GRIFON 2014

Rezultati jubilarnog 10. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2012. i 2013. godini.

U ponedeljak 9. juna proglašeni su pobednici 10. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2012. i 2013. godini. Istog dana u 19 časova, u Galeriji Grafičkog kolektiva na Obilićevom vencu, svečano je otvorena izložba izabranih radova koja će trajati do 28. juna.

Tradicija Grifona se nastavlja. Ovu respektabilnu nagradu i priznanja ustanovili su 1996. godine Grafički kolektiv i kompanija Quadra Graphic.

Bijenalni Konkurs i izložba GRIFON predstavljaju relevantani pregled savremenog grafičkog oblikovanja kod nas, i valorizuju najbolja grafička ostvarenja u prethodne dve godine.

GRIFON je u vreme svog osnivanja, bio prvi ex-jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn u više konkursnih kategorija. Grifon se organizuje svake druge godine, a ove godine obeležava jubilarni 10. konkurs. Konkursne kategorije su knjiga i druge publikacije, vizuelni identitet, plakati i oglašavanje, ambalaža, tipografsko pismo, promotivni materijal i hartije od vrednosti, filmska, video i TV- grafika i web-dizajn.

U Selekcionoj komisiji i Žiriju za nagrade učestvuju eminentni stručnjaci – teoretičari i praktičari iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelne kulture. Ove godine, žiri je radio u sastavu: Miloš Ilić, kreativni direktor, Saša Janjić, istoričar umetnosti, Marko Radenković, generalni menadžer dizajn inkubatora Nova Iskra,  Vladislav Ivanović, predstavnik Quadra Graphic i laureat 9. Grifona - Aleksandar Ilić sa kovetiranim predlozima Jovane Budošan.


Dizajn studio Metaklinika

 

Nagrada GRIFON 2014. dodeljena je autorskom timu dizajn studija Metaklinika za rad “Do kraja  - Laserski samit jeftine grafike”. 

Designed.rs čestita dizajn studiju Metaklinika na ovom prestižnom priznanju.

THE ULTIMATE SUMMIT of cheap LASER graphics 2013 / BELGRADE from METAKLINIKA on Vimeo.


Obrazloženje Žirija o pobedničkom radu dizajn studija Metaklinika: Sveobuhvatnost kreativnog procesa, kontinuitet, čitljiv koncept, posvećenost, specifičnost, prirodan kreativni rast u celokupnom dosadašnjem radu. U prolog ovim tezama pomenimo i da su njihovi radovi zapaženi i nagrađeni specijalnim priznanjima na 8. i 9. Grifonu. I nov nagrađeni rad  “Laserski samit jeftine grafike”, realizovan kao TV grafika i u formi kataloga, likovno ubedljivo i čitljivo rešenje, uzorni su primer u primeni grafičkog dizajna i novih tehnologija. Takođe, ovaj rad je i afirmacija izražene samoinicijative, želje za istraživanjem i inovacijom, jer Metaklinika svojim delovanjem populariše grafički dizajn ali i umetničku prezentaciju koja izlazi iz prepoznatljivih klišea. U praksi ovaj kreativni tim podjednako je uspešan u samoinicjiativnim projektima ali, važno je istaći, oni zadržavaju svoj identitet i u radu sa klijentima, naručiocima komercijalnih formi grafičkog dizajna.

Žiri je pored nagrade Grifon 2014. godine dodelio priznanja po kategorijama:

 

Slavici Dragosavac, za rad “Work in progress/bomba”, kategorija Plakat i oglašavanje

 

Sandri Milanović za rad “Robotika”, kategorija Plakat i oglašavanje

 

Katarini Popović, za rad “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”, kategorija Plakat i oglašavanje


Zoranu Borenoviću, za rad “Kalendar 2013”, kategorija Promo materijal i hartije od vrednosti


Manetu Radmanoviću, za rad “Everything but the kitchen sink”, kategorija Knjiga i druge publikacije


Specijalno priznanje dodeljeno je Isidori Nikolić za rad “Ce cote enhaut /The fragile world of constellation”, kategorija Vizuelni identitet. 

Članovi žirija su u obrazloženju dodele specijalnog priznanja Isidori Nikolić napomenuli da je reč o umetnici čija su autorska rešenja istraživačka i među najoriginalnijim na našoj vizuelnoj sceni.

Realizaciju projekta Grifon pomogli su Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Katalog je grafički oblikovala Jovana Radovanović, a urednik i kustos je Ljiljana Ćinkul (Grafički kolektiv).

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services