni, a pre svega jako vredni.

Poslastica drugog dana predavanja i jedini vanregionski predavač, bila je Sandra Kasenar (Sandra Kassenaar), dizajnerka holandskog porekla koja je predstavila krajnje nesvakidašnji izdavački projekat – MacGuffin magazin - The Life Of Things, čija je umetnička direktorka.

Magazin je u svom kratkom postojanju izašao 3 puta, na šestomesečnoj bazi. Predstavlja priče o (ne)autorskom dizajnu, projektima i intervencijama koje su u vezi sa izabranim predmetom, odnosno temom broja.

Možda će vas podsetiti na Works that Work ili pak Apartamento, ali MacGuffin nije ništa nalik njima. On predstavlja istraživanje o datom predmetu i svim pričama koje su u vezi sa, i oko njega nastale. Više o iskustvu i praksi magazina, imaćete priliku da pročitate u velikom intervjuu Sandre Kasenar za Designed.rs.

Drugog dana Vojnika, bilo je i organizovano vođenje kroz izložbu Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi (1960-1990) autorke Ane Radovanović, koja se obratila velikom broju zainteresovanih studenata i ostale publike, objašnjavajući ideju, procese kroz koje je prolazila u istraživanju i prikupljanju materijala, kao i o samoj realizaciji projekta i njegovom predstavljanju, prvo na Danu D u Zagrebu 2015. godine, gde je projekat i nagrađen prvom nagradom festivala, a zatim i velikom izložbom u oktobru mesecu 2016. godine u galeriji galeriji HDD - Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

Treći i poslednji dan Vojnika, tradicionalno su obeležila predstavljanja rezultata radionica na Fakultetu za medije i komunikacije, gde su grupe studenata predstavile svoje projekte. 

Grupe su bile vođene mentorima:  1 —Slavimir Stojanović, 2 — Miloš Tomić, 3 — Mane Radmanović, 4 — Slobodan Jovanović Coba, 5 — Dario Dević, 6 — Damir Bralić i Lana Grahek i 7 — Uroš Krčadinac.

Studenti su prema rečima mnogih mentora pokazali zrelost, odgovornost i znanje, a sami rezultati radionica su to i pokazali, na oduševljenje prisutnih.

Poslednja u nizu poslastica ovog izdanja Vojnika, je takođe još jedna tradicionalna "stvar", izložba i javna razmenu radova učesnika konferencije - Menjaža.

Izložba je po dobrom starom običaju upriličena završne večeri konferencije, u subotu, 25. marta u galeriji Kulturnog centra Grad.

Na izložbi je postavljeno preko sto radova, a nakon Borutovog odbrojavanja i preciznih uputstava kako se Menjaža odvija, svi radovi su planuli i završili u rukama srećnih dobitnika.

Nakon Menjaže, usledila je žurka i onaj najneprijatniji momenat, rastanak i pozdravljanje sa prijateljima koje ćemo nadamo se videti i sledeće godine u Beogradu, ako ne i pre, na nekoj rakiji i druženju po regionu.

Veliko hvala na ovom iskustvu autorima projekta, organizatorima i producentima iz nevladine organizacije Blokovi - Isidori Nikolić, Mii David i Borutu Vildu. Zatim svim učesnicima, predavačima, mentorima radionica ali i posetiocima. A ponajviše vrednim studentima volonterima, bez kojih ovo izdanje ne bi bilo ovako uspešno. Oni su: Nada Todorović, Tijana Novicić, Aleksa Vitorović, Nikola Milošević, Jelena Strugar, Viktorija Jovanović, Jana Bjelica, Katarina Ilišković, Milica Novaković, Sara Stošić, Ivana Miljković, Senja Vild, Miloš Nikolić. 

Autor vizuelnog identiteta ovogodišnje konferencije je Slavimir Stojanović.

Ovogodišnja konferencija realizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda (KCB), Fakultetom za medije i komunikacije (FMK), ERSTE bankom Srbija, Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD), galerijom Pro3or, Ostavinskom galerijom, Kulturnim centrom GRAD, Marsh Open space-om, Novom Iskrom, štamparijama Publikum i Printshop, i web portalom Designed.rs. 

Još jedna jako važna stvar za sam kraj.

Jedan od naših dragih vojnika, učesnik prethodnih izdanja Vojnika, hrvatski grafički dizajner Ivorin Vrkaš teško je bolestan, i koristimo ovu priliku da prenesemo tu vest kako bismo mu pomogli da sakupi novac i ode na lečenje u inostranstvo.

Kako možete da pomognete? Idite na Indiegogo medical care kampanju koja se nalazi na ovom linku i kliknite Donate Now! HVALA!!!

 

Fotografije: Senja Vild, Aleksa Vitorović, Viktorija Jovanović, Nikola Milošević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services